Dikkat! Etin oda sıcaklığında çözünmesi sağlığa zarar veriyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, bayramda kurban etlerinin kesimden sonra sağlık açısından doğru şekilde korunması ve pişirilmesi ile ilgili son derece önemli tavsiyelerde bulundu.
![Dikkat! Etin oda sıcaklığında çözünmesi sağlığa zarar veriyor](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fnpistanbul.com%2Fpanel%2Fimages%2Fhaber%2F1%2Ftr%2F1626201499.jpg&w=968&q=75)
Kurban Bayramı geleneği olan etin kesimden sonra doğru şekilde muhafaza edilmesi ve pişirilmesi büyük önem taşıyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı hızla 7 derecenin altında soğutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, etlerin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde veya yağlı kağıda sarılarak muhafaza edilmesini tavsiye ediyor. Donmuş etin kalorifer, soba üzerinde ve oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmasının sağlık açısından riskler taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, çözülme işlemi için buzdolabının alt bölmesinin kullanılmasını öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, bayramda kurban etlerinin kesimden sonra sağlık açısından doğru şekilde korunması ve pişirilmesi ile ilgili son derece önemli tavsiyelerde bulundu.
Et kesim sonrası 7 derecenin altında soğutulmalı
Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması sırasında sığır etinin bakterilerle enfekte olabildiğine dikkat çeken Örkcü, “Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor. Özellikle bu tip gıdalara uygulanan ısıl işleminin ürünün merkezi dahil her yerinde pişirilerek muhafazasında 70 derece ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.
Et küçük parçalara ayrılarak saklanmalı
Diyetisyen Özden Örkcü, kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı. Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.” tavsiyesinde bulundu.
Oda sıcaklığında çözünen et tehlike saçıyor
Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Özden Örkcü, “Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.” dedi.
- En son haberler
- 2024-YKS tercih süreci başladı!22 Temmuz 2024
- Başarılı bir meslek yaşamı için doğru tercih nasıl yapılmalı?21 Temmuz 2024
- ‘Mavi ekran’ havayolları, bankalar ve hastaneleri vurdu!20 Temmuz 2024
- Üsküdar Tıpta “Sağlıkta İnovasyon için Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Dersi” dikkat çekiyor…20 Temmuz 2024
- Üsküdar’dan Malatya’ya uzanan eğitim materyali desteği…19 Temmuz 2024
- Motivasyon, akademik başarıyı da beraberinde getiriyor19 Temmuz 2024
- Uykusuzluk birçok psikiyatrik rahatsızlıkta görülebilir19 Temmuz 2024
- Prof. Dr. Ahmet Konrot’a ‘Üstün Katkı’ Ödülü…19 Temmuz 2024
- “İnsan, Tasavvufî Düşünce ve Şifâ Konferans Serisi” gerçekleştirildi…19 Temmuz 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Vatan sevgisi, millet sevgisi ve din sevgisi. Bu üç sevgiyi birden topluma öğretemezseniz onu kaybedersiniz”19 Temmuz 2024