Dikkat! Etin oda sıcaklığında çözünmesi sağlığa zarar veriyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, bayramda kurban etlerinin kesimden sonra sağlık açısından doğru şekilde korunması ve pişirilmesi ile ilgili son derece önemli tavsiyelerde bulundu.
Kurban Bayramı geleneği olan etin kesimden sonra doğru şekilde muhafaza edilmesi ve pişirilmesi büyük önem taşıyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı hızla 7 derecenin altında soğutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, etlerin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde veya yağlı kağıda sarılarak muhafaza edilmesini tavsiye ediyor. Donmuş etin kalorifer, soba üzerinde ve oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmasının sağlık açısından riskler taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, çözülme işlemi için buzdolabının alt bölmesinin kullanılmasını öneriyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, bayramda kurban etlerinin kesimden sonra sağlık açısından doğru şekilde korunması ve pişirilmesi ile ilgili son derece önemli tavsiyelerde bulundu.
Et kesim sonrası 7 derecenin altında soğutulmalı
Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması sırasında sığır etinin bakterilerle enfekte olabildiğine dikkat çeken Örkcü, “Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor. Özellikle bu tip gıdalara uygulanan ısıl işleminin ürünün merkezi dahil her yerinde pişirilerek muhafazasında 70 derece ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.
Et küçük parçalara ayrılarak saklanmalı
Diyetisyen Özden Örkcü, kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı. Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.” tavsiyesinde bulundu.
Oda sıcaklığında çözünen et tehlike saçıyor
Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Özden Örkcü, “Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.” dedi.
- En son haberler
- Genç yaşta başlayan Alzheimer daha agresif olabilir!26 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Narsizm soğan, sarımsak gibidir"26 Eylül 2024
- Dünyaca ünlü beyin, sinir ve omurga cerrahisi uzmanları İstanbul’a geliyor!26 Eylül 2024
- Üsküdar Üniversitesinden Atabay İlaç ve Kimya’ya üst düzey ziyaret…26 Eylül 2024
- Scooter kullanımında güvenlik önlemleri yetersiz!26 Eylül 2024
- Fazla harçlık, çocukların parayı değersiz görmesine neden olabiliyor!25 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Psikoterapi, sadece davranışsal değil biyolojik düzeyde de beyni şekillendiriyor…”25 Eylül 2024
- Fikir gazeteciliğinden ticari medyaya Türkiye’de basın…25 Eylül 2024
- Üsküdar’da yeni akademik yıl oryantasyonları Tıp ve Diş ile başladı…25 Eylül 2024
- Türkiye'nin İlk Akıllı Akademik Performans Yönetim Sistemi "FTSmart" Yayında25 Eylül 2024