Arkadaşlıkların kalitesi özgüveni üzerinde etkili
Kişinin sahip olduğu arkadaşlık ilişkisinin kalitesi, dış dünyayı algılama biçimini, sosyalliğini ve özgüveni üzerinde oldukça etkili oluyor.
Arkadaşlık ilişkisinin psikolojik sağlamlık ve iyi oluş üzerindeki etkilerine değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bireyin günlük yaşam içerisinde karşılaştığı, kendini zorlayan durumlarla baş edebilecek desteği görebilmek için arkadaşlık ilişkilerine sığındığını, ondan destek ve yönlendirme beklediğini söyledi.
Aydoğdu’ya göre, kişinin sahip olduğu arkadaşlık ilişkisinin kalitesi, dış dünyayı algılama biçimini, sosyalliğini ve özgüveni üzerinde oldukça etkili oluyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 27 Nisan 2011 tarihinde 30 Temmuz Uluslararası Dünya Arkadaşlık ve Dostluk Günü olarak ilan edildi. Bu özel günde problemlere çözüm odaklı yaklaşarak problemlerin köklerine inmeyi ve çatışmaları önlemek, şiddete karşı çıkacak bir dizi değerleri, tutumları ve davranışları benimseyerek barış kültürü oluşturmak amaçlanıyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, özellikle çocukluk döneminde arkadaşlığın iyi oluş üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkisi ön plana geçiyor
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, özellikle ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkilerinin çok daha fazla önem kazandığını belirterek “Bu süreç içerisinde yani ergenlik dönemi içerisinde olan genç birey için anne ve baba ile olan ilişki geri plana kayarken arkadaşlık ilişkisi ön plana gelmektedir. İletişim, konuşma şekli, giyinme gibi birçok kavram kişinin dahil olduğu gruba göre şekillenir ve popüler kültürün de etkisiyle arkadaşlık grubu etkileşim haline geçiş sağlar.” dedi.
Arkadaşlık ilişkisinin kalitesi özgüveni de belirliyor
Kişinin sahip olduğu arkadaşlık ilişkisinin kalitesinin dış dünyayı algılama biçimini, sosyalliğini ve özgüveni üzerinde oldukça etkili olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Birey kurduğu ilişkiler üzerinden kendisini, arzu ve isteklerini ifade etme becerilerini de geliştirmektedir. Bunlarla birlikte ergenlik döneminde kişinin geliştirmeye başladığı kimlik ait olduğu ailenin dinamikleri ve sosyal ortamından direkt etkilenmekte ve bu ilişkilerin temelinde oluşmaktadır.” dedi.
Arkadaşlık ilişkisinde zorlanan daha mutsuz oluyor
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Arkadaşlık ilişkisi kurmakta zorluk çeken kişilerin diğer insanlara göre daha mutsuz olduğu, baş etme mekanizmalarının olmadığı ve hayata dahil olma, görev ve sorumluluk alma gibi alanlarda da sıkıntılar yaşandığı bilinmektedir. Bu durumlar düşük öz saygı ve düşük özgüven olarak da karşımıza çıkabilmektedir.” diye konuştu.
İlişki kurmak toplumsal aidiyet duygusunu geliştiriyor
Arkadaşlık ilişkilerinin önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, şunları söyledi:
“Yaşadığımız topluma dair değer yargılarını, gelenekleri, görenekleri öğrendiğimiz, ait olduğumuz ve belli kurallar çerçevesi içerisinde yaşadığımız toplum normlarına uyum becerilerini iletişim üzerinden sağlarız. Diğer insanlarla birlikte kurulan bu iletişim toplum kurallarının öğrenilmesini sağladığı gibi aynı zamanda da bireyin topluma dair geliştirdiği aidiyet duygusunun gelişmesini sağlar. Diğer kişilerle kurulan ilişkiler aslında kişinin kendisini de tanımasını sağlar. Birey dahil olduğu gruplar içerisinde oldukça kendi sınırlarını, limitlerini, değer yargılarını öğrenir. Bununla birlikte karşılaştığı olumsuzluklarla baş etmesine yardımcı olacak stratejileri geliştirmesini de sağlar.”
Zorluklarla baş etmede arkadaşlık ilişkimize sığınıyoruz
Arkadaşın psikolojik sağlamlık ve iyi oluş üzerindeki etkilerine değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Her birey günlük hayat akışı içerisinde zorlandığı bazı durumlarla karşılaşır. İçsel kaynaklarımız ve sosyal ilişkilerimiz karşılaştığımız durumlarla baş etmemize yardımcı olur. Bu bağlamda günlük yaşam içerisinde karşılaştığımız ve bizleri zorlayan durumlarla baş edebilecek desteği görebilmek için arkadaşlık ilişkilerimize sığınır onlardan destek ve yönlendirme bekleriz.” dedi.
- En son haberler
- Fazla harçlık, çocukların parayı değersiz görmesine neden olabiliyor!25 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Psikoterapi, sadece davranışsal değil biyolojik düzeyde de beyni şekillendiriyor…”25 Eylül 2024
- Fikir gazeteciliğinden ticari medyaya Türkiye’de basın…25 Eylül 2024
- Üsküdar’da yeni akademik yıl oryantasyonları Tıp ve Diş ile başladı…25 Eylül 2024
- Türkiye'nin İlk Akıllı Akademik Performans Yönetim Sistemi "FTSmart" Yayında25 Eylül 2024
- Esad'ın af kararı, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşüne etki edebilir mi?25 Eylül 2024
- İyi temizlenmeyen diş araları çürük riskini artırıyor25 Eylül 2024
- Yağmur ve su basmalarına karşı acil durum planı oluşturun!24 Eylül 2024
- Kulak tüpü ameliyatı gerektiren durumlar çocuklarda daha yaygın!24 Eylül 2024
- Erkek ve kadın narsisizmi farklı yaşıyor…23 Eylül 2024