Azim süreçte, sabır sonuçta önemli
Sınav anında gösterdiğiniz sabır, sizi başarıya götüren anahtar olabilir.

YKS’ye saatler kala, sınava girecek adayların heyecan seviyesinin arttığını belirten uzmanlar bu durumun son derece normal olduğunu söylüyor. Bu heyecanın kaygı düzeyini tetikleyebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, başarının anahtarının sabır olabileceğini, sınavda pes edilmemesi ve sonuna kadar sınav salonunda kalınması gerektiğini vurguluyor. Taşkın ayrıca, ‘ne olacak, ne yapacağım, nasıl yetiştireceğim?’ sorularının sınava odaklanmaya engel olacağına dikkat çekiyor ve adaylara “Zihninizi an’a odaklamaya çalışın” önerisinde bulunuyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sınav anı yaklaştıkça heyecan ve kaygı seviyeleri artan YKS adaylarına önerilerde bulundu.
Adaylar ciddi kaygı atakları yaşayabiliyor
Gençlerin gelecek yıllarının kararını verdiği üniversite sınavına saatler kala, adayların heyecanının arttığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu süre zarfında heyecanlanmak çok normal ve insani. Ancak bazen bu heyecan kaygı düzeyini tetikliyor ve sınava girecek olan adaylar ciddi derecede kaygı atakları yaşayabiliyor.” dedi.
Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan Taşkın, “İstek, ihtiyaç ve amaç dengesini gözden geçirelim. Bu sınavın sizin için önemi nedir? Bu sorunun yanıtı sizi amaca götürür. İhtiyacı ve amacı belirledikten sonra istek uyanır ve motivasyonla beraber amaca ilerlenebilir. Kişinin amaca gittiği yolu tespit etmesi kişideki belirsizliği ortadan kaldırır.” önerisinde bulundu.
Azim süreçte, sabır sonuçta önemli
Azim ve sabrın bir diğer önemli adım olduğunu kaydeden Taşkın, “Azim kısmı ders çalışmakta oldukça önemliydi, sabır ise sonuçta oldukça önemli. Sınav günü sabırla tüm soruları okuyun ve dikkatlice yanıtlayın. Sınav esnasında, sınava hazırlanırken gösterdiğiniz azminizi ve çabanızı hatırlayın. Bazı adaylar ‘sınavda öyle bunaldım ki soruları okumak için bile sabredemedim’ diyor. Sabır sizi başarıya götüren anahtar kelime olabilir.” ifadelerini kullandı.
Pes etmeyin, sonuna kadar sınav salonunda kalın
“Zorlanmak sizi korkutmasın, derin bir nefes alıp soruya bir şans daha verin.” diyerek sınav esnasında vazgeçmemenin önemine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sınavda zorlanan kişilerde kritik nokta ‘bırakayım zaten yapamayacağım’ demeleri oluyor. Bırakmak yerine devam etmek zihne yapabileceğinizi gösterir. Sınavda pes etmeyin, zamanın sonuna kadar sınav salonunda kalın.” dedi.
Kaygısı yüksek olan adayların sonuç odaklı düşünmeye alışmış olduklarını ifade eden Taşkın, “Fakat sonuç kontrol edilemeyen bir şeydir. Ama süreç kontrol edilebilir. Süreç odaklı adaylarda kaygının daha düşük olduğu görülüyor. Sınavda ‘ne olacak, ne yapacağım, nasıl yetiştireceğim?’ soruları sizi kaygılandırır ve sorular sizin sınava odaklanmanızı engeller.”
Odaklanmanız gereken yer ‘şimdi’ ve ‘burada’
Sınav sırasında adayların zihninin başka konulara gidebileceğine dikkat çeken Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:
“ ‘Şimdi’ ve ‘Burada’ odaklanmanız gereken yerdir. Zihninizi an’a odaklamaya çalışın. Son olarak, mesleğe yüklediğimiz anlam çok önemli. Yaşamda kalmak için değil yaşamda mutlu olmak için mesleği seçmeliyiz. Mutlu olmadığımız bir mesleğin sürdürülebilirliği yoktur. Unutmamalıyız ki, sınav bu hayatta çıkmamız gereken basamaklardan sadece bir tanesidir. Herkese başarılar dilerim.”
DOi:
- En son haberler
- Tarhan: “Yapay zekanın öznesi olan kazanır”09 Mayıs 2025
- İlk kez anne olmak, birçok duyguyu beraberinde getirebiliyor!08 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Ir. Zaini Bin Ujang Üsküdar Üniversitesi’ni ziyaret etti08 Mayıs 2025
- Dr. Rüştü Uçan: “YÖK acilen İş Güvenliği Bilim alanını tanımlamalı”08 Mayıs 2025
- Yaşlılara özel fiziksel aktiviteyle sağlıklı yaşlanmak mümkün!08 Mayıs 2025
- İç dünyamız artık görülüp ölçülebiliyor!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ümitsizliğin ilacı bütüncül bakış”07 Mayıs 2025
- Haberi hızlı ama doğru ver!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kardeşler arası kıyas, ateşe benzin dökmek gibidir”07 Mayıs 2025
- İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!06 Mayıs 2025