Dünyaca ünlü kriminal uzmanı Üsküdar Üniversitesinde
Amerikan Adli Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Reena Roy, Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği 'Katil Kim?' başlıklı konferansa katıldı. Konuşmasında olay yeri inceleme tekniklerini ve cinayetlerin perde arkasını anlattı.
Üsküdar Üniversitesi, Şiddet ve Suçla Mücadele Araştırma, Uygulama Merkezi (ŞİDAM) şiddet ve suçla mücadeleyi önleme faaliyetleri kapsamında önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. 30 yıldır adli bilimler uzmanı olarak çalışan PennState Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Reena Roy, Üsküdar Üniversitesinde Katil Kim başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Roy, konuşmasında cinayetlerin ortaya çıkarılmasında kullanılan teknikleri ayrıntısıyla anlattı. Roy, Adli Bilimler Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının da önemine dikkat çekerek bu alanda Üsküdar Üniversitesi ile yapacakları işbirliğine değindi.
1983 yılından bu yana biyolojik delil içeren sayısız adli vakada görev almış, 150'den fazla davada tanıklık eden Prof. Dr. Reena Roy adli bilimler alanında çalışan uzman katılımcılarla ve öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Olay yeri incelemesi sırasında kullanılabilecek teknikler hakkında konuşan Prof. Roy, Cinayet çözerken biz de 'katil kim?' diye sorarak yola çıkıyoruz. Üniversitede olay yeri canlandırma çalışmalarımızı hem teorik hem de uygulamalı olarak yapıyoruz. Özellikle birçok öğrenci dizilerden ve filmlerden etkilenerek bu alana ilgi duyuyorlar. Hedefimiz profesyonel adli bilimciler yetiştirmek? diye konuştu.
Erkekler Ağlamaz adlı filme de konu olan 3lü cinayet vakasındaki gibi birçok vakada analizleri ve tanıklığı kritik rol oynayan Roy, Amerika Birleşik Devletleri polis kriminal laboratuarlarında DNA delillerinin kullanılmasını sağlayan önderlerinden.
Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen Katil Kim? başlıklı konferansta Roy, olay yeri inceleme tekniklerini ve cinayetlerin perde arkasını anlattı.
Emniyet, olay yeri inceleme ekipleri, kriminal laboratuvar çalışanları ile adli bilimler alanında çalışma yapan akademisyen ve öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta Roy, olay yeri incelemesi sırasında kullanılabilecek tekniklerden bahsetti.
Konuşmasında olay yeri inceleme örneklerinden yola çıkan Roy, biyolojik sıvıların analizinden, parmak izi analizine ve mermi açılarının incelenmesine kadar çok sayıda vaka örnekleri paylaştı. Suçluların teşhisinde ve yakalanmasında DNA bankalarının da önemine dikkat çeken Roy, Türkiyede adli bilimler eğitiminin önemine de vurgu yaptı. Roy, ileride adli bilimler eğitimi alanında Üsküdar Üniversitesi ve PennState Üniversitesi arasında işbirliği yapılmasından memnuniyet duyacağını da ifade etti.
Rektör Danışmanı, ŞİDAM Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy ise konuşmasında Türkiyede Adli Bilimlerde lisans eğitiminin önemine dikkat çekti. Atasoy Amerikalı meslektaşı ile Üsküdar Üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora programları için işbirliği yapacaklarını söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da 'katil' kelimesinin anlamına dikkat çekerek, ben katil kelimesinin iki anlamının olduğunu biliyorum. Bir tanesi öldüren ikinci anlamı ise çekici kadın anlamına geliyor. Bakalım hangi katili bulacağız?'' diye konuştu.
- En son haberler
- Genetik profille bakılarak yapılan tedavide başarı yüzde 100’e yakın!18 Temmuz 2025
- Ayşe'nin ölümü alarm veriyor! Genç kadınlar büyükşehirlerde neye karşı savaş veriyor?18 Temmuz 2025
- Empatlar sürekli vererek tükeniyor!18 Temmuz 2025
- Üniversite gençliğinin müzik karnesi belli oldu!18 Temmuz 2025
- 15 Temmuz ruhu sergi ve ziyaretlerle yaşatıldı18 Temmuz 2025
- Tüketim, mutluluğun kalıcı kaynağı değil!17 Temmuz 2025
- Klima bakımı yasal bir zorunluluk!17 Temmuz 2025
- Alzheimer'a umut olacak keşif!17 Temmuz 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Zaferin Adı Türkiye Büyük Ailem Türkiyem paneline katıldı16 Temmuz 2025
- Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…16 Temmuz 2025