FIFA kokartlı kadın hakem Türkiye'de bir ilke imza attı!
Futbol sahalarının tecrübeli ismi, FIFA kokartlı kadın hakem Sibel Yamaç Tamkafa, Üsküdar Üniversitesi Nörobilim doktora programından geçtiğimiz hafta başarıyla mezun oldu. Sibel Yamaç Tamkafa, doktora teziyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirirken, dünya spor psikolojisi literatürüne de değerli bir katkı sundu.
Sibel Yamaç Tamkafa, “Bu çalışma, Türkiye’de ilk olması ve dünya literatüründe özgün bir yaklaşım sergilemesiyle dikkat çekiyor, hakem eğitimlerine yönelik bilimsel temelli ve yenilikçi bir perspektif kazandırıyor.” dedi.
Futbol sahalarının tecrübeli ismi, FIFA kokartlı kadın hakem Sibel Yamaç Tamkafa, Üsküdar Üniversitesi Nörobilim doktora programından geçtiğimiz hafta başarıyla mezun oldu. Hakemlik kariyerini nörobilimle birleştiren Sibel Yamaç Tamkafa, futbol hakemlerinin kritik anlarda sergiledikleri "zihinsel kontrol, stres toleransı ve sağlıklı karar verme" yetilerini bilimsel bir temele oturttu. Bu çalışma hatayı nörobilimle azaltan hakemlik becerisi kazanmak mümkün mü sorusunu da gündeme getirdi.
Üsküdar Üniversitesi çatısı altında yürüttüğü doktora çalışmasında, futbol hakemleri üzerinde EEG temelli sistematik nörofeedback uygulayarak, doktora teziyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirirken, dünya spor psikolojisi literatürüne de değerli bir katkı sundu.
FIFA kokartlı kadın hakem nörobilimsel verilerle analiz etti
2001-2017 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu’nda düdük çalan ve uluslararası arenada 10 yıl boyunca FIFA yardımcı hakemliği gibi prestijli bir görevi üstlenen Sibel Yamaç Tamkafa, halen Hollanda’da gönüllü hakemlik görevini sürdürüyor.
Hakem eğitimlerine de zaman zaman katkı sağlayan Sibel Yamaç Tamkafa, doktora tezinde hakemlerin yoğun baskı altında sergiledikleri dikkat, bilişsel esneklik, stresle başa çıkma ve anlık karar alma gibi hayati önem taşıyan süreçleri nörobilimsel verilerle detaylı bir şekilde analiz etti.
Nörofeedback uygulamaları hakemlerin dikkatlerini daha iyi toplamalarına yardımcı
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ve yazar Prof. Dr. Rıdvan Ekmekçi’nin danışmanlığında yürütülen doktora tez çalışması, futbol hakemlerine uygulanan sistematik nörofeedback protokolünün somut etkilerini EEG verileri üzerinden bilimsel kanıtlarla ortaya koydu.
Araştırma, nörofeedback uygulamalarının hakemlerin dikkatlerini daha iyi toplamalarına, duygusal dalgalanmalarını kontrol etmelerine ve dolayısıyla daha isabetli kararlar almalarına yardımcı olduğunu gösterdi.
Beynin karar verme bölgelerine odaklanıldı
Tez kapsamında, özellikle beynin karar verme, planlama ve duygusal kontrol gibi üst düzey bilişsel işlevlerinden sorumlu olan prefrontal ve temporal korteks bölgelerine (FP1, FP2, T3, T4) odaklanıldı. Yapılan EEG analizleri, nörofeedback uygulamaları sonucunda hakemlerin dikkat sürekliliği ve duygusal regülasyon gibi kritik bilişsel alanlarda anlamlı ve pozitif yönde gelişmeler kaydettiğini bilimsel olarak kanıtladı. Bu bulgular, çalışmanın sadece spor bilimleri alanına değil, aynı zamanda uygulamalı nörobilim ve performans geliştirme alanlarına da önemli katkılar sunduğunu gösteriyor.
Türkiye’de bir ilk
FIFA kokartlı hakem Sibel Yamaç Tamkafa, çalışmasıyla ilgili şu bilgileri de verdi:
“Nörofeedback uygulamalarının yüksek stres ve anlık karar verme becerisi gerektiren hakemlik gibi alanlarda etkinliğini gösteren bu çalışma; Türkiye’de ilk olması ve dünya literatüründe özgün bir yaklaşım sergilemesiyle dikkat çekiyor, hakem eğitimlerine yönelik bilimsel temelli ve yenilikçi bir perspektif kazandırıyor.”
- En son haberler
- Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!07 Temmuz 2025
- Tatilde kuralsızlık DEHB’li çocuklar için risk!07 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi 12. dönem mezunlarını uğurladı!07 Temmuz 2025
- Geleceğin meslekleri dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde şekilleniyor!05 Temmuz 2025
- İntörn doktorlara sağlık sistemine hazırlık eğitimi verildi02 Temmuz 2025
- Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!02 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi, akreditasyon eğitimine ev sahipliği yaptı02 Temmuz 2025
- Adli bilimler öğrenci çalıştayı “Kampüste Bilim, Dünyada Adalet” temasıyla düzenlendi02 Temmuz 2025
- Küresel bir tehdit ‘Politik Narsisizm’!01 Temmuz 2025
- Endüstri Mühendisliği mezunları Pazar kahvaltısında bir araya geldi…01 Temmuz 2025