Hayvan Beslemek Yalnızlığın İlacı
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuşmacı olarak yer aldığı Evcil Hayvan Zirvesi’nde “Hayvan Sevgisi ve Psikolojik Kazanımları” başlığı altında önemli değerlendirmelerde bulundu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın üstlendiği ve sanal olarak gerçekleşen programda Tarhan, hayvan beslemenin iki tarafa da iyi geldiğini ve yalnızlığın ilacı olduğunu belirtti.
“Hayvan sevgisinin olumlu yönleri çok fazla”
Zirvede, hayvan sevgisinin insan için olumlu taraflarının çok fazla olduğunu ifade eden Tarhan; “Oksitosin sağlıyor, kişinin yalnızlık duygusunu gideriyor ve kişiyi rahatlatıyor. Fakat hayvan, insanın sadece yalnızlığı giderme aracı olursa o sağlıklı bir durum değil. İnsan çocuğuyla, toplumla, arkadaşlarıyla da ilgilenecek aynı zamanda evcil hayvanıyla da ilgilenecek, bu dengeyi sağlayamazsa olmaz. İnsanlarla ilişki kurmayı beceremeyen bazı narsist kişiler var. Bu kişiler kendilerini üstün görürler, yalnız kalırlar ve birden bire evcil hayvan alıp onunla ilişki kurarlar. Ancak o hayvan insanın tek arkadaşı olamaz sadece diğer arkadaşlarının içerisinde bir arkadaş olur. O yüzden tek nesne hayvan olmamalı.” Diye konuştu.
“Pandemi yalnız insanları daha da yalnızlaştırdı”
İngiltere’nin, 2018 yılında Yalnızlık Bakanlığı kuracağını açıkladığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Pandemi yalnız insanları daha da yalnızlaştırdı. Böyle bir durumda zayıf bir halkadan dağılma bekleniyor. İngiltere’de 2018 yılında Manchester Üniversitesi ile BBC’nin ortak yaptığı 55 bin üzerinde kişinin katıldığı bir Yalnızlık Çalışması var. Burada 16-24 yaş arasında yalnızlık oranı yüzde 40 olarak tespit edilmiş. İleri yaşlardaki kişilerin yüzde 27’si yalnız. Krizi bu halde karşıladılar. Batı medeniyetinin yaşadığı kriz Kaliforniya sendromu. Bu krizde pandemiye girdiler.” Dedi.
“Hayvan beslemek yalnızlığın ilacı”
Özellikle Batı toplumlarında kediden çok köpek sevgisi olduğunu dile getiren Tarhan; “Köpek kediden farklı olarak sadakati yücelten bir hayvan. Kedi daha onurlu bir hayvan. Kediyi arabaya koyup götürmek zordur çünkü coğrafyaya bağlıdır ve orayı terk etmekten rahatsız olur. Ancak köpek şahsa bağlıdır ve arabanın içerisinde gider. Hayvan davranışları açısından bu ilginç bir farklılıktır. Onurlu bir hayvanı beslemek bizim kültürümüze daha uygun geliyor. Özellikle kadınların kediyi tercih etmelerinin bir sebebi de annelik duygusu nedeniyle oluşan bağlanma duygularını tatmin etmek istemeleri. Yalnızlığın ilacı gibi oluyor. Evde hayvan beslemek bir çözüm olarak düşünülüyor. Kişi yalnızlığını gideriyor, onunla konuşuyor, ilgileniyor. Her iki tarafın da hoşuna giden bir durum ortaya çıkıyor.” İfadelerinde bulundu.
“Hayvanların çıkarları yok”
Hayvanların güvenli hissettikleri yerde mutlu olduğunu söyleyen Tarhan; “Hayvanlar; yemek, içmek ve üremek gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıkları zaman o hayvandan mutlusu yoktur. Kendi sosyal ortamında her şey ona yetiyor. Hayvanlarda insanlarda olan soyut zevkler yok. İnsan bir adım sonrasını düşünüyor, geleceği düşünüyor, hayvanlar ise karnı doyduğu zaman tamam, bir çıkarları yok. İhtiyaçlarından fazlasını da istemiyorlar ama bu insanlarda aynı değil.” Dedi.
- En son haberler
- İntörn doktorlara sağlık sistemine hazırlık eğitimi verildi02 Temmuz 2025
- Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!02 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi, akreditasyon eğitimine ev sahipliği yaptı02 Temmuz 2025
- Adli bilimler öğrenci çalıştayı “Kampüste Bilim, Dünyada Adalet” temasıyla düzenlendi02 Temmuz 2025
- Küresel bir tehdit ‘Politik Narsisizm’!01 Temmuz 2025
- Endüstri Mühendisliği mezunları Pazar kahvaltısında bir araya geldi…01 Temmuz 2025
- "Bir Kalite Kontrol Aracı Olarak Tasavvuf" konuşuldu01 Temmuz 2025
- Aileyi ayakta tutan 4 kavram!01 Temmuz 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025
- Başarının sırrı "Yapay zekâ ile akıllı çalışmak"!28 Haziran 2025