Kulakta kaşıntı, ağrı ve akıntı kulak mantarının habercisi olabilir!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulak mantarı hakkında değerlendirmede bulundu.
Kulak kanalında şişlik, kuruma, pullanma, akıntı ve ağrıya yol açan kulak mantarının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulakta kaşıntı ve ağrı, kulakta dolgunluk hissi ya da tıkanıklık, kulak kepçesi içinde deride pullanma ve kulak akıntısının kulak mantarı belirtisi olabileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulak mantarı hakkında değerlendirmede bulundu.
Kulak mantarının kulak kanalında şişliğe, kurumaya, pullanmaya, akıntıya ve ağrıya sebep olduğunu ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Daha çok sıcak iklim koşullarında yaşayan kişilerde ve su sporları yapan kişilerde görülmektedir.” dedi.
Bu belirtilere dikkat!
Kulakta tıkanıklık ve dolgunluk ile beraber kaşıntının yoğun olmasının kulak mantarının ilk belirtileri olabildiğini kaydeden Op. Dr. Ali Rahimi, “Bununla birlikte kulak yolu girişinde kızarıklık ve şişlik, kulakta akıntı görülürse de kulak mantarından şüphelenebiliriz.” dedi.
Kulak mantarının belirtilerinden bahseden Op. Dr. K. Ali Rahimi, bu belirtileri şöyle sıraladı:
• Kulakta dolgunluk hissi veya tıkanıklık.
• Kulakta kaşıntı
• Kulak ağrısı
• Kulak kepçesinin ve kulak kanalı girişinde deride kızarıklık veya şişlik
• Kulak kepçesi içinde deride pullanma
• Kulak akıntısı
Mutlaka uzmana başvurulmalıdır
Dış kulak yolunda bazen otomikoz denilen kulak iltihabına bağlı mantar hastalıkları geliştiğini kaydeden Op. Dr. K. Ali Rahimi, mantar hastalığının kendi kendine düzelme ihtimalinin olmadığını vurgulayarak mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.
Dış kulak yolundaki mantar tedavisi uzun sürüyor
Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Gözle muayenede hiflerin görünmesi ve hifler temizlendikten sonra tedavi edilmesi gerekir. Tedavi için çeşitli ajanlar kullanılır. Ancak mantarın öldürülmesi kolay olmasına rağmen onların tohumları olan sporları öldürmek oldukça uzun süre gerektirir. Eğer dış kulak yolunuzda mantar hastalığı gelişmişse bunun çok uzun tedavisi vardır. Doktorunuzun dediği süre içinde muhakkak ilaçlarınızı kullanın. Tedavi sürecinde antifungal dediğimiz mantar ilaçları kullanılabilir.” dedi.
Kulağınıza yabancı cisim sokmayın
Kulak kaşıntısının tek başına bir hastalık olmadığını ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Eğer yanında farklı bir muayenede bulgu yoksa kulak kaşıntısı herhangi bir tedavi içermez. Yeter ki kulağınızı silmeyin, temizlemeyin, kurulamayın, kaşımayın, karıştırmayın. Kulağın içine kulak çubuğu ya da yabancı bir cisim sokmayın.” uyarısında bulundu.
KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulak kaşıntısının bir nedeninin de burundaki alerjik rinit ya da boğazdaki farenjit de olabileceğini ifade ederek kulak kaşıntısına tanı koymak için tüm kulak burun boğaz muayenesinin yapılması gerektiğini vurguladı.
- En son haberler
- Algoritmalar alışverişlere yön veriyor!22 Kasım 2024
- Üzüntüsünü göstermiyor ve sürekli iyi olduğunu söylüyorsa dikkat!21 Kasım 2024
- Üsküdarlı araştırmacılar Dijital Park Teknokent’i ziyaret etti21 Kasım 2024
- Geleceğin diş hekimleri törenle beyaz önlüklerini giydi21 Kasım 2024
- Kötülük her zaman kötü mü?21 Kasım 2024
- Türkiye Darüşşifa Vakfı ile Üsküdar Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı21 Kasım 2024
- Akışı bozan uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir20 Kasım 2024
- Akışı bozan duraklamalar kekemelik belirtisi olabilir20 Kasım 2024
- ‘Diş’ te küresel iş birliği…20 Kasım 2024
- Uzmanı uyardı! Doğru bilinen uygulamalar dişlere zarar verebilir!20 Kasım 2024