Mutluluk ve huzurun anahtarı hoşgörü!
Her yıl 16 Kasım, Uluslararası Hoşgörü Günü olarak anılıyor. Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, karşı taraftaki insanların farklı fikirlerine tolerans gösterme anlamına gelen hoşgörünün her anlamda huzur ve temel şartı olduğunu söyledi. Tarhan, Bu davranış, aynı zamanda kendine güvenin işaretidir. Kendi fikrine güvenen insan hoşgörüye ve diyaloğa açıktır. dedi.
UNESCO, 1995te 16 Kasım'ı Uluslararası Hoşgörü Günü olarak belirlediğinde 16'dan fazla sözleşme, bildirge ve tavsiye kararında hoşgörüye atıfta bulunulduğunu tespit etmişti. Söz konusu sözleşme, bildirge ve tavsiye kararları günümüzde de geçerliliğini koruyor ve hala tam olarak uygulanmayı bekliyor.
Hoşgörü, farklı fikirlere saygıdır
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumsal ve bireysel huzur için çok önemli bir yeri olan hoşgörü kavramıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
Hoşgörü aynı zamanda toplumda tolerans karşılığında da kullanılmaktadır. Karşı taraftaki insanların farklı fikirlerine tolerans gösterme anlamına gelir. Yaklaşık 250 sene önce Voltairein Söylediklerinizin hiçbirine katılmıyorum, fakat bunları söyleme hakkınızı ölünceye kadar savunacağım sözü pozitif toleransın (hoşgörünün) en güzel örneğini göstermiştir.
Hoşgörü kendine güvenin işareti
Bu davranış, aynı zamanda kendine güvenin işaretidir. Kendi fikrine güvenen insan hoşgörüye ve diyaloğa açıktır. Kendi fikrine güvenmeyen insan ise bütün bunlara kapalıdır çünkü karşılıklı konuşulduğu zaman kaybedeceğini bilir. Doğruyu ve gerçeği bulma çabasındaki kimse diyalogdan, özgür tartışma ortamından korkmaz fakat sahip olduğu gerçeklere inanmayan ve kendine güvenmeyen kimse bütün bunlardan korkar. Kendi fikrine güvenmeme, hoşgörüyü sabote eden ruh hallerinden biridir.
Hoşgörüsüzler farklılıkları dikkate alıyor
İnsan ilişkilerinde farklılıklar ve benzerlikler vardır. Hoşgörülü kişi farklılıklardan değil, benzerliklerden hareketle karşısındakiyle ilişki kurmaya çalışır. Fakat hoşgörüsü zayıf insan benzerlikleri değil, farklılıkları görerek hareket eder.
Olumsuzu görürler!
Mesela hoşgörüsüz kişi, on tane iyi davranışı değil, bir tane yanlış davranışı görür. Bunlar narsistik özellikteki kişilerdir. Kendi egolarını yüceltirler, diğer kişilerin egolarını değersizleştirirler. Hoşgörüsüz insanların mükemmeliyetçilik özelliği de vardır. Alçakgönüllü gibi gözüküp karşıdaki kişiden mükemmellik beklerler.
Evlilikteki en büyük problem
Evlilikte diyalog oluşması için pozitif hoşgörünün ön plana çıkması gerekir. Karşı tarafın benzerliklerinden hareketle onu anlamaya çalışmak burada kullanılacak etkili yöntemdir.
- En son haberler
- İntörn doktorlara sağlık sistemine hazırlık eğitimi verildi02 Temmuz 2025
- Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!02 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi, akreditasyon eğitimine ev sahipliği yaptı02 Temmuz 2025
- Adli bilimler öğrenci çalıştayı “Kampüste Bilim, Dünyada Adalet” temasıyla düzenlendi02 Temmuz 2025
- Küresel bir tehdit ‘Politik Narsisizm’!01 Temmuz 2025
- Endüstri Mühendisliği mezunları Pazar kahvaltısında bir araya geldi…01 Temmuz 2025
- "Bir Kalite Kontrol Aracı Olarak Tasavvuf" konuşuldu01 Temmuz 2025
- Aileyi ayakta tutan 4 kavram!01 Temmuz 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025
- Başarının sırrı "Yapay zekâ ile akıllı çalışmak"!28 Haziran 2025