Ortez Protez Bölümü öğrencileri tecrübeli isimler ile buluştu
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez Programı tarafından “Transtibial Protez Ölçü Alma Teknikleri” etkinliği düzenlendi. Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay önderliğinde düzenlenen etkinlikte Uzm. Ortotist-Prostetist Tuğba Tanış ve protez kullanıcısı Muhammed Erduran deneyimlerini aktarmak üzere öğrencilerle buluştu.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Yuşa salonundaki etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay, Uzm. Ortotist-Prostetist Tuğba Tanış ve protez kullanıcısı Muhammed Erduran katıldı.
Tuğba Tanış: “Uzmanlaşmak istediğiniz alanı da belirlemeniz lazım”
Sunumunda gençlere tavsiyelere bulunan Tuğba Tanış, “Tek bir yere bağlı kalmayın. Araştırın, ufkunuzu genişletin. Gittiğiniz yerlerde farkınızı yaratacağınız nokta bu olacak. Genel konuşmayı herkes yapabiliyor ya da genel bilgileri herkes verebilir ama sizi ayıran bir şey olmalı. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı da belirlemeniz lazım. Bir kişinin hem protezde hem ortezde hem skolyoz korsesinde hem tabanlıkta uzman olma ihtimali bence mümkün değil. Ya ortezde uzmansınızdır ya protezde ya tabanlıkta. İlgi odağınızı ne kadar dağıtırsanız en üst noktaya ulaşma imkânınız düşük olur.” ifadelerini kullandı.
Öğr. Gör. Kübra Akkalay, protez kullanımının psikolojik etkilerini ele aldı
Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay, protez kullanımının psikolojik etkilerini anlatan hikayeleri katılımcılarla paylaştı. Akkalay; “Ankara Küçükesat’ta dik bir yokuş vardı. Orada yaşayan 70 yaşlarında bir amca vardı; şeker hastalığı nedeniyle diz altından ampute olmuştu. Eşi yoktu, çocukları ise Almanya’da yaşıyordu. Yani tek başına yaşıyordu. Hiç unutmuyorum ben bile o yokuşları çıkmakta zorlanırken o her gün koltuk değnekleriyle geliyordu. Azimle devam etti ve sonunda protez sürecini tamamladık. En son bir koltuk değneği yerine bastonla yürüyerek, mutlu bir şekilde uğurladık kendisini. Yaz aylarında bu sefer 20’li yaşlarında bir tır şoförü geldi. Uzun yol yaparken uyuyakalmış, kaza geçirmişti ve o da diz altından ampute olmuştu. Süreci aslında kısa sürdü, yaklaşık bir ayda toparlandı ama vedası farklıydı. Ayrılırken protezini poşete koydu, öylece alıp gitti. İlk amcanın kimsesi yoktu o protez onun için her şeydi adeta yeniden doğmuş gibi mutluydu. Ama genç olan için durum çok daha farklıydı. Bir anda hayatı değişti, bunu kabullenemedi bile. Oysa bizim onu çok daha güçlü ve hazır bir şekilde uğurlamamız gerekirdi. O protezi poşete koydu ve öylece çıktı gitti…” dedi.
Muhammed Erduran: “Bu yaklaşım herkes için geçerli olmayabilir”
Süreci kabullenemeyen bireyler için farklı bir dil ve destek yaklaşımı gerektiğini belirten Muhammed Erduran; “‘Görme engelli’ ifadesi, birçok birey için yabancı ve rahatsız edici bir tanım. Pek çok görme kaybı yaşayan birey bu kelimeyi benimsemiyor. Aynı şekilde, ‘işitme engelli’ tanımı yerine ‘sağır’ kelimesini tercih eden bireyler var çünkü kendilerini bu şekilde tanımlıyorlar. Elbette bu yaklaşım herkes için geçerli olmayabilir. Özellikle henüz süreci kabullenemeyen, toplumsal hayattan uzaklaşmış ya da içine kapanmış bireyler için farklı bir dil ve destek yaklaşımı gerekebilir.” şeklinde konuştu.
Uygulamalı eğitim gerçekleşti
Soru-cevap eşliğinde ölçü alma teknik uygulaması öğrencilerle yapıldı.
Etkinlik, konuklara teşekkür belgesi verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
- En son haberler
- Yapay zekâ görsel iletişimi dönüştürüyor!25 Nisan 2025
- Azerbaycan’da liselilerle bir araya gelindi25 Nisan 2025
- “100 Yazar 100 Yeni Eser” Proje Mentorluk Eğitimi gerçekleştirildi25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençler sözleri değil, izleri takip ederler”25 Nisan 2025
- Deprem sonrası en büyük tehditlerden biri yangın riski!25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ailede sıcak ortam yokluğu fail de kurban da yapabiliyor”25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Denetimli Serbestlik sisteminde 2.0’a geçilmesi gerekiyor”24 Nisan 2025
- Türkiye, omurga cerrahisinde ileri ülke seviyesinde!24 Nisan 2025
- Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!24 Nisan 2025
- Sigara dumanı ve hava kirliliği DNA’mıza hasar veriyor!22 Nisan 2025