Prof. Dr. Tayfun Uzbay: "Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır"
Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Şanlıurfa'da madde bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. “Hayatını Uyuşturma, Bağımlı Değil, Özgür Ol” başlıklı sunumunda Uzbay, madde bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğuna dikkat çekti.
Konferans, Şanlıurfa’da özel bir otelde gerçekleştirildi. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin katıldığı programa konuşamcı olarak Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay katıldı.
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci’nin konuşmasıyla başlayan seminere Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay konuşmacı olarak katıldı. Uzbay, “Hayatını Uyuşturma, Bağımlı Değil, Özgür Ol” başlıklı sunumunda ailelere önemli uyarılarda bulundu. Bağımlılık yapan maddelerin ilk denendikleri dönemde uyuşturucu değil uyarıcı etkilere sahip olduğunun altını çizen Uzbay, "Ülkemizde en temel sıkıntılarımızdan bir tanesi, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup o fikir sanki çok ciddi bir fikirmiş gibi savunma alışkanlığımızdır. Bu konuda elimizden geldiğinde madde bağımlılığı konusunu masaya yatıracağız. Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık yapan maddeler, özellikle ilk denendikleri dönemde, doza bağımlı olarak, uyuşturucu değil uyarıcı etkilere sahiptir. Santral sinir sistemini uyuşturan etkileri yüksek dozlarda ortaya çıkar. Uyuşturucu bağımlılığı terimi kokain ve amfetamin gibi uyarıcı maddelerin bağımlılık yapmayacağı izlenimini vermekte ve bu durum uyarıcıları deneme kararsızlığı içindeki gençleri yanıltmak için kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.
Nasıl şizofreni bir hastalıksa, alzheimer bir hastalıksa, depresyon bir hastalıksa uyuşturucu da bir hastalıktır diyen Uzbay, toplumun genel yaklaşımının uyuşturucunun bir ahlak problemi olduğu yönünde olduğunun altını çizdi.
- En son haberler
- Dr. Rüştü Uçan: “YÖK acilen İş Güvenliği Bilim alanını tanımlamalı”08 Mayıs 2025
- Yaşlılara özel fiziksel aktiviteyle sağlıklı yaşlanmak mümkün!08 Mayıs 2025
- İç dünyamız artık görülüp ölçülebiliyor!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ümitsizliğin ilacı bütüncül bakış”07 Mayıs 2025
- Haberi hızlı ama doğru ver!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kardeşler arası kıyas, ateşe benzin dökmek gibidir”07 Mayıs 2025
- İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!06 Mayıs 2025
- İlköğretim öğrencilerine göz ve işitme taraması yapılacak06 Mayıs 2025
- Sürücü belgesi yetmez, trafik kültürü eğitimi şart!06 Mayıs 2025
- Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı…05 Mayıs 2025