Tarhan: Zihin sömürüsüne bilimsel çalışmalarla HAYIR demeliyiz!
Kurumsal düzeyde postkolonyal çalışmaları yürüten Türkiye’nin ilk ve tek merkezi Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, çalışmalarını İstanbul’un farklı bölgelerinden öğretmen ve öğrencilerle paylaştı. Programda konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zihin sömürüsü kavramına dikkat çekerek, bu sömürüye bilimsel çalışmalarla hayır demenin önemine dikkat çekti, merkez olarak bunu hedeflediklerini kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Öğrenci Araştırma Grubu, bu akademik yıl içerisinde hazırladıkları literatür, saha ve medya çalışmalarını Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen programda anlattı.
Programa İstanbul’un farklı bölgelerinde görev yapan öğretmenler ile Pendik Uluslararası İmam Hatip, Kartal Anadolu İmam Hatip ve Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden çok sayıda öğrenci katıldı.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur’un da katıldığı PAMER Öğrenci Araştırma Grubu literatür, saha ve medya çalışmaları sunumunun açılış konuşmasını PAMER Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı yaptı.
İtirazımız Batıya Değil Zihniyetine!
Dünyada Postkolonyal çalışmalar ve uygulamasına ilişkin bilgi veren Kavakçı, bugünü olduğu kadar postkolonyalin geleceği okuyan bir perspektif olduğunu söyledi.
Postkolonyalin bilgi üretme dünyasına baktığını belirten Kavakçı, kimi güçlerin batılı olmayan her şey soru işareti ile baktıklarını kaydetti. Batının bilgi üretiminde kendini merkeze koyduğunu, kendi dışından olanlara öteki şeklinde yaklaştığını ifade eden Kavakçı, PAMER olarak batıya değil bu zihinsel yapıya itiraz ettiklerini dile getirdi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da katıldığı programda Tarhan, zihinsel sömürüye dikkat çekti. PAMER’in sömürü karşısında ezber bozan çalışmalar yaptığını, yoluna bu şekilde de devam edeceğini kaydeden Tarhan, batının üstün kültür olarak dünyaya sunulduğunu, toplumların ise batı kültürüne benzeme şartlanması ile hareket ettiğinin altını çizdi.
Her soruya bir cevabın hazır olması, zihinleri sömürgeleştirmek isteyenlere hayır demek gerektiğini vurgulayan Tarhan, bunu da bilimsel çalışmalar ve verilerle yapmanın şart olduğunu söyledi. İnsanlığın geleceğine ancak bu şekilde hizmet edilebileceğini belirten Tarhan, üniversite olarak PAMER’in çalışmalarını stratejik öneme aldıklarını söyledi.
Tarhan, toplumda kendi kimliğiyle var olan insanların dünya ölçeğinde de kendi kültür ve kimlikleriyle ancak var olabileceklerinin altını çizdi.
- En son haberler
- “Sağlık Yöneticileri Günü” etkinliği düzenlendi02 Ocak 2025
- Kayserililerden Tarhan’a yoğun ilgi…02 Ocak 2025
- Türkiye'deki patlayıcı fabrikaları, güvenlik standartlarını karşılıyor mu?02 Ocak 2025
- Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mı?02 Ocak 2025
- Yalnızlık ve rutin yaşam tarzı, yaşlanmayı hızlandırıyor!01 Ocak 2025
- Dijital çağda rahatsız edilmeme hakkı var!31 Aralık 2024
- 2025 Sağlıklı Yaşam Trendleri Neler?31 Aralık 2024
- “Ergoterapi ile Sınırlara Dokun ve Değiş” sempozyumu yapıldı31 Aralık 2024
- Ortez ve protez alanında 3D’nin önemi ele alındı31 Aralık 2024
- Çöplerinizi de siber saldırganlardan koruyun!31 Aralık 2024