Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmayın

Abone ol

google news logo
Giriş01 Temmuz 2024

Zayıflama iğneleri kanser oluşumunda rol oynayabiliyor...

Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmayın

Son yıllarda zayıflama amacıyla kullanılan çok fazla ilaç olduğunu belirten uzmanlar, bu ilaçların bir kısmının Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığına dikkat çekiyor.

Bu tür ilaçların içindeki bazı etken maddelerin kalp hastalıkları ve ani ölümlere sebebiyet verebildiğini dile getiren Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Zayıflama iğneleri bazı kanserlerin oluşmasında rol oynayabiliyor, zayıflama çayları ya da ithal edilen tozlar akciğer fonksiyonlarını etkileyebiliyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, son yıllarda farklı şekillerde ortaya çıkan ve her geçen gün daha fazla kişinin başvurduğu ‘zayıflama ilaçları’ hakkında açıklamalarda bulundu.

“İlaçlar kurtarıcı olarak görülmemeli”

Zayıflama amacıyla son yıllarda kullanılan çok sayıda ilaç olduğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, bu ilaçların bir kısmının Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandığına dikkat çekti.

“Spitomin etken maddesi içeren ilaçlar kalp hastalıklarına ve ani ölümlere sebebiyet verebiliyor.”
uyarısında bulunan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Kontrolsüz alınan bu ilaçlar genellikle gayri resmi yerlerden temin ediliyor. Zayıflamak için kullanılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olan ilaçlar ise şişkinlik ve kabızlığa sebep olabiliyor. Önemli olan kişinin zayıflamak için kendi ideal kilosunu koruması, beslenme ve spor alışkanlıklarını kazanması gerekir. İlaçlar bir kurtarıcı olarak görülmemeli ve her ilacın yan etkileri olduğu unutulmamalı.” dedi.

Zayıflama iğneleri kanser oluşumunda rol oynayabiliyor

Son yıllarda giderek kullanımı artan zayıflama iğneleri olarak bilinen ilaçlara da değinen Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bunların günlük ve haftalık olarak kullanımı vardır. Bunları kullanan kişilerde ise; mide yanması, mide bulantısı, şişkinlik, kusma ve kabızlık gibi şikayetler görülebiliyor.” dedi.

Bu iğnelerin bazı kanserlerin oluşmasında rol oynayabildiğinin de altını çizen Prof. Dr. Atamer, “Bu yüzden kanser hastaları, pankreas hastaları ve diyabet hastaları kesinlikle kullanmamalı. Hatta gerekmedikçe ilaç kullanılmamalı ve eğer kullanılacaksa doktor denetimi altında kullanılmalıdır.” uyarısında bulundu.

Akciğeriniz risk altında olabilir  

Zayıflama çayları ya da ithal edilen tozların akciğer fonksiyonlarını da etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle Sağlık Bakanlığı onayı olmayan zayıflama çayları, tozları ve ilaçlarının içeriğinde hangi maddelerin kullanıldığı belli olmadığı için sonuç akciğer yetmezliğine kadar gidebilir. Doktor takibinde onaylı ilaçların kullanılması ve mümkün olduğunca diyet ve sporla kilo verilmesi uygundur.”