Zenginleştirilmiş çevrede düşük hastalık riski!
Giriş11 Ocak 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
Görsel ve işitsel açıdan zenginleştirilmiş, çok fazla uyaranın bir arada bulunduğu bir çevre, bireylerin öğrenme, bellek ve davranışlarını nasıl etkiliyor, bu kişilerin özellikle ileri yaşlarda beyinle ilgili hastalıklara yakalanma riski nedir? Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kevser Bayrak, beynin önemli bir kimyasal ileticisi olan glutamat ile tedavinin öğrenme, bellek ve davranış üzerindeki etkisini araştıracak. Bayrak'ın projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kevser Bayrak, proje danışmanı Prof. Dr. Şule Gök ile önemli bir araştırma yapıyor. Proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Kevser Bayrak, projenin yaşlanmaya bağlı hastalıklarda ortaya çıkan öğrenme, bellek ve psikiyatrik bozuklukların gerek hastaların gerekse yakınlarının yaşam standartlarında ileri derecede bozulmaya yol açması ve bu konudaki gerekliliklerin henüz karşılanmamış olması nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.
Son yıllarda Alzheimer hastalığını önlemeye yönelik yapılan deneysel çalışmalarda, genç yaşlardan itibaren görsel ve işitsel açısından zenginleştirilmiş çevrede yetiştirilen hayvanlarda ileri dönemde hastalık gelişme riskinin düşük olduğunun görüldüğünü belirten Kevser Bayrak, “Projede uzun dönem zenginleştirilmiş çevreye maruz bırakılacak olan yaşlı farelerin, mGluR5 antagonisti olan MPEP ile kronik tedavi edilmeleri sonucu, bilişsel ve davranışsal işlevlerindeki değişiklikler araştıracak. Böylece zengin çevrenin yaşlı hayvanlarda gözlenmesi beklenen olumlu etkilerinin, mGluR antagonistleri tarafından güçlendirileceği yönündeki hipotez ilk defa çalışılmış olacak” dedi.
Proje danışmanı Prof. Dr. Şule Gök de “Bu projede, aktif yaşam sürdürmekte olan genç kişilerin koruyucu önlemlere karşı duyarlılığının düşük olacağından yola çıktık. Zenginleştirilmiş çevrenin yaşlı hayvanlardaki koruyucu etkisini araştırmayı ve bunu beynin önemli bir kimyasal ileticisi olan glutamat ile ilişkilendirmeyi amaçladık” diye konuştu.
- En son haberler
- Diş sağlığı sorunları soğuk havalarda hassasiyete neden olabilir!24 Aralık 2024
- Balıkesir'deki mühimmat fabrikasında patlama neden oldu?24 Aralık 2024
- Sosyal medyanın hızlı olması, bağımlılık yapıcı etkisini arttırıyor24 Aralık 2024
- Bilinçli ve verimli teknoloji kullanımı nasıl olmalı?24 Aralık 2024
- Üsküdar’da Yapay Zeka Zirvesi düzenlendi…24 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Tüketim kültürü sadece finansal kaynaklarımızı değil psikolojik kaynaklarımızı da tüketmeye başladı”24 Aralık 2024
- Üsküdar’da ‘Yelda Gecesi’24 Aralık 2024
- Future Talks’ta iş hayatında sosyal hayat dengesine dikkat çekildi24 Aralık 2024
- Anestezi teknikerlerinin kariyer yolculuğundan bahsedildi23 Aralık 2024
- Gazeteci Özay Şendir: “Sosyal medya tüketim sarmalı yaratıyor”23 Aralık 2024