Zenginleştirilmiş çevrede düşük hastalık riski!
Giriş11 Ocak 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
Görsel ve işitsel açıdan zenginleştirilmiş, çok fazla uyaranın bir arada bulunduğu bir çevre, bireylerin öğrenme, bellek ve davranışlarını nasıl etkiliyor, bu kişilerin özellikle ileri yaşlarda beyinle ilgili hastalıklara yakalanma riski nedir? Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kevser Bayrak, beynin önemli bir kimyasal ileticisi olan glutamat ile tedavinin öğrenme, bellek ve davranış üzerindeki etkisini araştıracak. Bayrak'ın projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Kevser Bayrak, proje danışmanı Prof. Dr. Şule Gök ile önemli bir araştırma yapıyor. Proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Kevser Bayrak, projenin yaşlanmaya bağlı hastalıklarda ortaya çıkan öğrenme, bellek ve psikiyatrik bozuklukların gerek hastaların gerekse yakınlarının yaşam standartlarında ileri derecede bozulmaya yol açması ve bu konudaki gerekliliklerin henüz karşılanmamış olması nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.
Son yıllarda Alzheimer hastalığını önlemeye yönelik yapılan deneysel çalışmalarda, genç yaşlardan itibaren görsel ve işitsel açısından zenginleştirilmiş çevrede yetiştirilen hayvanlarda ileri dönemde hastalık gelişme riskinin düşük olduğunun görüldüğünü belirten Kevser Bayrak, “Projede uzun dönem zenginleştirilmiş çevreye maruz bırakılacak olan yaşlı farelerin, mGluR5 antagonisti olan MPEP ile kronik tedavi edilmeleri sonucu, bilişsel ve davranışsal işlevlerindeki değişiklikler araştıracak. Böylece zengin çevrenin yaşlı hayvanlarda gözlenmesi beklenen olumlu etkilerinin, mGluR antagonistleri tarafından güçlendirileceği yönündeki hipotez ilk defa çalışılmış olacak” dedi.
Proje danışmanı Prof. Dr. Şule Gök de “Bu projede, aktif yaşam sürdürmekte olan genç kişilerin koruyucu önlemlere karşı duyarlılığının düşük olacağından yola çıktık. Zenginleştirilmiş çevrenin yaşlı hayvanlardaki koruyucu etkisini araştırmayı ve bunu beynin önemli bir kimyasal ileticisi olan glutamat ile ilişkilendirmeyi amaçladık” diye konuştu.
- En son haberler
- Tarhan’a Gaziantep’te yoğun ilgi…03 Aralık 2024
- Gençlerde kronik yalnızlık artıyor…03 Aralık 2024
- MS’in erken belirtileri genellikle sabit değildir!03 Aralık 2024
- Üsküdar Üniversitesi eğitim şampiyonları arasında!02 Aralık 2024
- Türkiye’nin ilk yakma resim sanatı kitabının yazarı Kırmızıgül, Üsküdarlı öğrencilerle buluştu02 Aralık 2024
- “Dealing with Challenging Behavior in the Classroom” etkinliği gerçekleşti02 Aralık 2024
- Beyin fabrika ayarlarına döner mi, hafızayı silmek mümkün mü?02 Aralık 2024
- Engelli bireylerin yakınları ruhsal sorunlara sürüklenebiliyor!02 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlerle aynı dili konuşmak hiç zor değil!”02 Aralık 2024
- Prof. Dr. Tarhan: “Zihinsel süreçlerle beyindeki işleyiş arasında köprüye ihtiyaç var”30 Kasım 2024