5. Uluslararası Evrim Kongresi başladı
Giriş02 Mayıs 2017
Güncelleme10 Nisan 2023


Üniversitenin Altunizade yerleşkesinde başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evrimsel psikologların insan davranışlarının birçoğunun insan atalarının yaşadığı çevre ve ortamlarda kendini tekrarlayan sorunları çözmek için evrilmiş olan psikolojik uyumların bir ürünü olduğunu savunduklarını belirtti.
Tarhan, "Fakat klasik evrim psikologları, soyut düşünce, sembolik düşünce, kavramsal düşünce, temel bilinç, özgür irade, duygusal zeka gibi insan davranışını belirleyen duygu ve düşünce biçimlerinin kaynağını ve işleyişini açıklayamıyorlar. Sebebi görmeden sadece sonuçla ilgileniyorlar." diye konuştu.
Davranışsal bir evrimleşmenin olması için ölüme karşı koyma güdüsünün yeterli olmadığını belirten Tarhan, şöyle devam etti:
"İnsan dışı hiçbir canlıda, 'nasıl bir varlık olmalıyım?', 'ölümden sonra ne olacak?', 'neden varım?' 'kimim?', 'nereye yönelmeliyim?', 'niçin?', 'hayatın anlamı nedir?' gibi soyut sorulara cevap arayışı tepkisine rastlanılmamıştır. Soyut bir amacı belirlenmemiş bir insanın hangi hedefte, hangi yolda giderken tekrarlayan sorunları çözmek için çabaladığı bilinemez. İnsanın genleri incelendiğinde belirlenmiş bir amaç genine rastlanılamadı. İnsanın ilerlemesini açıklayan tek genetik yapı 'Novelity screening gene' olarak bilinen yeniliği arama genidir. Fakat bu genin içini doldurmak, kültürlere kalmıştır."
Genetik çalışmaya, gen teknolojisine İslamiyetin nasıl baktığına da değinen Tarhan, şöyle devam etti:
"Kainat, Allah'ın kudret sıfatının eseridir. Adeta bir kitap şeklinde yazılmıştır. Bu kainat kitabının bir sayfası yeryüzüdür. İnsan, o sayfanın içinde bir kelime şeklindedir. Bütün ilimlerin konusu, bu kainat kitabıdır. Kur'an da Allah'ın kelam sıfatının eseridir. Dolayısıyla her iki kitabın sahibi de aynıdır. İslam dini, araştırma ve incelemeyi teşvik eder. Bilimsel çalışmayı, araştırmayı ve düşünmeyi, ibadet kabul eder. Yaratılış ve yaratılan varlık üzerinde bir saat tefekkürü, yani akıl yürütme ve düşünmeyi, bir sene ibadetten üstün tutar. Böylece bilime, laboratuvar çalışmalarına önem verilmesini ister. 'Düşünmez misiniz?', 'Akıl etmez misiniz?' der. Akıllı düşünmeyi över."

Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan da "Evrimin Mantığı" başlıklı konuşmasında, son bilimsel gelişmeler ışığında istişare yapmak için bir araya gelindiğini dile getirdi.
Canan, "Üniversiteler, evrensel bilginin tartışılarak üretildiği ve her görüşün rahatlıkla söylenebildiği yerlerdir. Buraya gelen katılımcıların büyük bir kısmını tanıyorum.
Birçoğuyla dünya görüşlerimiz, yaşam tarzlarımız uyuşmaz ama konu bilim olunca, evrendeki muhteşem düzeni anlamak olunca, bizler saatler ve günler boyunca bıkmadan, usanmadan konuşabiliyoruz." dedi.
Prof. Dr. Canan, "Maalesef bilim kültürü biraz zayıf bir toplumda yaşıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri okullarımızda temel bilim eğitiminin biraz yetersiz olması. Bir de akademisyenlerimizin çalıştıkları, bildikleri konularda halka bilgiyi ulaştırmak adına çabalarını biraz eksik görüyorum. Çünkü bilimin çok karmaşık bir jargonu, teknik bir dili var. Halbuki bundan sıyırdığınızda bilim çok rahat anlaşabilen bir şey." değerlendirmesinde bulundu.
"Evrimin mantığı", "Evrimin itici gücü doğal seleksiyon", "Bir Müslüman evrimci olabilir mi?" gibi konu başlıklarının ele alınacağı kongre iki gün sürecek.
TİMETÜRK
- En son haberler
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025
- Başarının sırrı "Yapay zekâ ile akıllı çalışmak"!28 Haziran 2025
- Engelli bireylerin bağımsız bir yaşam sürmeleri için rehabilitasyon şart!27 Haziran 2025
- Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!26 Haziran 2025
- Kanıta dayalı ergoterapi uygulamaları etkinliğinin 8’incisi düzenlendi26 Haziran 2025
- Haydi Tut Elimi Derneği 2025 Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi26 Haziran 2025
- Ebelik bölümünde yemin töreni coşkusu26 Haziran 2025
- Tarih öğrencileri akademik ve bilimsel sunum pratiği ile mezun oluyor26 Haziran 2025
- Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?26 Haziran 2025
- Ergenlerde ekran süresi 9 saati buluyor!26 Haziran 2025