Antikanser ilaç projesi onaylandı
Üsküdar Üniversitesinin, geleceğin antikanser ilacını geliştirmek üzere TÜBİTAKa sunduğu Alglerden Antikanser İlaç Geliştirme isimli projesi kabul edildi.
Üsküdar Üniversitesi, Nörolojik, psikiyatrik ve psikolojik birçok hastalığın moleküler mekanizması araştırmak ve bu hastalıklar için ilaç geliştirmek amacıya kurduğu Türkiyenin ilk Nöropsikofarmakoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde ilaç geliştirme çalışmalarına başladı.
Üniversitenin Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslanın yürütücüsü olduğu Alglerden Antikanser İlaç Geliştirme Projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
İlaç potansiyeline sahip Alg türlerinin belirlenmesi ve bu Alg türlerinin hücre içi sinyal mekanizmalarını bulma amacıyla hayata geçirilen projeye Prof. Dr. Selim Çetiner danışmanlık yapıyor.
Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan, projeyle ilgili şunları söyledi: Algler, biyoteknolojik potansiyelleri açısından özellikle sürdürülebilir ve geri dönüşümlü temiz enerji alanında giderek önem kazanmaktadır. Bu sebeple, hem açık hem de kapalı üretim sistemlerinde başarı ile optimize edilmiş, büyük ölçekli üretimleri birçok merkezde başarı ile yapılmaktadır. TÜBİTAK tarafından kabul edilen projede, alglerin antikanser ilaç potansiyeli moleküler ve mekanistik düzeyde araştırılacaktır.
Bu proje ile ilaç potansiyeli taşıyan alg türlerin içeriklerinin analiz edilerek tedavi etme ya da aşı geliştirme amaçlı da kullanılabilecek yeni biyolojik moleküller elde edilecektir. Ayrıca antikanser etkisi olduğunu gösterdiğimiz yeni alg türlerinin ve içerdikleri moleküllerin kullanılarak gerçekleştirilecek uygulamalar patentlenecektir. İlaç potansiyeline sahip olduğu belirlenen alg türlerinin ve içerdikleri moleküllerin aktivite testleri ve kitleri bulunması yoluyla ticari kullanımına yönelik patentler alınacaktır.
3 yıl sürecek olan projede yüksek lisans öğrencilerine de TÜBİTAK bursu verilecek.
Kaynak: NTVMSNBC
- En son haberler
- Doç. Dr. İbrahim Arslan: “Gazze’nin yeniden inşa süreci yıllar sürebilir”20 Ocak 2025
- “Duygusal zekânın en büyük düşmanlarından biri bencillik!”20 Ocak 2025
- Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamaları etkinliğinin 5’incisi düzenlendi20 Ocak 2025
- Tedavi edilmeyen boyun ağrısı birçok sorunu tetikleyebilir!19 Ocak 2025
- "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" başladı…18 Ocak 2025
- Sosyal medya akranlarda toksik etki yapabiliyor…17 Ocak 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Değişen yaşam felsefesinin oyununa gelmeyin!”17 Ocak 2025
- Zihinde sürekli dolaşan olumsuz düşünceler: Ruminasyon17 Ocak 2025
- Geleceğimiz için toprağı koruyalım!17 Ocak 2025
- Üsküdar Üniversitesi, farklı il Milli Eğitim Müdürlükleri ile iş birliklerini artırıyor16 Ocak 2025