Aşkın psikolojisi nasıl?
Aşk, tarih boyunca edebiyatın, sanatın ve sinemanın en büyük ilham kaynaklarından biri oldu. Peki, sinemada izlediğimiz aşk hikayeleri psikoloji biliminin süzgecinden geçirildiğinde ne gibi çıkarımlar yapılabilir? Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve NPİSTANBUL Hastanesi’nin deneyimli psikiyatristleri, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel olarak aşkın psikolojisini derinlemesine değerlendirdi.
İki haftada bir NPTV’de yayınlanacak olan ‘Beyin Tepkisi’ YouTube serisinin ilk bölümü 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel olarak hazırlandı, aşkın beyin üzerindeki etkileri ve sinema ile gerçek hayattaki aşk arasındaki farklar ele alındı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi psikiyatristleri ‘AŞK’ı yorumladı. NPİSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan ve Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy 14 Şubat Sevgililer günü dolayısıyla ‘aşk’ı değerlendirdi.
Prof. Dr. Tarhan: “Küçük fırtınaların olduğu bir ilişki, iletişimsizlikten daha iyidir”
Psikiyatri uzmanlarına ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Marriage Story (Evlilik Hikayesi)’, ‘This Is Where I Leave You (Yedi Dayanılmaz Gün)’, ‘Neşeli Günler’ gibi hafızalarda yer edinmiş popüler filmlerden sahneler izletildi. Uzmanlar bu sahnelerdeki ilişkileri bilimsel açıdan değerlendirdi.
Aile içi çatışmaların romantik ilişkileri nasıl etkilediğini anlatan ‘Neşeli Günler’ filminde uzmanlar kişiler arasındaki farklılıkların ilişkilere nasıl yansıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sıcak ilişki, zaman zaman böyle küçük fırtınaların olduğu bir ilişki, aslında iletişimsizlikten daha iyidir.” değerlendirmesini yaptı.
Prof. Dr. Eryılmaz: “İyi ilişki aşkı getirir, kötü ilişki aşkı öldürür”
Türk sinemasının en ikonik aşk filmlerinden biri olan ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmini değerlendiren Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “İyi ilişki aşkı getirir. Hatta kötü ilişki aşkı öldürür. Şimdi güven ortamı bunun için bir yatak gibi düşünün, bir toprak yani. E tabii ki orada büyüyecek. Dolayısıyla da hani güven bunun bir parçası ama sadece güven yetmiyor. Orada olmak, yakınlık kavramı… Peki iyi bir ilişkiyi nereden anlarsınız? Evet, bu yakınlıklar, bu parçalar iyi bir ilişkiyi örer neredeyse. İyi bir iletişimden de anlarsınız. Şimdi bu kadının kiminle daha iyi iletişimi vardır?” dedi.
Demirsoy: “Kişi değersiz hissettiği bir ilişkinin içinde olmamalı”
Modern ilişkilerde yaşanan iletişim sorunları, boşanma sürecindeki duygusal yıkımlar ve kişilik farklılıklarını ele alan ‘Marriage Story’ filmi için Çiğdem Demirsoy, “Sağlıklı ilişkide bir denge olmalı, alışverişte bir denge olmalı. Bir taraf kendini engellenmiş hissetmemeli, sağlıksız hissetmemeli. Kendini sürekli eleştiriliyor hisseden, değersiz hisseden bir ilişkinin içinde olmamalı kişi. Bu tür ilişkilere toksik ilişkiler deniliyor, moda olan deyimiyle.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Noyan: “Hayal kırıklığını kendi içimizde yaşayabilmek büyük bir erdem”
Aile bağları, geçmiş travmalar, aldatma ve bağlanma sorunlarına değinilen ‘This Is Where I Leave You’ filminde aldatılan kişinin tepkisini ele alan Prof. Dr. Onur Noyan, “Verdiğimiz tepkiler, aldatma ya da beklemediğimiz bir durum karşısındaki yaşadığımız hayal kırıklığını karşı tarafı kırmadan kendi içimizde yaşayabilmek büyük bir erdem.” dedi.
Beyin Tepkisi serisinin ilk bölümünde ‘Aşk’ vardı!
İki haftada bir NPTV’de yayınlanacak olan ‘Beyin Tepkisi’ YouTube serisinin ilk bölümü 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel olarak hazırlandı, aşkın beyin üzerindeki etkileri ve sinema ile gerçek hayattaki aşk arasındaki farklar ele alındı.
Psikiyatri uzmanlarının aşk filmlerini 14 Şubat'a özel yorumladığı bölüm “https://www.youtube.com/watch?v=TS3V0P9qvGY” linkinden izlenebiliyor.
- En son haberler
- Aşkın psikolojisi nasıl?13 Şubat 2025
- Omurganızı yıllara ezdirmeyin!13 Şubat 2025
- Prof. Dr. Selim Şeker her yönüyle 5G teknolojisini değerlendirdi13 Şubat 2025
- Doktora başvurulmayan tek hastalık: Aşk12 Şubat 2025
- Prof. Dr. Süleyman İrvan: "Asayiş haberlerinin sayısı değil veriliş biçimi sorun!”12 Şubat 2025
- Çocuklarda Bilinçsiz antibiyotik kullanımı diş sağlığını tehdit ediyor!11 Şubat 2025
- “10’uncu Meşkure Sargut Hatırasına” Programı Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirildi11 Şubat 2025
- Üsküdar Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı11 Şubat 2025
- Prof. Dr. Mevlüt Sait Keleş sahte içkiden ölümleri değerlendirdi...11 Şubat 2025
- Görünüyorsan o halde varsın!11 Şubat 2025