Atasoy: “Suç aydınlatmada dışa bağımlılığı azaltacağız.”
Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü kuruldu. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, bu kapsamda Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanıyla bir araya geldi. İnceleme Laboratuvarlarının yöneticileriyle eğitimde işbirliği olanaklarını görüşen Atasoy, Türkiye’nin suç aydınlatmada dışa bağımlı bir ülke olduğunu, ülkemizde yapılacak çok şeyin bulunduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü, 9 Nisan 2016 tarihinde kuruldu. Enstitü başkanlığına, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, bugüne kadar adli bilimler alanında önemli çalışmalar imza atan Prof. Dr. Sevil Atasoy atandı.
Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü’nün vizyon ve misyon açısından ülkemizdeki bir ilki hedeflediğinin altını çizen Prof. Dr. Atasoy, yedi farklı programla hemen her lisans dalından mezun olana uluslararası kalitede lisansüstü eğitim ve öğretim vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanı ve İnceleme Laboratuvarlarının yöneticileri ile adli bilimlerde eğitim modellerini tartışan Atasoy daha sonra İstanbul Jandarma Kriminal Lâboratuvar Amiri ile bir araya geldi. Atasoy, ziyaretçilerle laboratuvar altyapısı, eğitimde işbirliği olanaklarını görüştü.
Görüşmeyi YÖK’ün dış paydaşlarla işbirliği kriteri bağlamında gerçekleştirdiklerini ifade eden Atasoy, enstitü çalışmaları bağlamında Türkiye’nin suç aydınlatmada dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:
Mühim olan ülkemize katma değer kazandırmak!
Adli Bilimlerin değişik alanlarında eğitim vermeye başlamamızın üzerinden otuz yıla yakın bir süre geçti. Hatalarımızdan ders aldık, başarılarımızı paylaştık, yurt sathına yayılan onlarca yargıç, savcı, avukat, polis, hekim, eczacı, psikolog ve daha nice meslek sahibinin yaşamına dokunduk, fark yaratmaya çalıştık. Başka enstitülerin kurulmasına ön ayak olduk ve tek bir öğretim üyesi bulunmayan bir noktadan, sayıları yüzlerle ifade edilen, lisansüstü derecelere sahip kadrolar yetiştirerek, adalet kalitesinin yükselmesine katkıda bulunduk. Ancak bunlar yeterli değil. Hala yapılması gereken çok şey var. Bu alanda ülkemizde bilim üretmeye, araştırma yapmaya ihtiyacı var. Diploma vermek değil mühim olan ülkemize katma değer sağlamaktır.”
Genç kuşaklar adli bilimleri medyadan öğrendi!
Ülkemizde genç kuşakların adli bilimlere ilgisinin filmler, televizyon dizileri ve polisiye romanlar sayesinde arttığının belirten Atasoy, medyada aktarılanların cazibesinin bizleri yanıltmaması gerektiğine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Genellikle olay yeri incelemeden başlayan uzun soluklu bir süreç çok sayıda meslek sahibinin sabırla, bir arada ve uyum içinde çalışmasını, bilgilerini lisansüstü eğitiminden sonra da sürekli güncellemesini gerektirir. Enstitü olarak bu zor, ama çok keyifli yolculuğa çıkmak isteyenlere hoş geldiniz diyorum.”
- En son haberler
- İç dünyamız artık görülüp ölçülebiliyor!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ümitsizliğin ilacı bütüncül bakış”07 Mayıs 2025
- Haberi hızlı ama doğru ver!07 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kardeşler arası kıyas, ateşe benzin dökmek gibidir”07 Mayıs 2025
- İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat!06 Mayıs 2025
- İlköğretim öğrencilerine göz ve işitme taraması yapılacak06 Mayıs 2025
- Sürücü belgesi yetmez, trafik kültürü eğitimi şart!06 Mayıs 2025
- Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı…05 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dijitalleşme tehdit değil fırsattır”05 Mayıs 2025
- Üsküdar’ın 21 öğrenci kulübü ÜNİDES desteği almaya hak kazandı!05 Mayıs 2025