Başarı ve mutluluğun önündeki gizli engel: Kendini sabote etme!
Kişinin kendi başarısızlığına veya mutsuzluğuna yol açabilen kendini sabote etme davranışı, fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal açıdan farklı şekillerde kendini gösterebiliyor.
“Kendini sabote etme davranışı psikolojik bir baş etme mekanizması olarak ele alınabilir.” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, başarısızlık ya da sevilmediğini derinlerde bir yerde hissettiğini düşünen birinin bununla yüzleşmemek için özellikle romantik ilişkiyi bir şekilde sabote edeceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, kendini sabote etme davranışına ilişkin değerlendirmede bulundu.
“Kendini sabote etme davranışı psikolojik bir baş etme mekanizması olarak ele alınabilir.” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, kişinin kırılgan ya da karşılaşmak istemediği bir özelliğine, parçasına karşı geliştirdiği bir savaş olduğunu ifade etti.
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Örneğin, başarısızlık ya da sevilmediğini derinlerde bir yerde hissettiğini düşünen biri bununla yüzleşmemek için aşırı fedakâr ya da kontrolsüz bir biçimde çalışmaya devam edecektir. Özellikle romantik ilişkiyi bir şekilde sabote edecek ve ilişkisizlik ona daha güvenli gelecektir.” diye konuştu.
Kendimizle yakınlaşmak da bir başlangıç
Bu davranış fark edilmediğinde ve bununla ilgili psikolojik farkındalık gelişmediğinde kişinin öz güveninin azaltacağını ve sağlıklı ilişkiler kuramayacağını da vurgulayan Prof. Dr. Gül Eryılmaz, şöyle devam etti:
“İçimizde daha güçlü parçalar olduğu gibi daha az güçlü parçalar olabilir. Hatta en önemlisi sürgüne gönderdiğimiz parçamız bile olabilir. Bu nedenle kendimizle yakınlaşmak, bu cesareti göstermek, sürgüne giden parçamızla en azından bağlantıda olma motivasyonu göstermek, kendine sabote etme davranışını değiştirmek için bir başlangıç.”
- En son haberler
- Sosyal medya akranlarda toksik etki yapabiliyor…17 Ocak 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Değişen yaşam felsefesinin oyununa gelmeyin!”17 Ocak 2025
- Zihinde sürekli dolaşan olumsuz düşünceler: Ruminasyon17 Ocak 2025
- Kuraklık, sel, taşkın ve fırtına olmaması için toprak korunmalı!17 Ocak 2025
- Üsküdar Üniversitesi, farklı il Milli Eğitim Müdürlükleri ile iş birliklerini artırıyor16 Ocak 2025
- “Sağlam Zihin Güçlü Takım” sosyal sorumluluk projesi başlıyor16 Ocak 2025
- “Podolojiden Multidisipliner Yaklaşım” etkinliği gerçekleştirildi16 Ocak 2025
- İstanbul AFAD Birlik Müdürlüğü ve Üsküdar İtfaiye İstasyonu ziyaret edildi16 Ocak 2025
- Aspire Leaders Programı meyvelerini verdi…16 Ocak 2025
- Sınavlara hazırlananlar için sömestr tatili, köprüden önce son çıkış!16 Ocak 2025