Çalışanlara güven aşısı şart! Tarhan Ekonomist Dergisine değerlendirdi...
Yaşanan darbe girişimi halkı olumsuz bir ruh haline soktu. Özellikle çalışanların verimliliğinde düşüş gözleniyor. Bunu atlatmakta en büyük görev tepe yöneticilere düşüyor. Uzmanlar, “Yöneticiler çalışanlarına aidiyet duygusu aşılamak ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak. Bir süre evden çalışma mikanı sunulabilir. Stres ve kaygı koçluğu ile psikolojik destek verilebilir” diyor.
Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Şiddetin yakınımıza gelmesi ve yaşam alanlarımızın içine girmiş olması insanların korkmasına ve kaygılanmasına neden oluyor. Geleceği ön görememek, gelecek kaygısını en yüksek noktalara taşımış durumda. Bu kaygıyı derinden içselleştirmiş kişiler depresyon ve panik atak nöbetleri yaşıyor. Kaygı bozukluğu da epey yaygın. Birçok insan açıkça ‘korkuyorum’ diyor.
Uzmanlar, korkunun insanların beynini dondurduğunu ve psikolojik telaşı, kaygıyı artırdığını söylüyor. Deyim yerindeyse, donma haliyle verimsiz bir telaş hali arasında salınımdayız diyebiliriz. İnsanlar, doğal olarak kendilerinin, çocuklarının ve yakınlarının can güvenliğinden ve geleceğinden endişe ediyor. Bu kaygıyla sabahlara kadar uyuyamayanlar da var, işine gücüne dört elle satılanlar da...
İnsanlar bir an önce işlerine güçlerine dönmeyi ve hayatın normalleşmesini istiyor. Bunun doğru bir adım olduğu görüşünde olan uzmanlar, “Bu sağlıklı bir şey. Çünkü işin devam etmesi ve gün içinde de olsa bir amacı olması, insanın dayanıklılığını artırır. Herkes bir an önce eski akışın geri gelmesini istiyor. Türkiye her zaman dinamik bir ülke oldu. Bugünler atlatıldığında da iş hayatı kendisini hızla toparlayacak” değerlendirmesinde bulunuyor.
Güven Aşısı Şart
İşte bu ortamda kurumlarda en büyük görev tepe yöneticilerine düşüyor. Uzmanlar, tepe yöneticilerin çalışanlarına aidiyet duygusu aşılaması ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlaması gerektiğini söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çalışanların olağanüstü durumu üst ve alt yönetimle şeffaf bir şekilde konuşabilmesi gerektiğini dile getiriyor. Tarhan’a göre, yönetim, “Konu budur, duruşumuz ve fikrimiz şu şekildedir” deyip açık ve şeffaf iletişimi tercih etmeli. Krizin ancak bu şekilde hızlı bir şekilde aşılabileceğini söyleyen Tarhan, “Şirket yönetimi çalışanına güven duygusu vermeli. Yönetim güven oluşturursa iş verimi ve çalışan motivasyonu da olumlu etkilenir” diyor.
Özlem Bay Yılmaz/31.07.2016
EKONOMİST
- En son haberler
- İmplant mı, protez mi tercih edilmeli?23 Ekim 2024
- Prof. Dr. Tarhan: “Dünyayı bağımlılık pandemisi bekliyor!”23 Ekim 2024
- “Nörobilim Mutluluğun Yeni Bilimi” kitabı raflarda yerini aldı22 Ekim 2024
- Yazar Tarhan’ın şimdi de ‘Kadın Psikolojisi’ kitabı Endonezya’da en çok satanlarda…22 Ekim 2024
- “Mana-i Harfi ile Zihin İnşası ve Anlam Arayışı” başlıklı seminer düzenlendi22 Ekim 2024
- “Fikirler çarpışsın, zihinler kazansın” mottosuyla yarıştılar…22 Ekim 2024
- 3 yaşından sonra hala çoğu sesi yanlış çıkarıyorsa dikkat!22 Ekim 2024
- Üsküdarlı bilim insanlarının Toronto’da ‘Yapay zekâ ve psikiyatrik hastalıklarda kullanımı’ sunumu ilgi çekti22 Ekim 2024
- Üsküdar Üniversitesi, yeni akademik yıla “Merhaba” dedi21 Ekim 2024
- Prof. Dr. Sevil Atasoy: "Transit ülkeydik ama artık kullanıcısıyız!"21 Ekim 2024