Darbeciler paylaşılmış psikoz mu yaşıyor?
Cunta kendi halkına neden ağır silahlarla saldırdı, yetmedi meclisi bombaladı, sivil resmi demeden neden tüm canlara kast etti. Peki ama nasıl? Uzmanlara göre FETÖ, kitleleri beyinlerini yıkayarak vatansızlaştırdı. Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel paylaşılmış psikozun altını çiziyor…
TÜRKİYE 15 Temmuz’da ihanetlerin en büyüğüne tanık oldu. İlk defa bir cunta kendi halkına karşı katliam yapacak düzeyde ağır silahlarla saldırdı. Milletin Meclisine düşman uçaklarının yapmadığı alçaklıkla saldırdı. Sivil resmi demeden herkesi hedef aldı. Misyonu vatanı korumak olan bir grup asker vatansızlık duygusuyla gözü kara caniye dönüştü. FETÖ, bu insanlara vatansızlık duygusunu nasıl aşıladı? Konuyu uzmanlara sorduk. Aldığımız cevaplar örgütün en az hain saldırısı kadar korkunç yöntemleri uyguladığını ortaya koydu.
Generalleri nasıl etkiledi?
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Polikliniği’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, FETÖ’nün psikoloji altında lider kült kavramı var. Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, konuyu şöyle özetledi: Kült liderler bağlıları tarafından ‘kurtarıcı’ ya da ‘mehdi’ şeklinde tanımlanıyor. Bu kişiler müritlerini ortak bir inanç etrafında toplarlar. FETÖ benzeri oluşumlara ABD'de örnek çok. Marshall Applewhite tarafından kurulan “Cennetin Kapısı’nın 39 müridi 1998 yılında UFO’nun kendilerini alacağı inancıyla bir villada toplu şekilde intihar et ti. Marshall Applewhite, şizofrendi. ‘Halkın Tapınağı’ kilisesinin kurucusu Jim Jones ise 1978 yılında aralarında çocukların da bulunduğu 911 müridini siyanür içerek intihara ikna etti. Görülüyor ki kült liderlerden etkilenen kişilerin eğitim düzeylerinin pek bir önemi yok. FETÖ lideri tarafından ölüme ikna edilen insanların general rütbesinde olması bu nedenle şaşırtıcı değil. Örgüt lideri, müritlerini yıllarca süren telkinlerle belli bir amaç doğrult usunda sarsılmaz bir inanç besler hale getirdi. Bunun psikiyatride adı hezeyan. Örgüt/tarikat lideri eğer şizofreni ya da bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bir bozukluğa sahip ise onun hezeyanları paylaşılır. Örgüt e mensup müritler hasta olmasalar bile hezeyana inanır. Buna ‘paylaşılmış psikoz’ denir. Eğer lider tedavi edilir ve hezeyan sona erer ise müritlerinin hezeyanı da ortadan kalkar.
STAR
31.07.2016
- En son haberler
- Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!14 Mart 2025
- Uzmanından ev tipi arıtma cihazlarına dikkat uyarısı!14 Mart 2025
- Hayır diyemeyen bağımlılığa daha yatkın!14 Mart 2025
- Teoriden pratiğe klinikte TMU eğitimi gerçekleşti14 Mart 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile güvenli alan olmaktan çıktı, birey hedefte”14 Mart 2025
- Türkiye-AB ilişkilerinde yeni dönem!14 Mart 2025
- Üsküdar Üniversitesi, ‘2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Anı Kitabı’nda13 Mart 2025
- Çocuklardan mükemmellik beklemek olumsuz sonuçlanabiliyor!13 Mart 2025
- Üsküdar’dan öğrenci memnuniyetinde dikkat çeken başarı!13 Mart 2025
- Saç Bakımı ve Güzellik öğrencileri sahanın önemli isimlerinden birebir eğitim alıyor13 Mart 2025