Dünün acısı bugünün gücünü oluşturuyor!

Abone ol

google news logo
Giriş06 Haziran 2024

Travma sonrası kendilik algısı değişebiliyor!

Dünün acısı bugünün gücünü oluşturuyor!

Travma sonrası büyümenin, stresli olayların ardından ortaya çıkan olumlu değişimleri ifade ettiğini kaydeden uzmanlar, her travma sonrası stres bozukluğu yaşanmadığını bazen de travmatik deneyimlerin, dayanıklılık ve kişisel gelişim fırsatları sunduğunu söylüyor.

Travma sonrası kendilik algısının değişebildiğini ve ‘Evet; incinebilir biriyim, zarar görebilirim ama bunun sonrasında daha güçlü bir şekilde devam edebilirim’ algısının da geliştirilebildiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, belli bir travmatik olay sonrasında ‘Ben hayatın anlamını anladım, değerini biliyorum’ diyorsak yaşam felsefemiz değişmiş demektir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, travma sonrası büyüme konusunu değerlendirdi.

Her travma sonrası stres bozukluğu olmuyor

Travma sonrası büyümenin, kişide yüksek düzeyde stres yaratan bir durumun ardından ortaya çıkan olumlu değişimler olduğunu vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Genellikle travma sonrası stres bozukluğu, sarsılan varsayımlarımız ve güvensizlik gibi olumsuz sonuçlara odaklanıyoruz. Ancak, travma sonrası büyüme de önemli bir kavram. Yani bir travma yaşarsak bunun sonucunda her zaman için stres bozukluğuna gitmiyoruz. Bazen de büyüyoruz.” dedi.

Travma sonrası büyüme hangi alanlarda oluyor?

Travma sonrası büyümenin beş alanda gerçekleştiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Beş alanda değişiklik varsa eğer biz travma sonrası büyümüşüzdür demektir. İlk olarak kişilerarası ilişkilerde değişim. Bireysel, kişisel olarak kendimize yönelik değişim. Çevresel faktörlerle ilgili iletişimimizde hayatı algılama olanaklarımızda değişim. Yaşam felsefemizde değişim ve son olarak da yaşamın kıymetini anlamada değişim.” şeklinde sıraladı.

 Bunlarla başa çıkabiliyorum algısı gelişiyor

Travma sonrası kendilik algısının değişebildiğini ve ‘Evet; incinebilir biriyim, zarar görebilirim ama bunun sonrasında daha güçlü bir şekilde devam edebilirim. Bunlarla başa çıkabiliyorum, bunları atlatabiliyorum’ algısının da geliştirilebildiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Eğer diyorsak ki çok güzel atlattım, bunu da geçirdim, bunu da atlattık bunu da başardık işte bu anlamda kendimize yönelik algımız pozitif yönde değişmiş oluyor.” diye anlattı.

‘Sevdiklerim yanımda ve onlarla beraber bu zorluklarla daha iyi başa çıkabilirim’ algısı…

Kişilerarası ilişkilerde yaşanan değişime işaret eden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Travma sonrası büyüme sürecinde, aile üyeleri ve sevdiklerimizle daha fazla bir araya gelmek, duygularımızı ve düşüncelerimizi daha iyi açmamızı sağlar. ‘Zorluklar bizi bir araya getirir, güçlendirir’ sözü bu durumu özetler. Travmatik anılarda, sevdiklerimizin desteğini kullanarak zorlukları aşmayı başardığımızda, ‘Ben zorluklar yaşayabilirim, sevdiklerim yanımda ve onlarla beraber bu zorluklarla daha iyi başa çıkabilirim’ algısı gelişir.” dedi.

Yaşam felsefesindeki değişime de vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Bazen bazı şeyleri çok ayrıntılı şekilde ele alır, didik didik ederiz. Belli bir travmatik olay sonrasında biz diyorsak ki ‘Ben hayatın anlamını anladım, değerini biliyorum, artık bu tür şeyleri dert etmeye gerek yok aslında...’. O küçük şeyleri daha iyi tolere edebiliyor hâle gelebiliyorsak yaşam felsefemiz değişmiş demektir.” diye konuştu.

Psikolojik anlamda büyüme…

Hayat tarzındaki değişimle beraber öncelikleri belirlemenin önemine de işaret eden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, “Biz eskiden sürekli bir işkoliklik içindeysek ya da hayatımızdaki bazı alanları ihmal ettiğimizi düşünüyorsak, yaşadığımız bu zorlu olay sonrası belki de sevdiklerimize daha çok vakit ayırmamız gerektiğini fark etmiş olabiliriz. Çevremizdeki insanlara önem vermiş, bu önemi artırmış olabiliriz. Dolayısıyla bizim için önemli olan yakın çevremiz, sevdiklerimiz… Bunun değerini anlayıp hayat tarzımızda bir değişikliğe gittiysek psikolojik anlamda büyüme yaşadık diyebiliriz.” şeklinde sözlerini tamamladı.