Gençler küreselleştikçe radikalleşiyor mu?
21 yüzyılda yeni iletişim teknolojileriyle birlikte küreselleşmenin kendi içinde evrimleştiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Barış Bulunmaz, bu dönemde gençlerin şiddete ve nefrete yönelik davranış şekilleri gösterdiğini söyledi. Bulunmaz, gençlerin düzen içerisindeki konumunu ve geleceğinin düşünülmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Mersin Üniversitesinde gerçekleştirilen 16ıncı Akademik Bilişim Konferansına katılan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Bulunmaz, Küreselleşen Dünyanın Yeni Gerçekleri ve Gençlerin Konumu: Radikalleşiyor muyuz? başlıklı sunduğu bildiride önemli değerlendirmelerde bulundu.
Teknolojinin ilerlemesi ve sosyal yaşamın günden güne daha entegre bir şekilde teknolojik sürecin içine girmesiyle küreselleşme olgusunun önemli bir parçasının tamamlandığına dikkat çeken Bulunmaz, küreselleşmenin etki alanını 21inci yüzyılda daha da artırdığını kaydetti.
Yaptığı değerlendirmede Bulunmaz;
1980lerin başlarından itibaren hayatımızı her anlamda etkileyen küreselleşme olgusunun önemli bir parçası daha tamamlanmış oldu. Kapitalist sistemin temel saç ayaklarının üzerinde yükselen küreselleşme, özellikle bilgi ve iletişim çağı olarak adlandırdığımız 21. yüzyılda etki alanını ve yoğunluğunu daha da arttırmıştır. Olumlu ve olumsuz anlamda birçok özelliği kendi içinde barındırmasına ve yine aynı şekilde kendisine yöneltilen eleştirilere rağmen, bilhassa yeni medya araçlarının yenidünya düzeni içerisindeki tüm altyapı düzenine egemen olması sonucunda, küreselleşme kendi içinde de evrimleşerek ilk ortaya çıktığı zamanki idealize edilmiş söylemlerinden uzaklaşmıştır. Bu noktada yeni iletişim teknolojilerinin üreticileri olan büyük ve küresel devletler ile bu teknolojilerin birincil hedef kitlesi olan genç nüfus arasında üretici-tüketici bağlamında bir birliktelik meydana gelmiştir. Ancak bir taraftan özgürlük, eşitlik, demokrasi ve paylaşım gibi kavramlar ile kültürler arası yakınlaşmayı sağlayan ve gençleri kendisine eklemleyen yeni iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması, diğer taraftan büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kullanıcı grubunun küreselleşmenin ve teknolojinin yarattığı bu sistem içerisinde şiddete ve nefrete yönelik davranış şekilleri göstermesi, gençlerin düzen içerisindeki konumunu ve geleceğini düşünmemizi gerektirmektedir. Bu çerçevede çalışmada ilk olarak küreselleşmenin teorik çerçevesi çizilmiştir. Daha sonra ise küreselleşmenin yarattığı yenidünya düzeni ile gençlerin bu düzendeki yeri ve davranış şekilleri sorgulanmıştır.
- En son haberler
- Prof. Dr. Sevil Atasoy, Adana Kültür Yolu Festivalinde okurlarıyla buluştu16 Nisan 2025
- Cehaletle mücadelede iman, ilim ve rehberliğe ihtiyaç var!16 Nisan 2025
- KOSGEB Girişimci Buluşmaları etkinliği düzenlendi15 Nisan 2025
- Kalp masajını herkes yapamaz!15 Nisan 2025
- Sigara dumanı, kirli ve tozlu hava ses tellerini tahriş ediyor!15 Nisan 2025
- Türk Arşivciler Derneği Başkanlığına Dr. Meliha Nur Çerçinli seçildi15 Nisan 2025
- Proje lansman toplantısının dördüncüsü gerçekleştirildi15 Nisan 2025
- Baku Eurasian University Rektörü, Prof. Dr. Nazife Güngör’ü ziyaret etti15 Nisan 2025
- Central Asian Medical University Rektöründen Üsküdar’a ziyaret14 Nisan 2025
- Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği öğrencileri Güç ve Makineler Laboratuvarını ziyaret etti14 Nisan 2025