Isı değişimleri, vücut direncini düşürebiliyor
Vücut ısısının artması protein ve yağ dokularını olumsuz etkiliyor.
Hava sıcaklıklarının değişken seyretmesinin vücut direncini düşürdüğüne dikkat çeken uzmanlar bu durumun hastalıklara davetiye çıkardığını söylüyor. Ani hava değişikliklerinden etkilenip hasta olmamak için doğru beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve egzersizin önemine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kapalı ortamların iyi havalandırılması ve uzun süreler klima önünde kalınmaması gerektiğini vurguluyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, hava değişimlerinin bağışıklık üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna dair açıklamalarda bulundu.
Isı değişimleri, sağlığı tehlikeye atabiliyor
Hava sıcaklıklarının bir gün yüksek bir gün düşük olmasının bu duruma hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye attığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Ani hava değişimleri, insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.” dedi.
Değişen ısıyla birlikte vücut direncinin düşebileceğine dikkat çeken Atamer, mevsim değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolunun bilinçli olmaktan geçtiğini vurguladı.
Doğru beslenme, yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve egzersiz önemli
Değişken havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikle doğru bir beslenme programı benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Atamer, “Besin çeşitliliğine önem verilmeli. Beslenmemizde sebze, meyve ve yeteri kadar protein olmalı. Bol su tüketilmeli. Özellikle sıcak yaz aylarında su tüketimi artırılmalı. Hazır meyve suları, çay, kahve ve asitli içecekler sıvı ihtiyacına cevap vermek için yeterli değildir. Sigara ve alkolden uzak durulmalı. Yaşa ve sağlık durumuna uygun egzersiz yapılmalı. Düzenli ve kaliteli uyku gün boyu zindelik verir. Sabah, öğlen ve akşam saatleri için uygun giyinmeye özen gösterilmeli. Kapalı ortamlar iyi havalandırılmalı. Klima ile serinlemek isterken dikkatli olunmalı. Saatlerce klima önünde kalınmamalı.” uyarılarını yaptı.
Vücut ısısının artması bağışıklık sistemini etkileyebilir
Arı poleni, beta karoten, vitamin kompleksleri ve yeşil çay gibi takviyelerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Vücudumuz fonksiyonlarını düzgün yürütebilmek için belirli ısı aralığında çalışmak zorunda. Sıcak havalarda vücut ısımız artarsa, vücudumuzdaki protein ve yağ dokuları etkilenebilir. Sonuç olarak bu olumsuz etki bağışıklık sistemimize de yansıyabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.
- En son haberler
- Ailelerin en sık karşılaştığı sorun: DEHB06 Kasım 2024
- Üsküdar Üniversitesi AFAD eğitimlerini önemsiyor…06 Kasım 2024
- Türkiye’den sadece Üsküdar Üniversitesi katıldı…06 Kasım 2024
- Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Katılım ve Dış Politika ele alındı06 Kasım 2024
- Diş tedavileri artık travma oluşturmuyor!06 Kasım 2024
- Menfezler ‘soğuk geliyor’ diye kapatılmamalı!06 Kasım 2024
- “VIII. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi” sonuç bildirgesi açıklandı!05 Kasım 2024
- Stres yönetimi sağlık sorunlarına engel olabilir…05 Kasım 2024
- Psikolojik hijyenin ilk şartı özeleştiri!05 Kasım 2024
- Gençlerde kalp krizi riskini 3-4 kat artırıyor!04 Kasım 2024