Kadının ego doyumunu ne artırır?
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadının ego doyumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kadın ve erkeklerin öncelik ve beklentilerinin çok farklı olduğunu kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun iki taraf arasında anlaşmazlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadının ego doyumunu destek görmek ve destek vermek, paylaşmak ve yardımcı olmak hislerinin sağladığını vurguluyor. Prof. Dr. Tarhan’a göre erkekler başarı ve sonuç almada doyum yaşarken; kadınlar paylaşmayı, değer görmeyi ve önemsenmeyi değerli buluyor.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadının ego doyumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kadınlar en çok dinlenmemek ve anlaşılmamaktan yakınıyor
Kadın ve erkeklerin önceliklerinin ve beklentilerinin farklılık gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kadınların erkekler konusunda en çok dile getirdikleri yakınma; erkeklerin onları dinlemediği ve anlamadığı hususudur. Kadının ilişkideki önceliği paylaşmak ve yakınlık hissetmektir. Erkeğin önceliği ise yetenekli, yeterli ve güçlü olduğunu hissetmesidir. Erkekler doyumu başarıda ve sonuç almada bulurken, kadınlar paylaşma, değer verilme ve önemsenme konusunda yaşarlar.” diye konuştu.
Kadın eşinin gelişmesine yardımcı olmak ister
Bir kadının eşini sevdiğinde onun gelişmesine yardımcı olmayı, erkeğinin eksiklerini gidermeyi ve düzeltmeyi görev bildiğini ve bunun için çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
“Bu doğal bir eğilimdir. Kadın bunu yaparken eşini koruduğunu düşünür. Erkek ise eşinin kendisini yönettiğini düşünmeye başlar. Yeterli olduğunu kanıtlama çabasındaki bir erkeğe kadın yardım önerdiğinde erkek yetersiz ve eksik olarak algılandığını zanneder. Kadın, erkek istemeden öneride bulunursa bu erkekte güçsüzlük ve beceriksizlik duygusu uyandırır. Bir erkekte ne yapacağını bilmediği duygusunu uyandıran bir kadın erkeği anlamıyor demektir. Bir kadın erkeğe kendisini iyi ve yeterli hissettirir, ‘kontrol bende’ duygusunu yaşatırsa o erkeğe çok şey yaptırabilir.”
Kadın sevgi ve iletişime önem veriyor
Kadının ego doyumunu paylaşmak ve yardımcı olmak gibi duyguların sağladığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kadının ego doyumunu destek görmek ve destek vermek, paylaşmak, yardımcı olmak hisleri sağlar. Kadın, erkekten çok daha fazla estetik kaygılara, sevgiye, iletişime, güzelliğe değer verir. Sevgi ve uyum onlar için daha önemlidir. Bir erkeğin yarışı kazanmaktan veya tuttuğu futbol takımının attığı golden aldığı zevki, kadın yakınlaşma ve paylaşma anında hisseder.” diye konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Erkeğin kendisine yardım önerildiğinde bunu zayıflık olarak algılaması psikolojik konulara ilgisini de azaltır. Psikolojik yardımı kabul etmeyi zayıflık gibi telakki eden erkek içgüdüleri ile hareket eden bir davranış sergiler. Bu da onun kendisini aşamadığının işaretidir.” dedi.
Bir kadının erkeğe istemeden öğüt vermesinin tenkit şeklinde anlaşılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Erkeğin kendisini sorunlu, arızalı, yetersiz hissetmesine meydan vermeden ona öğüt vermenin yolunu bulan kadın kendini aşmış demektir. Erkekler bu açıdan çocuk gibidirler. Kabullenip sonra yönlendirilirlerse düşünce yanılgısına düşmezler.” diye konuştu.
Çiftler birbirlerine güvenmek ister
Eşlerin birbirlerine verecekleri en önemli armağanın güvenlerini hissettirmeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu aynı zamanda karşımızdakini onurlandırma yoludur. Bir kadın, erkeğin giydiği gömleğin pantolonuna uymadığını gördüğünde ‘Bu olmamış’ derse erkek kendisini beceriksiz hisseder. ‘Bu olmamış’ demek yerine ‘Bence böyle olsa sana daha çok yakışır’ demek olumsuz duyguları bertaraf edecektir.” tavsiyesinde bulundu.
Erkek, kadının fikrine saygı duymalıdır
Diğer taraftan kadının fikrini söylemediğinde kendisini işe yaramaz gibi hissedebileceğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu noktada erkek kadının fikrine saygı duymayı bilmelidir. Farklı görüşü yapıcı olarak paylaşmayı becerebilmek bir erkeğin kendisini aşmasıdır. Sorunun püf noktası ‘Önce kabul et’ düşüncesini alışkanlık haline getirmektir.” diye konuştu.
- En son haberler
- Öfkeyi kontrol etme, yönet!06 Ocak 2025
- Kerim Vakfı ve NEF Vakfı ile iş birliği protokolü imzalandı06 Ocak 2025
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Harvard Aspire Enstitüsü’nde…06 Ocak 2025
- Proje lansman toplantısının ikincisi gerçekleşti06 Ocak 2025
- ABD’den ‘Evrensel İnsani Değerler ve Hakları Manifestosu’ na 'Parlayan Emsal' nitelemesi06 Ocak 2025
- Masa başında çalışan kadınlar en çok boyun ağrısından şikayetçi…06 Ocak 2025
- Öfke için itfaiyeci modeli!06 Ocak 2025
- Kötülüğe karşı aşı yapılmalı!04 Ocak 2025
- Teknolojinin Bedeli Psikolojik Sorunlar mı?03 Ocak 2025
- Rahmet ve bağışlanma zamanı: Üç aylar!03 Ocak 2025