Konuşma bozulmaya başladıysa dikkat!
Bruce Willis’in hastalığı “frontotemporal demans” ne?

'Zor Ölüm', 'Mavi Ay' ve 'Altıncı His' gibi filmleriyle tanınan ABD’li oyuncu Bruce Willis’in “frontotemporal demans” hastalığına yakalandığı açıklanmıştı. Peki nedir bu “frontotemporal demans”?
Frontotemporal demansların kişilik ve dil değişiklikleri ile kendini gösteren bir beyin hastalığı grubu olduğunu belirten uzmanlar, çok erken dönemde zor fark edildiğini söylüyor.
Kişide genelde kelime bulma güçlüğü, dilbilgisi hataları, kelime anlam kargaşaları olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalığın erken aşamalarında hafıza ve diğer bilişsel işlevlerin nispeten korunduğunu, dil bozukluğunun da kademeli olarak ilerlediğin kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “frontotemporal demanslar” hakkında bilgi verdi.
“Kişilik ve davranış değişiklikleri veya afazi ile kendini belli ediyor.”
Frontotemporal demansların, beynin frontal veya temporal loblarının veya her ikisinin işlev bozukluğu ve de küçülmesi sonucunda, kişilik ve davranış değişiklikleri veya afazi (lisan bozukluğu) ile kendini belli eden bir beyin hastalığı grubu olduğunu kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, şu bilgileri verdi:
“Frontotemporal demanslar iki çeşittir. İlk çeşidi davranışsal varyant dediğimiz, öncelikli olarak davranışlarımızın bozulmasıyla aynen psikiyatrik bir hastalık gibi başlar ve ilerler. Bunun yanında afazi dediğimiz lisan bozukluğu ile başlayan ve nörologların Primer Progresif Afazi olarak isimlendirdiği bir çeşidi vardır.
“Hastalığın erken evresinde hafıza korunuyor.”
Genelde diğer demanslara göre daha erken başlangıçlı olan bu hastalığın erken evresinde, hafızanın ve diğer bilişsel işlevlerin göreceli olarak korunmasıyla birlikte dil bozukluğunun kademeli olarak ilerlemesi olur.”
Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, hastalığın çok erken dönemde zor fark edildiğini de belirterek, “Genelde kelime bulma güçlüğü, dilbilgisi hataları, kelime anlam kargaşaları olur. Daha sonra konuşma bozukluğu ilerledikçe, hafıza bozukluğu ve diğer beyin işlevleriyle ilişkili bozukluklar eklenebilir.” dedi.
Hastalık nasıl teşhis ediliyor?
Bu hastalık grubunun tanısının nasıl konulduğuna ilişkin de Dr. Celal Şalçini, “Tanı detaylı muayene, başlıca beyin MR’ı olmak üzere yapısal görüntüleme teknikleri, lisan ve konuşma testleri ve de beynin çalışmasını gösteren beyin PET-CT gibi fonksiyonel görüntülemeler ile konulmaktadır.” diye konuştu.
Tedavisi var mı?
Hastalığın tedavisi hakkında ise Dr. Celal Şalçini, “Kesin tedavisi olmayan bu hastalık grubunda hastalığın sürecini modifiye edecek dil ve konuşma terapisi ve de nörolojik ve psikiyatrik destek sağlanmaktadır. Ayrıca rTMS dediğimiz magnetik uyarımın faydaları açısından olumlu çalışmalar bildiriliyor.” diye bilgi verdi.
- En son haberler
- Bin aydan hayırlı gece, Kadir Gecesi!25 Mart 2025
- Ben’den ‘Biz’e İletişim Yolu...25 Mart 2025
- YKS'de başarılı olmak için günde kaç soru çözmeliyim?25 Mart 2025
- Prof. Dr. Tarhan, hayvanlara ‘aşırı ve negatif bağlanma’nın etkilerini anlattı25 Mart 2025
- Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “Küçük ama anlamlı destekler hastanın ruh halini iyileştirir”24 Mart 2025
- Epilepsiyle ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir!24 Mart 2025
- Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!24 Mart 2025
- Gençlik takıntısı, benlik algısını temelden etkileyen psikolojik bir olgu24 Mart 2025
- Said Nursi vefatının 65. yıldönümünde anıldı23 Mart 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öfke kontrolu eğitimi ile trafik kazaları % 50’den fazla azalır!”22 Mart 2025