Motor bozukluk sorunu, erkek çocuklarda daha sık görülüyor
Çocuklarda görülen nörogelişimsel bozukluklar arasında yer alan motor bozukluk sorunu, vücudun kas sisteminin gelişiminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkıyor.

Merdiven çıkmak, düğme iliklemek ya da bağcık bağlamak gibi motor işlevlerde sorun yaşanmasıyla ortaya çıkan bu bozukluk, ergenlik öncesi teşhis ediliyor ve erkek çocuklarda daha sık görülüyor.
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, çocuklarda görülen nörogelişimsel bozukluklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Nörogelişimsel bozukluklar nedir?
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, nörogelişimsel bozuklukları, “bireyin anne karnından itibaren beyin gelişiminde meydana gelen, zamanla bedensel fonksiyonlara da yansıyan sinirsel ve yapısal farklılıklar” olarak tanımladı.
Nörogelişimsel bozukluğun pek çok çeşidi bulunuyor
Bu bozukluklardan psikiyatriyi en çok ilgilendiren konular arasında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu, zekâ geriliği, konuşma ve dil bozuklukları, tik ve motor bozuklukları yer aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Bu bozuklukların ortak özelliği ise hem motor hem bilişsel hem de duygusal durumlara yansıyabilecek olmalarıdır.” dedi.
Nörogelişim erkek çocuklarında daha yavaş işliyor
Motor bozukluk sorunu yani vücudun kas sisteminin gelişiminde sorun yaşayan bir çocuğun merdiven çıkmak, düğme iliklemek ya da bağcık bağlamak gibi motor işlevlerde sorun yaşayabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Bu bozukluklar, büyük olasılıkla ergenlikten önce teşhis edilebilir ve erkek çocuklarda daha sık görülür. Çünkü nörogelişim erkek çocuklarında kız çocuklarına kıyasla daha yavaş işler ve bu yüzden söz konusu bozukluklar erkek çocuklarında 4-5 kat daha fazla görülür.” diye konuştu.
Bu rahatsızlıklar duygusal bozukluklara da yol açabiliyor
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, duygusal bozukluklara da sebep olabilecek bu rahatsızlıkların çocuğun empati kurabilmesini ve sosyalleşmesini engellediğini ve iletişim kurmada sıkıntı yaşamasına sebep olduğunu kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, duygu ve düşüncelerini ifade etmede sıkıntı yaşama, kolay öfkelenme ve duygu durumunda oluşan iniş ve çıkışların çocukta görülebilecek diğer emosyonel problemlerden bazıları olduğunu söyledi.
- En son haberler
- İntörn doktorlara sağlık sistemine hazırlık eğitimi verildi02 Temmuz 2025
- Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!02 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi, akreditasyon eğitimine ev sahipliği yaptı02 Temmuz 2025
- Adli bilimler öğrenci çalıştayı “Kampüste Bilim, Dünyada Adalet” temasıyla düzenlendi02 Temmuz 2025
- Küresel bir tehdit ‘Politik Narsisizm’!01 Temmuz 2025
- Endüstri Mühendisliği mezunları Pazar kahvaltısında bir araya geldi…01 Temmuz 2025
- "Bir Kalite Kontrol Aracı Olarak Tasavvuf" konuşuldu01 Temmuz 2025
- Aileyi ayakta tutan 4 kavram!01 Temmuz 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025
- Başarının sırrı "Yapay zekâ ile akıllı çalışmak"!28 Haziran 2025