Mutluluğu yakalamak için duygusal zekâ şart
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, Biruni Üniversitesi’nde düzenlenen PDR Günleri’nde duygusal zekanın önemine değinerek “Duygusal zeka, kişinin mutlu olmasına ve çevresindekilerle iyi ilişkiler kurmasına imkan sağlar.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, Biruni Üniversitesi tarafından düzenlenen PDR Günleri’nde pozitif psikoloji ve duygusal zekâ gibi kavramlara dikkat çekti.
Katılımın yoğun olduğu programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişinin sahip olduğu hastalığı kabullenmesinin tedavi sürecine olumlu etkileri olduğunu belirterek “Bir insan düşünün şeker hastası. Hastalığı kabul ederse, onunla yaşamayı bilir. Aynı şekilde bir şizofren hastası da normal yaşamaya devam ederse yaşam kalitesi artar. Hastalığı yok sayarak bir şeyler yapmaya çalışırsa olumsuz pek çok şey ortaya çıkabilir” dedi.
Uyuşturucu kullanan bir kişinin beyni ile normal bir bireyin beyin yapısının farklı olduğunu belirten Prof.Dr. Tarhan, bu kişilerin beyin dalgalarının da farklı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tarhan, madde kullanan kişilerin beyinlerinin ancak 4-5 hafta sonra normal haline gelebileceğini kaydetti.
Duygusal zekânın kişinin yaşamına çok olumlu ve değerli katkıları olduğunu belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, bunu bir örnekle açıkladı:
“Einstein’in IQ’su çok yüksek düzeydeyken EQ’su yerlerde sürünüyordu. Einstein evliliğinin 10. Yılında karısıyla bir anlaşma yapmaya karar verir. Karısına, ‘Bana üç öğün yemeğimi getir, soru sorma, odama girip-çıkma ve benden dostluk, yakınlık bekleme…” der. Tabi ki karısı anlaşmayı kabul etmez ve bir süre sonra ayrılırlar.”
Tedavi süreçlerinden de bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Asıl tedavi negatifler içindeki hastayı, sıfırın üzerine pozitif seviyeye çıkarmaktır” dedi.
“İnsanda yeniyi arama geni vardır. Bazı kişilerde çoktur ve monotonluktan nefret eden kişiliklerdir. Özgüvenleri çok yüksektir.” diyen Prof. Dr. Tarhan bu kişilerin başarılı olduklarının da altını çizdi.
ÜHA
- En son haberler
- Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?06 Eylül 2024
- Medya araçları, kişilerin nasıl davranması gerektiğini empoze ediyor!06 Eylül 2024
- Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!06 Eylül 2024
- Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!06 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal medyanın kolay ulaşılır olması risk oluşturuyor”05 Eylül 2024
- Bağımlılık ile Mücadele Çalışmaları Komite Toplantısı gerçekleştirildi05 Eylül 2024
- Masum görünen büyük tehlike: Uyku keki Bağımlılığa giden yol masum görünen ürünlerle başlıyor!05 Eylül 2024
- Küresel tembellik mi neden?05 Eylül 2024
- Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!05 Eylül 2024
- Diş Fırçalama Alışkanlığı Çocuklarda Küçük Yaşta Başlamalı04 Eylül 2024