Ogmentasyon ile implant mümkün!

Abone ol

google news logo
Giriş28 Mayıs 2025

Diş çekimi sonrası bazı kişilerde çene kemiği erimesi olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun implant uygulamasını zorlaştıran önemli bir sorun olduğunu söylüyor.

Çene kemiği kaybının otojen greftleme veya yapay biomateryallerle yapılan ogmentasyon işlemleriyle giderilebileceğini aktaran Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, “Basit vakalarda sentetik kemik greftleri ve bariyerlerini  kullanılırken, daha geniş hacimde kemiğe ihtiyaç duyulduğunda hastanın kendi çenesinden doku  alarak kemik naklini gerçekleştirilebiliyor.” dedi. 

Hastanın kendi kemiğinden alınan greftlerin, yüksek biyouyum ve düşük komplikasyon riski sunarken, ikinci bir cerrahi alan oluşturma dezavantajına sahip olduğuna dikkat çeken Altop, sentetik veya hayvan ve insan kaynaklı yapay biomateryallerin ise cerrahi prosedürü kolaylaştırsa da biyouyumunun düşük olduğunu kaydetti. Ogmentasyon sonrası çene kemiğinin, genellikle 4 ila 6 ay içinde implant uygulamasına hazır hale geldiğine vurgu yapan Altop, uygulanacak yöntemin seçiminin ise vakanın durumuna ve hekimin deneyimine göre şekillendiğini ifade etti.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, diş çekimi sonrası implant uygulamasına engel oluşturabilecek çene kemiği erimesine karşı uygulanabilecek ogmentasyon işlemleriyle ilgili bilgi verdi.

Kemik erimesi sonrası ogmentasyon işlemi ile implant yapılabiliyor…

Diş çekimlerinden sonra, uzun dönemde karşılaşılan en büyük problemlerden biri çene kemiklerinde görülen erime olduğuna dikkat çeken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, “Ancak İmplant uygulayabilmek için  belirli yükseklikte ve kalınlıkta kemik varlığına ihtiyaç duyulur.” dedi.

Bu tarz vakalarda sıklıkla hastanın kendi kemiğinden alınan ya da yapay biomateryaller kullanılarak sorunun giderildiğini dile getiren Altop, “Basit vakalarda sentetik kemik greftleri ve bariyerlerini  kullanılırken, daha geniş hacimde kemiğe ihtiyaç duyulduğunda hastanın kendi çenesinden doku  alarak kemik naklini gerçekleştirilebiliyor. Cerrahi prosedür, kemik yetersizliğinin miktarına,  yatay yada dikey yönde oluşuna göre değişebiliyor. Ogmentasyon işleminden 4 ila 6 ay sonrasında çene kemiği implant yapımına uygun hale geliyor.” açıklamasını yaptı.

Vakanın durumu ogmentasyon tercihinde belirleyici!

Otojen greftleme işlemlerinde, hastanın kendi kemiği ve kemik vidalarının kullanıldığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Seda Altop, “Bekleme süresinin 4-4.5 ay sürmesi, yüksek biyouyum, düşük komplikasyon riski gibi avantajlar sağlarken, ikinci bir cerrahi alanın oluşması dezavantajına sahip.” dedi.

Yapay biomateryallerin ise sentetik yada hayvan ve insan kaynaklı olarak üretildiğini aktaran Altop, “Operasyonda kemik tozu, bariyer ve fiksasyon vidaları kullanılır. Yeni kemik oluşum süreci 6-7 ay kadar sürebilir, biyouyumu daha düşüktür. Ancak cerrahi prosedürü daha kolaydır.  Tercih vakanın durumuna ve hekimin deneyimine  göre şekillenir.” diyerek sözlerini tamamladı.