Okullarda yetenek gelişimini destekleyen kültür oluşturulmalı!
Giriş16 Kasım 2016
Güncelleme10 Nisan 2023

Bu alanda öncelikle ülke çapında bir stratejik plana ve politikaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Atlı, batının 1957’de Sovyetler Birliği’nin ilk uzay aracı Sputnik’i fırlatmasının ardından geri kalmamak için üstu¨n yetenekli çocukların tespiti, tanımlanması ve eğitimi ile ilgili önemli bir atağı başlattığını söylüyor.
Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, ABD’nin ise 1970’lerin başından itibaren bir yetenek tespiti ve yetiştirilmesi konusunu bir ülke stratejisi olarak benimsediğini dile getirerek, “Türkiye, yetenek tespiti ve gelişimi konusundaki çalışmalarda gelişmiş ülkeler ile kıyasladığında yetersiz kalıyor. Bu nedenle ülkemiz için acilen bir yetenek yönetimi eğitim stratejisi belirlenmeli ve eğitimin her aşamasında konu sistematik olarak uygulama alanı bulmalıdır” diye konuştu.
Aile, eğitim kurumu ve şirketlere de sorumluluk düşüyor
Yetenek keşfi ve yönetiminde ailelere, eğitim kurumlarına ve şirketlere de önemli roller düştüğünü vurgulayan Atlı, şunları kaydetti:
“Yetenek yönetiminde ilk aşama yeteneğin tespiti ve belirlenmesidir. Bu konuda öncelikle ailenin çocuğu fark etmesi ve uygun eğitim kurumlarına yönlendirmesi önemli. Bu süreçte eğitim kurumlarına da büyük sorumluluk düşüyor. Öğrencinin yüksek performans sergileyebileceği, kendisini serbestçe ifade edebileceği, yeteneklerini gösterebileceği fiziksel ve sosyal ortamın sağlanması ve üniversitenin bir yetenek havuzunun oluşturularak gelecek vaat eden öğrencilere daha fazla odaklanan bir yaklaşım sergilemesi gerekiyor. Bu yaklaşım özellikle üniversiteler için yüksek performanslı ve sürdürülebilir bir eğitimin ve akademik hayatın da anahtarını oluşturuyor.”
Öğrencilerin yetenek tespitinde potansiyel ve performasın iki önemli faktör olarak karşımıza çıktığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, potansiyel tespiti açısından psikometrik test ve mülakatlar ile öğretim üyelerinden oluşan bir komitenin öğrencinin ders haricindeki sosyal yaşamı ve başarılarını da dikkate alınarak bir değerlendirme yapmasının önemine işaret ediyor. Atlı, üniversitede ikinci yıldan itibaren seçilen öğrencilerin bir yetenek havuzuna alınarak sınıflandırıldığını ve gelecek için koçluk ve mentörlük desteğinden yararlandırıldığını kaydediyor.
Okullarda yetenek gelişimini destekleyen kültür oluşturulmalı!
“Okullardaki yetenek havuzunda yer alan öğrencilere yönelik bakış açısındaki önemli bir nokta da öğrencinin mevcut performansının gelecekteki başarının temel belirleyicisi olmayabileceğini anlamakla başlıyor” diyen Atlı, özellikle okul başarısının hayattaki başarı ile her zaman paralel gitmeyebileceğinin altını çiziyor. Atlı, konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Burada önemli olan nokta kişinin potansiyeli fark edebilmek ve kişinin potansiyelinin nasıl performansa çevrilebileceği ve performansın nasıl bir katma değere dönüşebileceği konusunda destek verebilmektir. Bu açıdan okullarda yetenek gelişimini destekleyen bir kültür oluşturulması önemli ve gerekli. Çünkü öğrencilerin yetenek tespiti ve gelişimi stratejik olarak ele alınması gereken uzun soluklu bir süreçtir. Yeteneğe stratejik yaklaşım ise kısa ve orta vadeli operasyonel kararlarla desteklenmelidir. Böylece üniversitede markasına hizmet edecek geleceğin liderlerini yetiştiren bir kurum kültürü zaman içerisinde oluşabilsin.”
Milliyet
- En son haberler
- Uzmanından Ramazan’da verimli ders çalışma tüyoları!07 Mart 2025
- Boyun ağrısı ve migrenin çaresi düzenli egzersiz!07 Mart 2025
- Perfüzyon Bölümü, Şubat Ayı 2. Aylık Bilimsel toplantısını gerçekleştirdi07 Mart 2025
- “Vatan ve Kahramanlık buluşmaları” sürüyor…07 Mart 2025
- Beyin cinsiyete göre değil, deneyime göre gelişiyor!06 Mart 2025
- ‘Bilimsel Bakış Açısıyla Nadir Hastalıklar’ konferansı düzenlendi06 Mart 2025
- Üsküdar Üniversitesi Lüleburgaz’da aday öğrencilerle buluştu06 Mart 2025
- Üsküdar akademisyenlerinin sağlık alanındaki buluşları patentlendi06 Mart 2025
- Oruçlu olmak gün boyu ibadet halinde olmaktır!06 Mart 2025
- Oruç tutarken enerjinizi korumak için bunlara dikkat!05 Mart 2025