Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileriyle söyleşti
Üniversite öğrencileriyle buluşmalarını aksatmayan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan son olarak Bahçeşehir Üniversitesindeydi. Katre İlim Kültür ve Sanat Kulübünün Katre Kültür Sohbetleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Tarhan, Yunus Emre ve Mevlananın eserlerinin psikolojiye etkisini anlattı.
Üniversite öğrencilerini ihmal etmeyen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrenci buluşmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tarhan hafta sonu Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.
Bahçeşehir Üniversitesi Katre İlim Kültür ve Sanat Kulübünün Katre Kültür Sohbetleri ne katılan Tarhan, Yunus Emre ve Mevlana eserlerinin insan psikolojisi üzerindeki etkisi konusunda öğrencilerle söyleşti.
Gerek Mevlana gerek ise Yunus Emrenin Türk İslam tarihinde çok önemli yeri olduğuna dikkat çeken Tarhan, kişinin kendini tanımasında bu iki değerin çok önemli olduğunu, insanlığı tanımasına da ciddi ışık tuttuğunu söyledi.
Mevlana'yı bu çağın gözüyle okuyup özünü koruyarak günümüz insanına anlatmak gerektiğini belirten Tarhan, Mevlana'yı günlük hayatta bize yol gösterici olarak görmek gerektiğini kaydetti. Mevlana'nın öğretilerinin kazandıracağı donanınım bilgelik çağında insana önemli fayda sağlayacağının altını çizen Prof. Tarhan, Mevlana'nın ruhsal yapımızdaki şifrelere dokunduğunu ifade etti.
Büyük bilgenin asırlar ötesinden gelen sözleriyle güzele, iyiye duyduğumuz özlemi hissettirdiğini vurgulayan Tarhan, çağın vicdanına hizmet etmiş birisi olarak Mevlananın bugün de vicdani sezgisine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Yaşadığı döneme bakıldığında Yunus Emrenin sadece bir derviş, bir halk şairi, bir mutasavvıf değil, aynı zamanda bir psikolog olduğunu dile getiren Tarhan, Yunusun yalnızca halkın sanat zevkini tatmin ettiği için Yunus olmadığını sözlerine ekledi.
Yunusun nefesinin bugün hâlâ bu kadar canlı olmasında en büyük etken insanların psikolojik ihtiyaçlarını gidermesidir diyen Tarhan, Anadolu insanının travmalarını çözen, toplumsal huzuru sağlayan ve yeni bir kültür iklimi adeta bir Yunus iklim kuşağı oluşturan bu büyük halk ozanının bugünün insanına da çok şey söylediğinin altını çizdi.
- En son haberler
- “I. Tasarruf ve İsraf Sempozyumu” yapıldı26 Aralık 2024
- Medeniyet coğrafyamızın geleceği ile ilgili iş birliği buluşması26 Aralık 2024
- Chicago East-West Üniversitesi Rektörü Üsküdar’ı ziyaret etti26 Aralık 2024
- Simülasyon oturumunun birincisi Üsküdarlı Yeter Aydemir oldu…26 Aralık 2024
- Masa başı çalışanlarda risk daha fazla!26 Aralık 2024
- Amalgam dolgular değiştirilirken dikkat edilmeli!26 Aralık 2024
- Kötülükle mücadeleye kendimizden başlayacağız!25 Aralık 2024
- Dinin Medyatikleşmesi25 Aralık 2024
- Sosyal medyada şiddetin canlı yayınlanması nelere yol açıyor?25 Aralık 2024
- Küresel eşitsizlikler ve çözüm önerileri konuşuldu25 Aralık 2024