Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Kişi internetsiz ortamda krize giriyorsa bağımlılık başlamış demektir!"
Giriş27 Nisan 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dijital bağımlılığın, internet çağı kuşağının risklerinden biri olduğunu belirterek, "Bir kişi internet olmayan ortamda krize giriyorsa, kendini kötü hissediyorsa, bağımlılık başlamış demektir." dedi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl dördüncüsü "dijital bağımlılık" temasıyla düzenlenen "Uluslararası İletişim Günleri" başladı. Etkinlikte, iki gün dijital bağımlılık konusu tüm yönleriyle ele alınacak.
Etkinliğin açılışında konuşan Tarhan, internet çağı kuşağının eski kuşaklara kıyasla öz güven ve özerklik duygularının daha yüksek olduğunu söyledi.
Eskilere göre daha benmerkezci, konformist fakat sevimli olarak tanımladığı bu kuşağın sosyal davranış açısından iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Tarhan, dijital bağımlılığın, internet çağı kuşağının risklerinden biri olduğuna değindi.
Tarhan, teknolojinin beyindeki ödül-ceza sistemini boğmasıyla bağımlılık yarattığını anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Buna 'ödül yetmezliği sendromu' diyoruz. Beyindeki ödül-ceza sistemi haz duygusuyla ilgili. Haz duygusunun temel maddesi de dopamin. İnternet de aynı bu madde gibi ödül yetmezliği yapıyor. Bir kişi internet olmayan ortamda krize giriyorsa, kendini kötü hissediyorsa, bağımlılık başlamış demektir. Kişi normalden daha fazla internet kullanıp günlük işlerini aksatıyorsa, aynı madde kullanımı gibi bağımlılık başlamış demektir. Bütün bunları tartışacağız."
Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy'un yaptığı "Dijital Medya Çağı ve Bağımlılık" başlıklı ilk oturumda, Durham Üniversitesinden Dr. Gerald Moore, "Dengesizlik, Bozukluk ve Dopamin Etkisi: Teknoloji Her Zaman Bağımlılık Yapmıştır, Dijital Medya Neden Farklı Olsun?", Prof. Dr. Korkmaz Alemdar "Geleneksel Medyadan Dijital Medyaya İletişim Bilimlerinin Serüveni" konusunda bilgi verdi.
Etkinlikte "dijital medya çağı ve bağımlılık", "dijital bağımlılığın psikolojik boyutu", "dijital bağımlılığa nörobilimsel dokunuşlar", "dijital bağlılık mı bağımlılık mı", "dijital bağımlılık ve etik" konuları, her yönüyle ele alınacak.
STAR
- En son haberler
- Akışı bozan uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir20 Kasım 2024
- Akışı bozan duraklamalar kekemelik belirtisi olabilir20 Kasım 2024
- ‘Diş’ te küresel iş birliği…20 Kasım 2024
- Uzmanı uyardı! Doğru bilinen uygulamalar dişlere zarar verebilir!20 Kasım 2024
- Kanseri önlüyor, kalbi ve ruh sağlığını koruyor…20 Kasım 2024
- Ortez ürünlerini birebir tanıma fırsatı yakaladılar20 Kasım 2024
- Prof. Dr. Sevil Atasoy, BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'na katıldı19 Kasım 2024
- Atom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?18 Kasım 2024
- Üsküdar Üniversitesi, G20 Neuroscience20 Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etti!18 Kasım 2024