Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Üniversite Sanayi işbirliği yoksa gelecek yok”
Üsküdar Üniversitesi ile Medeniyet Üniversitesi TEKNOPARK arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile Türkiye’nin bilgi ekonomisine ve yenilikçi girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak hedefleniyor. İş birliği kapsamında teknoloji, girişimcilik ve eğitim alanlarında da projeler amaçlanıyor. Bu kapsamda orta ve uzun vadeli düşünen gençlerin hocalarını daha çok harekete geçirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilerin sadece meslek ideali için değil aynı zamanda toplum, insanlık ve bilim için de yetiştirilmesi gerektiğini belirtti. Öğrencileri takıma almanın önemli olduğuna dikkat çeken Tarhan, hocaların öğrencilere rehberlik etmesi gerektiğini ve beraber araştırma yapmalarını tavsiye etti. Tarhan ayrıca üniversite sanayi işbirliği yoksa geleceğin de olmayacağını sözlerine ekledi.
Üsküdar Üniversitesi ve Medeniyet Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphane binasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik arasında gerçekleştirilen protokol imza törenine, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Üsküdar Üniversitesi Genel Sekreteri Asil Barış Bağ, Medeniyet Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Ali Ramazan Tak da katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Şu anda müthiş bir ihtimal iklimi var”
Zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşüm olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Üniversitelerin 4 ana fonksiyonu var. Birincisi eğitim. Sadece eğitim odaklı bir bakış var. İkinci ayağı AR-GE, üçüncü ayağı toplumu bilgilendirmek, dördüncü ayağı da bilginin ürüne dönüştürülmesidir. Yıllar önce üniversitede bazı eski hocalarımız vardı. Ben, ‘bilginin ticarileşmesi’ diyordum. ‘Biz ticaret yapamayız.’ diye itiraz eden hocalarımız olurdu. ‘Software hardwaredan daha hardmış.’ sözü var ya yani ön yargıları değiştirmek daha zor. Zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşüm olmuyor. 21’inci yüzyılın becerisi, yöntemi bu. İki tarafta birlikte faydalanıyor. Yani buradaki ‘Ben bilgiyi üretirim, dünyaya sunarım. Kim ne yaparsa yapsın.’ yaklaşımı eski bir yaklaşım. Bu, sahada uygulayanlarla birlikte çalışarak oluyor. Ortak projelerle oluyor. Üniversite Sanayi işbirliği yoksa gelecek yok. İki üniversite olarak aynı vizyona sahip olmamız çok güzel. Bununla burada birçok adımlar atılabilir. Sağlık alanında, biyoteknoloji alanında diğer yapay zeka alanında özellikle bununla ilgili şu anda müthiş bir ihtimal iklimi var. Gençlerimize bu vizyonu vermemiz lazım. Gençlerimizi sadece bugünü kurtarmak, sadece meslek ideali değil de toplum, insanlık, bilim için ne yapacağım diye yetiştirmek gerekiyor. Bu tarzda orta uzun vadeli düşünen gençleri yetiştirebilirsek onlar hocaları daha çok harekete geçiriyor. Onları harekete geçirmenin bir yolu da talep oluşturmak. Talep oluşturulursa ihtiyaç oluyor. İhtiyaç olunca istek oluyor ve harekete geçilme motivasyonu oluşuyor.” şeklinde konuştu.
“Öğrencileri takıma almak önemli”
Tabandan tavana doğru gitmeyi tavsiye ettiğini söyleyen Tarhan; “Öğrencileri takıma almak önemli. Öğrenciyi takıma alırsak hatta biz bunu gelin kaynana meselesinde de kullanıyoruz. Aile içi problemlerde kaynanasıyla problemi olan gelinlere, ‘Kayınvalideni takıma al.’ diyoruz. Kayınvalidesini arıyor ‘Dolmayı nasıl yapıyordun?’ diye soruyor. Kayınvalidenin de hoşuna gidiyor ‘Benim oğluma iyi bakacak.’ diyor. Böylelikle onu takıma almış oluyorsun. Yani bazı şeyler için büyük fedakârlık yapmak gerekmiyor. Projede bir öğrenci hocaya şunu yapalım, bunu yapalım nasıl diye sorarsa hoca da bunu biliyorsa söyler. Bilmiyorsa beraber araştırırlar. Yani onun için tabandan tavana doğru gitmeyi tavsiye ederim.” dedi.
Prof. Dr. Gülfettin Çelik: İki üniversite arasındaki temasları daha öteye taşımak istiyoruz”
Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, imzalanan iş birliği protokolünden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çelik; “İki üniversite arasındaki temasları daha öteye taşımak istiyoruz. Üniversite, sanayi iş birliği de bizi yeni başlıklarda buluşturacak diye ümit ediyoruz. Allah hayırlara vesile etsin. Nice güzel beraberliklere…” ifadelerini kullandı.
Protokol birçok farklı alanı kapsıyor
Protokol kuluçka programları, teknoloji transfer ofisi hizmetleri ve çeşitli eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini kapsıyor.
İş birliği kapsamında üniversite-sanayi ilişkileri, AR-GE ve inovasyon projeleri, ulusal ve uluslararası fonlara yönelik proje geliştirme gibi süreçlerde ortak hareket edilecek.
- En son haberler
- Sağlıklı bir özgüven geliştirmek mümkün mü?17 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Üniversite Sanayi işbirliği yoksa gelecek yok”17 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “‘Stres yapma’ demek strese davet etmektir”16 Mayıs 2025
- 10 yıllık eşe evlilik teklifi sürprizi!16 Mayıs 2025
- “Asistan Gözlük Projesi” faydalı model tescili aldı!16 Mayıs 2025
- Potansiyelin açığa çıkması için odaklanma şart!16 Mayıs 2025
- “Kardeşim Ol” projesiyle deprem bölgesindeki öğrencilere destek amaçlanıyor16 Mayıs 2025
- Göz sağlığı taramasının ikinci ayağı NP Sağlık yerleşkesinde gerçekleşti16 Mayıs 2025
- İFİG Sempozyumu Azerbaycan medyasında16 Mayıs 2025
- Tarhan: “Değerler Eğitimi” nin yönetimi ‘Pozitif Psikoloji’ dir…16 Mayıs 2025