Prof. Dr. Sevil Atasoy: "81 ile Adli Tıp Şube Müdürlüğü kurulması çok yerinde bir karar."
Giriş23 Temmuz 2017
Güncelleme10 Nisan 2023
Türkiye'de adli tıp ve kriminal denince akla gelen ilk isim olan ve bu konuda otorite olarak kabul edilen Prof. Dr. Sevil Atasoy, Türkiye'nin 81 ilinde kurulması planlanan Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlükleri’nin özellikle otopsi konusunda yaşanan sıkıntıları en aza indireceğini vurguladı.“Adalet hizmeti hızlanacak, kalitesi artacak”
Atasoy; "Şubelerin az sayıda olması öncelikli olarak otopsilerin sağlıklı biçimde yapılamamasına neden oluyordu. Her ilde şube müdürlüğü kurulmasıyla; otopsi, olay yeri inceleme yani keşif, toksikoloji ve DNA analizi gibi konularda yerinde hizmet verilmesi sağlanacak. En büyük sorun; analiz için toplanan örneklerde bir yerden bir yere nakil sırasında görülen kirlenme ve bozulmaydı. Artık nakil gerekmeyeceği için, bozulma ve kirlenme olmayacak, hem adalet hizmeti hızlanacak hem de kalitesi artacak. Çok yerinde bir karar." dedi.
Üsküdar Üniversitesinde önce Adli Bilimler Yüksek Lisans Programını ardından da Adli Bilimler Lisans Programını hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sevil Atasoy, Bakanlığın bu girişimiyle hem yüksek lisans hem de lisans programında mezun olacak kriminalistler için çok değerli bir istihdam alanının ortaya çıktığının altını çizdi.
“Üsküdar Üniversitesi’nden mezun olacak adli bilimciler için istihdam alanı açıldı”
Atasoy; "Bu karar, 1 yıl sonra vereceğimiz yüksek lisans mezunlarımız ve 4 yıl sonra vereceğimiz lisans mezunlarımız için istihdam alanını inanılmaz ölçüde genişletmiş oldu. 81 il demek, en az 300'ün üzerinde kriminalist personel demek. Ama unutmamak gerekiyor ki, otopsi yapılan her yerde bir de otopsi yardımcılarına ihtiyaç var. Üsküdar Üniversitesinde bu yıl açılan otopsi yardımcılığı ön lisans programı için de müthiş bir istihdam alanı açılmış oldu. Üsküdar Üniversitesi olarak büyük bir avantaj elde etmiş olduk. Adli tıp konusunda eğitilmiş olay yeri inceleme uzmanı inanılmaz bir fark yaratır. Çünkü olay yerinde polis ve jandarmanın yanında adli tıp kurumunun kendi olay yeri inceleme personeli olduğu takdirde çok daha iyi delil toplanacak. Üsküdar Üniversitesinde mezun olmuş, adli bilimler konusunda eğitilmiş teknik personel adalet hizmetinin sağlanmasında kaliteyi yükseltecek." dedi.
Daha önce Bağımlılık ve Adli Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı açan Üsküdar Üniversitesi, 2017-2018 öğretim yılında Türkiye'nin ilk ve tek Adli Bilimler Lisans Programı'nı hayata geçirdi. Başvurusu YÖK tarafından onaylana bölüm, ilk öğrencilerini bu yıl alacak ve Türkiye'nin yeni nesil adli tıpçılarını yetiştirecek.
- En son haberler
- Tırnak hastalıklarının nedenleri ve sonuçları ele alındı28 Nisan 2025
- Üsküdar İletişim’de Veri Gazeteciliği atölyesi düzenlendi28 Nisan 2025
- İstanbul’un en iyileri Üsküdar’da yarıştı28 Nisan 2025
- Gençlere yetenek farkındalığının önemi anlatıldı28 Nisan 2025
- Afet çevirmenliği her yönüyle ele alındı28 Nisan 2025
- 30 Nisan Protez ve Ortezciler Günü kapsamında vaka örnekleri incelendi28 Nisan 2025
- “2 Dinle 1 Söyle” de engelli bireyler ve dinleme ele alındı28 Nisan 2025
- ‘Görünürde Normal Aile’ gizli kalmış bir çocukluk çağı travmasıdır28 Nisan 2025
- Plansız ev doğumları önerilmiyor!28 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Konformist Yaklaşımın ve Kötülüğün Sıradanlaşması Üzerine27 Nisan 2025