Prof. Dr. Sevil Atasoy: "İdam cezası vermek, uyuşturucu kullanımını engelleyemiyor"
Giriş14 Ocak 2017
Güncelleme10 Nisan 2023

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden gelen daveti üzerine "21. Yüzyılda Uluslararası Uyuşturucu Denetimi" isimli bir konferans verdi. Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü'nde düzenlenen konferansa, Eczacılık Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) üyesi olan Prof. Dr. Sevil Atasoy'a konferans boyunca çok yoğun ilgi gösterildi.

Çözümün yolu talebi azaltmak
Geçen yıl 100 yıllık dönem içinde, uyuşturucuyla mücadele için çok çeşitli yollar denendiğini hatta Filipinler, İran gibi ülkelerde idam cezası olduğunu, çok ağır cezalara rağmen uyuşturucu kullanımının hala bitirilemediğine dikkat çeken Atasoy, bunun temel sebebinin talebin oluştuğu noktadaki sorunun çözülememesi olduğunu kaydetti.
Atasoy; "1909 yılından bu yana yapılan çalışmalar ve alınan önlemler, uyuşturucu hammaddesi yetiştirilmesi ve üretilmesi konusunda çok ciddi azalmalar sağlasa da halen uyuşturucu kullanımı devam ediyor. Çünkü ana sorun kaynağı olan talebin oluşmasına müdahale edemiyoruz. İnsanların uyuşturucu kullanma gereksinimini ortadan kaldırmak gerekli. Talep oluşan yerde arz hemen oluşur. Arz edenle mücadele etmek yeterli sonucu vermiyor. Ölüm cezası olmasına rağmen insanlar uyuşturucu kullanmaya devam ediyor." dedi.

Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede çok önemli bir rol oynadığını ve uluslararası anlaşmaları uygulayarak çalışmalara destek verdiğini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, afyon ya da haşhaş gibi uyuşturucu hammaddelerinin sadece tıbbi amaçlarda kullanılmak için çok kısıtlı ve yasal yollarla yetiştirilmesini gerektiğinin önemini vurguladı. Türkiye'de jandarmanın bu konudaki başarısını dile getiren Atasoy; "Türkiye'de üretim çok başarılı şekilde kontrol altında tutuluyor ancak ne yazık ki sentetik yani kimyasal uyuşturucuların hayatımıza girmesiyle bu kez farklı boyutta yeni tehlikeler ortaya çıkmaya başladı. Özellikle Orta Asya ülkelerinden tüm dünyaya yayılan bu tehlike konusunda herkesin dikkatli olması gerekiyor." dedi.
Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Sevil Hoca'ya büyük ilgi
Konferansın sonunda, İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Demirayak ve Farmasotik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag, Prof. Dr. Sevil Atasoy'a teşekkür plaketi takdim etti.
Yoğun katılımın olduğu konferans sonunda Eczacılık Fakültesi öğrencileri Prof. Dr. Sevil Atasoy ile fotoğraf çektirme yarışına girdi, çok sayıda akademisyen ve öğrenci Dünya'nın sayılı isimleri arasında bulunan Atasoy'la fotoğraf çekildi.

- En son haberler
- Geleceğin meslekleri dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde şekilleniyor!05 Temmuz 2025
- İntörn doktorlara sağlık sistemine hazırlık eğitimi verildi02 Temmuz 2025
- Uzmanında evde yangın güvenliği için hayati uyarılar!02 Temmuz 2025
- Üsküdar Üniversitesi, akreditasyon eğitimine ev sahipliği yaptı02 Temmuz 2025
- Adli bilimler öğrenci çalıştayı “Kampüste Bilim, Dünyada Adalet” temasıyla düzenlendi02 Temmuz 2025
- Küresel bir tehdit ‘Politik Narsisizm’!01 Temmuz 2025
- Endüstri Mühendisliği mezunları Pazar kahvaltısında bir araya geldi…01 Temmuz 2025
- "Bir Kalite Kontrol Aracı Olarak Tasavvuf" konuşuldu01 Temmuz 2025
- Aileyi ayakta tutan 4 kavram!01 Temmuz 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025