Prof. Dr. Tarhan: “Kanıtı, Deneylere İndirgeyemeyiz”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü - Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ruh Sağlığı Merkezi Sarı Psikoloji’nin konuğu oldu. Meslek profesyonellerine “Pozitif Psikoterapi Teoriden Pratiğe” konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Afektif nörobilimden hareketle pozitif psikoterapi ortaya çıkmaya başladı. Kanıta dayalı tedavilerde üç ana boyut vardır. Kanıtı hep deneylere indirgiyoruz. Hâlbuki terapistin klinik yargısı, hastanın değerleri ve seçimleri çok önemli. Bu üçünün birleşmesiyle tam kanıt ortaya çıkıyor.” Dedi.
Kanıtı deneylere indirgeyemeyiz!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, doksanlı yıllarda afektif nörobilimin ortaya çıkmasından bahsederek; “O yıllarda afektif nörobilim çok gündemde değildi fakat bilimsel kanıtlar çoğalmaya başladığında afektif nörobilim terapiye yansımaya başladı ve ön plana çıktı. Afektif nörobilimden hareketle pozitif psikoterapi ortaya çıkmaya başladı. Kanıta dayalı tedavilerde üç ana boyut vardır. Kanıtı hep deneylere indirgiyoruz. Hâlbuki terapistin klinik yargısı, hastanın değerleri ve seçimleri çok önemli. Bu üçünün birleşmesiyle tam kanıt ortaya çıkıyor.” Dedi.
İyi insan olmak için davranışsal entropi…
Termodinamiğin ikinci yasası entropiden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evrenin düzenden düzensizliğe doğru gittiğini dile getirdi. “Her şey evrende düzenli bir şekilde düzensizliğe gidiyor. Mesela bir odayı ısıtmazsak soğuyor, odayı aydınlatmazsak karanlık oluyor, bahçedeki otları ekip biçmezsek bahçeyi ayrık otlar kaplıyor” ifadelerini kullanan Tarhan, entropi ve davranışsal entropinin önemine vurgu yaptı. Tarhan, kişinin iyi insan olabilmesi için davranışsal entropi lazım diyerek zeki ve başarılı olmanın önemli olduğunu fakat iyi insan olmanın öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Sanal gerçeklik terapilerde kullanılıyor”
Tarhan, günümüzde sanal gerçeklikle fobi tedavisi yapabildiğine dikkat çekerek, yükseklik fobisi olan ya da sosyal fobisi olan kişilere sanal gözlük takılarak fobisi olan ortamlara üç boyutlu olarak girdiklerini söyledi. Fare fobisi olan bir insanın gerçekten bir fareye yakınmış gibi ve dokunuyormuş gibi hissettiği bu ortamı terapide kullandıklarını dile getiren Tarhan, burada frontel aktiviteyi artırmak ve azaltmakla ilgili terapi tekniklerinin önemli olduğuna vurgu yaptı.
“Pozitif psikoterapinin endikasyonunu iyi belirlemek gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Pozitif psikoterapinin endikasyonunu iyi belirlemek gerekiyor.” Dedi. Pozitif psikoterapide negatif düşünceleri çok fazla ama hastalığı çok ileri seviyede olmayan hastaların terapi alabileceğine dikkat çeken Tarhan, kimi meslektaşların OKB hastasına CBT uyguladığını, ödevler verdiğini anlattı. Tarhan; “Kişinin beyninde ikinci bir kişi var böyle durumlarda nöromodolüsyon tedavileri yapılıyor; manyetik uyarım tedavisi, EKG tedavisi yapılarak beyin bir açıdan resetleniyor. Böyle yapınca beyindeki düşüncelerin çoğu unutuluyor. Bu sebeple eş zamanlı terapiler gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
- En son haberler
- Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?06 Eylül 2024
- Medya araçları, kişilerin nasıl davranması gerektiğini empoze ediyor!06 Eylül 2024
- Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!06 Eylül 2024
- Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!06 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal medyanın kolay ulaşılır olması risk oluşturuyor”05 Eylül 2024
- Bağımlılık ile Mücadele Çalışmaları Komite Toplantısı gerçekleştirildi05 Eylül 2024
- Masum görünen büyük tehlike: Uyku keki Bağımlılığa giden yol masum görünen ürünlerle başlıyor!05 Eylül 2024
- Küresel tembellik mi neden?05 Eylül 2024
- Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!05 Eylül 2024
- Diş Fırçalama Alışkanlığı Çocuklarda Küçük Yaşta Başlamalı04 Eylül 2024