Romatizmal ağrıları azaltmak mümkün mü?

Abone ol

google news logo
Giriş27 Haziran 2022
Güncelleme21 Mart 2023

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, romatizmal hastalık türleri ile mevsimsel değişimler arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı. 

Romatizmal ağrıları azaltmak mümkün mü?

İlkbaharda artan ağrı şikayetleri sonbaharda azalıyor…

Genellikle eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen romatizmal hastalıklar ağrı, tutukluk ve zaman içinde fonksiyon kaybına yol açıyor. En sık görülen romatizmal hastalığın halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, romatizmal hastalıkların çoğunun ilkbaharda aktif hale geçtiğine ve sonbaharda şikayetlerin azaldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Nihal Özaras, yüksek D vitamini düzeyinin romatoid artrit ve lupus gibi hastalıklarda hastalık aktivitesi ile ağrıları azalttığını vurguluyor. Özaras, daha çok 10:00-12:00 veya 14:00-15:00 saatleri arasında güneşlenilerek D vitamini alınmasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, romatizmal hastalık türleri ile mevsimsel değişimler arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı. 

Fonksiyon kaybı oluşturuyor

Romatizmal hastalıkların genellikle eklemleri, kemikleri, kasları etkileyen hastalıklar olduğunu ifade eden Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, “Eklemlerde ağrı, tutukluk ve zaman içinde gelişen fonksiyon kaybı ile seyrederler. En sık görülen romatizmal hastalığın halk arasında kireçlenme diye de bilinen osteoartrit olduğunu söyleyebiliriz. Oluşumunda genetik faktörler, kilo, eklemi çok kullanma gibi değişik sebepler rol oynuyor. Osteoartrit daha çok diz, kalça ve el eklemlerinde etkili oluyor. Yaşla beraber ilerleyen osteoartrit ağrı, yürüme güçlüğü ve elleri kullanmada zorluk gibi şikayetlere yol açıyor.” dedi.

100’den fazla otoimmün romatizmal hastalık var

Otoimmun romatizmal hastalıklarda ise kişinin kendi bağışıklık sisteminin eklemlerini, kemiklerini, kaslarını ve bazen iç organlarını hedef aldığını belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, “Bu yapılar da hasara neden oluyor. Yüzden fazla sayıda otoimmün romatizmal hastalık tanımlanmıştır. En sık görülenler kadınlarda romatoid artrit, erkeklerde ise ankilozan spondilit olarak sıralanabilir. Romatoid artrit daha çok el-ayak parmaklarını, dizleri, dirsekleri, omuzları tutarken ankilozan spondilit omurgayı etkiliyor. Kamburluk, bel ve boyun hareketlerinde kısıtlılığa yol açıyor.” diye konuştu.

Mevsimsel alevlenmeler gerçekleşiyor

Romatizmal hastalıkların mevsimsel alevlenmeleri olup olmadığının birçok çalışma ile araştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Nihal Özaras, “Bu hastalıkların çoğunun ilkbaharda aktif hale geçtiği, hastaların ağrılarının arttığı gösterildi. Bu dönemde tedaviyi gözden geçirmek gerekebilir. Sonbaharda ise şikayetlerin azaldığı belirtildi.” dedi.

D vitamini ağrıları azaltıyor

D vitamini ile romatizmal hastalıkların ilişkisinin de araştırmalara konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nihal Özaras, “Yüksek D vitamini düzeyinin romatoid artrit ve lupus gibi hastalıklarda hastalık aktivitesi ile ağrıları azalttığına dair sonuçlar ortaya konmuştur. Bu nedenle yaz mevsiminde güneşlenmek ve D vitamini düzeyini artırmak faydalı olacaktır. Güneşlenmek için daha çok 10:00-12:00 veya 14:00-15:00 saatleri tercih edilmeli. Gerekli D vitamini sentezini sağlamak için vücudun dörtte birinin açıkta olması yeterli.” diye konuştu.