Sosyal izolasyon kalp krizi ve felç riskini artırıyor
Ekonomik sıkıntılar sonucu sosyal aktivitelerde kısıtlama hasta ediyor!
Ekonomik zorluklarla boğuşanlar, sosyal faaliyetlerde kısıtlama ve izolasyonla karşı karşıya. Uzmanlar, sosyal bağların güçlendirilmesi ve psikolojik sağlığın iyiliği için önerilerde bulunuyor.Ekonomik zorlukların getirdiği sosyal kısıtlamaların, insanların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Yapılan çalışmalarda sosyal izolasyonun kalp sağlığını olumsuz etkilediği yönünde sonuçlar alınmıştır. Kalp krizi ve felç riski artarken, kalp hastalığı öyküsü olanlarda da ölüm riski artmaktadır.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sosyal aktivitelerde yaşanan kısıtlamaların ruh sağlığına olan etkilerini değerlendirdi.
İlk tasarruf edilen alanlardan biri sosyal yaşam ve sosyal aktiviteler
Dünyadaki bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizin de çok ağır bir ekonomik kriz döneminden geçtiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Bu süreçte insanlar bir taraftan işini kaybetmemeye çalışırken diğer taraftan günlük yaşamlarını sürdürebilmek adına gıda, giyecek, ısınma, sağlık, eğitim gibi harcamalarını azaltarak ayakta durmaya çalışıyor. Tasarruf etmek ya da kısıtlamak zorunda kalınan önemli bir alan da sosyal yaşam ve sosyal aktiviteler. Yurt içi ve yurt dışı gezileri, tatile gitmek, piknik yapmak, ziyaretler, arkadaşlar ile buluşma, sinema-tiyatroya, konserlere gitmek eğlence organizasyonları, spor gibi aktiviteler azaltılıyor ya da tamamen iptal ediliyor.” dedi.
Zevk aldığı etkinliklerden mahrum kalmak kişinin duygu durumunu olumsuz etkiliyor
Tüm bu aktivitelerin ortak özelliğinin kişinin kendisini daha sağlıklı ve iyi hissetmesini sağladığını da kaydeden Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Bu faaliyetlerin yapılamayacak duruma gelmesi ise bu iyilik halinin yerini psikolojik sorunların alması anlamını taşır. Zevk aldığı, mutlu olduğu etkinliklerden mahrum kalmak kişinin duygu durumunu olumsuz etkiler. Kaygılar artar, depresif duygu durumu ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.
Sosyal izolasyon kalp krizi ve felç riskini artırıyor
Aktivitelerin insan yaşamına önemli bir olumlu katkısının da sosyalleşme ve diğer insanlarla iletişim kurma imkanı sağlaması olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, şöyle devam etti:
“Ekonomik nedenlerle aktivitelerin azalması ile sosyal ortamlardan kopmaya başlanması, daha ağır psikolojik sorunların ortaya çıkmasını da sağlar. Sosyal çekilme, sosyal izolasyon denilen bu sosyal kopuş uzadıkça kişide stres ve korku artar, devamında anksiyete ve depresyon gibi sorunlar ortaya çıkar. Dikkat ve hafıza gibi beyin fonksiyonları olumsuz etkilenirken, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu, öfke kontrol sorunu, basit olaylardan aşırı etkilenme gibi hassasiyetler de oluşur. İsteksizlik, güvensizlik, şüphecilik, yalnızlık hissi, kendine ve çevresine zarar verici davranışlar da görülebilir.
- En son haberler
- Üsküdar Üniversitesi Araç Kiralama İhale İlanı-19.12.202419 Aralık 2024
- Tedavinin sihirli kavramı ‘Ümit’ iç eczaneyi harekete geçiriyor…19 Aralık 2024
- Kış aylarında yaşlılar ve sağlık sorunu olanlarda sakatlanma riski daha yüksek!18 Aralık 2024
- Karadeniz’in genç rüzgârı Giresun’dan esti: Gençlik ve Kültür Üsküdar’da buluştu…18 Aralık 2024
- Barış Elçisi Enzo Ikah: “Savaş aptal adamların, barış bilge adamların hikâyesidir”18 Aralık 2024
- “Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması” Sonuçları açıklandı!18 Aralık 2024
- Üst çenedeki kemik yetersizliklerinde zigomatik implant çözüm olabilir!17 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hedefi ve stratejisi olan Tevhidi bulur”17 Aralık 2024
- Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığına bağlı heyet Üsküdar’ı ziyaret etti17 Aralık 2024
- ‘İklim mültecileri’ veya ‘çevre mültecileri’ dönemi geliyor!17 Aralık 2024