Tekrar eden sesler rahatsız ediyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, “bazı seslerden rahatsızlık duymak” olarak tanımlanan mizofoni rahatsızlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mizofoni hastalığı belirli seslere toleransın azalması sonucu ortaya çıkıyor. Hastalığa yol açan nedenlerin bilinmediğini belirten uzmanlar; başka insanların yemekleri çiğneme, yutma, ağız şapırdatma ve derin nefes alma esnasında çıkardıkları seslerin yanı sıra klavyede yazı yazma ve parmakların masaya vurulması gibi takırtılı seslerin de kişide rahatsızlık yarattığını belirtiyor. Hastalığın 9-12 yaş aralığında başladığını kaydeden uzmanlar, daha çok kadınlarda görüldüğüne dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, “bazı seslerden rahatsızlık duymak” olarak tanımlanan mizofoni rahatsızlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Tekrar eden sesler rahatsız ediyor
Misofoni hastalığının Yunanca’da nefret etmek ve ses kelimelerinin birleşimiyle oluşturulduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, “Bu hastalıkta kişinin belirli seslere toleransı azalmış oluyor. Çiğneme, yutma, derin nefes alma, ağız şapırdatma, klavyede yazı yazma, parmakların masaya vurulması ve takırtılı sesler bu rahatsızlıkta en çok rahatsız eden seslerin başında geliyor. Bu gibi seslerin ortak özelliği genelde tekrar eden sesler olmasıdır. Misofoni hastalarının bu seslere tepkisi genelde sinirlenme ya da huzursuzluk hissi şeklinde oluyor ve bu seslerden kaçınmaya ya da kaçmaya çalışıyorlar.” dedi.
Mizofoni 9-12 yaşlarında başlıyor
Mizofoni hastalığının daha çok kadınlarda görüldüğüne dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, “Hastalığın sebebi bilinmiyor ancak hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendiriliyor. Mizofoni ortalama olarak 9-12 yaşları arasında başlıyor. Yapılan çalışmalar, beynin bazı bölümlerinde aktivitenin daha fazla olduğu gösteriyor. Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun mizofoni hastalarında sıklıkla beraber görülen hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kulak çınlaması olan kişilerde de mizofoni çok görülüyor.” diye konuştu.
Davranışçı terapi tedavide başarılı olabilir Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, mizofoni hastalığı için üstünde anlaşmaya varılmış bir tedavi yöntemi olmadığını ancak bilişsel davranışçı terapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi terapi yöntemlerinin başarılı olabileceğini söyledi.
- En son haberler
- Üsküdar Üniversitesi Azerbaycan Bakü Temsilciliği törenle açıldı26 Nisan 2025
- Yapay zekâ görsel iletişimi dönüştürüyor!25 Nisan 2025
- Azerbaycan’da liselilerle bir araya gelindi25 Nisan 2025
- “100 Yazar 100 Yeni Eser” Proje Mentorluk Eğitimi gerçekleştirildi25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençler sözleri değil, izleri takip ederler”25 Nisan 2025
- Deprem sonrası en büyük tehditlerden biri yangın riski!25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ailede sıcak ortam yokluğu fail de kurban da yapabiliyor”25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Denetimli Serbestlik sisteminde 2.0’a geçilmesi gerekiyor”24 Nisan 2025
- Türkiye, omurga cerrahisinde ileri ülke seviyesinde!24 Nisan 2025
- Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!24 Nisan 2025