Çocuğa kitap sevgisini okuyarak aşılayın
Her yıl kasım ayının ikinci haftasında kutlanan Çocuk Kitapları Haftasının önemine dikkat çeken uzmanlar, çocuklara kitap sevgisini aşılamanın birinci koşulunun onlara model olmaktan geçtiğini söylüyor.
Okuma alışkanlığı ve kitap sevgisini kazandırmak için her yıl kasım ayının ikinci haftası, Çocuk Kitapları Haftası olarak anılıyor. Dünyada ilk kez 1919da kutlanmaya başlanan hafta ülkemizde 1947 yılından itibaren kutlanıyor.
Çocuklara kitap okuma sevgisini aşılamak, daha çok ve daha kaliteli çocuk kitabı yazılmasının sağlanmasının amaçlandığı haftanın önemine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ömer Osmanoğlu, ebeveynlere ve öğretmenlere önemli önerilerde bulunuyor:
Bilme ve merak arzusu engellenmemeli
Ülkemiz kitap okuma konusunda ne yazık ki istenen seviyelerde değil, Japonya, Amerika ve Avrupanın farklı ülkeleriyle kıyaslandığında gerilerde. Maalesef kitapla arası iyi olmayan okumayan bir toplumuz. Bu noktada psikologlara, pedagoglara ve eğitimcilere çok önemli görevler düşüyor. Çocuklara kitap okuyun demek yerine model olmak gerekiyor. Çocuklar o yaşlarda çok soru soruyor, merak ediyor. Bunun önüne geçilmemeli, ket vurulmamalı. Anne baba ve öğretmenler bu sorularına yanıt vermeli. Toplum olarak bu yaklaşım değişmeli.Bilme ve merak arzusunun engellenmemesi gerekiyor.
Oku demekle alışkanlık kazandırılmıyor!
Çocuklara sadece kitap oku demekle bu alışkanlık kazandırılmıyor. Anne, baba ve öğretmenler olarak önce bizim okumamız gerekiyor. Toplum olarak televizyonu, interneti, tabletleri bir süre kapatıp belli sürelerde kitap okumaya zaman ayırmamız gerekiyor çünkü çocuklara biz örnek oluyoruz.
Kitap listesi olmalı!
Kitap seçimi konusunda kontrollü olmak lazım, çocuklar için hem velilerin hem de öğretmenlerin bir kitap listesi olması gerekiyor. Çocuğun yeteneğine, ilgi alanlarına ve zekasına göre birtakım kitaplar önermek gerekiyor.
Evlerde kütüphane oluşturulmalı!
Tarih, bilim, felsefe, edebiyat gibi temel konularda ilgi alanlarına göre küçük yaşlardan itibaren kitap programı yapmak gerekiyor. Kitap seçimi bir program dahilinde ilgi alanları doğrultusunda ve yeteneğine göre olmalı. Ansiklopedi ve sözlük okuma alışkanlığı kazandırılmalı. Şimdi internetten ödev yapma gibi bir alışkanlık var, evlerde kütüphane oluşturulma alışkanlığı maalesef yok oluyor. Bir de kitapçıya gidip birlikte kitap seçme çok önemli. Ayın ya da haftanın belli günlerinde kitapçıya ya da kütüphaneye gidip kitap alma kitap seçme çocuğun hayatına renk katabilir
Üsküdar Üniversitesi çocuk kitaplarına danışmanlık yapıyor
Çocuk kitapları konusunda Üsküdar Üniversitesinin de çok önemli bir proje yürüttüğüne dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ömer Osmanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.nin çocuklara yönelik çıkardığı kitap ve oyunlara Üsküdar Üniversitesinin danışmanlık yaptığını söyledi.
Kültür A.Ş.nin son yıllarda çocuk kitaplarına farklı bir önem vermeye başladığını belirten Osmanoğlu, Daha profesyonel, kaliteli, pedagoji, psikolojik ve yayıncılık ilkelerine uygun kitaplar yayınlamaya karar verdi. Pedagojik, psikolojik ve bilimsel anlamda çocuk kitabı yayıncılığı istenen düzeyde değil. Bu kapsamda bir atılım içerisine girerek çocuk kitaplarına önem vermeye başladı. Bu kapsamda bilimsel verilere uygun olduğu, üniversitemiz bünyesinde psikoloji bölümünün bulunması, pedagoji eğitimlerinin verilmesi ve akademik birikiminden yararlanmak için Üsküdar Üniversitesini tercih etti. dedi.
2 yılda 20 kitap ve oyun onaylandı
Üsküdar Üniversitesinin Kültür A.Ş. ile Ekim 2012de imzalanan protokolle beraber pekçok çocuk kitabı için danışmanlık hizmeti verdiğini belirten Yrd.Doç. Dr. Osmanoğlu, bu konuda da şunları söyledi:
Bizim kriterlerimiz var. Çocukların bilişsel, ruhsal gelişimi açısından sorun teşkil etmeyen aksine onlara faydalı olan hususları gözettik. Kültür A.Ş. daha çok İstanbulla ilgili kitaplar yayınlıyor, Efsaneler Serisi kapsamında 5 kitabı onayladık. Kitap geldi içeriğine baktık psikolojik ve pedagojik açıdan uygun olduğuna dair görüşlerimiz doğrultusunda kitapları revize ettiler. Çocuk oyunları serisi basıldı. Burada 5 kitap yer aldı ayrıca Emre karakterinin bulunduğu bir kitap serisi daha var. Bu seriyle de İstanbulu neşeli ve eğlenceli bir şekilde tanıtmak amaçlanıyor. Emre Miniatürkü geziyor, Emre Sultanahmeti geziyor ve Emre Panaroma Tarih Müzesini geziyor isimli üç kitap çıktı.
İstanbulla ilgili oyunlar da var
Ayrıca oyunlar da çıkarıldı. Bir tanesi İstanbulun fethini anlatan bir bilgisayar oyunuydu, ayrıca aynı konuda kutu oyunu hazırlandı. Bunların ikisinde de danışmanlık hizmeti verdik. Her iki oyun çok büyük ilgi gördü. Ayrıca beş kitaptan oluşan Gezme Tozma İstanbul isimli bir kiabın da onayını verdik. Bunların dışında 7-8 kitaba daha onay verdik, onlar da basılacak.
İki yılda 20 civarında kitap ve oyuna psikolojik ve pedagojik desteğimiz oldu. Dengeli, düzeyli, meraklı, nasıl bir şehirde ve dünyada yaşadığını bilen tarihini ve kültürel mirasını bilen çocukların yetiştirilmesini, onları pedagojik seviyelerine uygun kitaplarla bilgilendirilmesi için Kültür A.Ş.ye destek veriyoruz. Çocukların duygusal ve bilişsel gelişimlerine bilimsel veriler ışığında katkı sağlamak amacıyla işbirliğinde bulunuyoruz.
- En son haberler
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “20 Yy.’ın diktatörlükler yüz yılı olması Şam Emevi Camii hutbesinin reçetesini anlamamızı sağladı”21 Aralık 2024
- Derse hazırlıklı katılmak çalışma verimini yüzde 100 artırıyor!21 Aralık 2024
- Göz sağlığından cilt sağlığına kadar birçok faydası bulunuyor…20 Aralık 2024
- Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Bağımlılık bir beyin hastalığıdır”20 Aralık 2024
- Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Üsküdarlı öğrencilerle buluştu…20 Aralık 2024
- 3D Modellemede Trendler konuşuldu20 Aralık 2024
- Hz. Mevlâna’nın 751. Vuslat Yıldönümünde Şeb-i Arûs ‘Tevhid’ konulu söyleşi gerçekleştirildi20 Aralık 2024
- Tarhan, Google Developer Groups On Campus Üsküdar’ı ziyaret etti20 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan öğrenci kulüplerini ziyaret etti20 Aralık 2024
- “Mekâna Dair Psikopolitik Okumalar” kitabı yayınlandı20 Aralık 2024