Empatik bir 2017 için 4 tavsiye
Giriş29 Aralık 2016
Güncelleme10 Nisan 2023

İnsan hayatında sene-i devriyeler olduğunu, yılbaşının da bunlardan birisi olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni bir yılda ruh sağlığı açısından kişilere “dur-düşün-yeniden başla” düşüncesini önerdiklerini belirtti.
Kişilerin bu dönemde geçen bir senenin muhasebesini yapıp, kendine “Güçlü ve zayıf yönlerim nedir?” sorusunu sorması gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. Tarhan, “Beni gelecekte bekleyen imkânlar, fırsatlar ne, tehditler, riskler nelerdir?” sorularıyla risk analizi yapabilmesi gerektiğini dile getirdi.
Problemlerin kaynağı %20’lik dilim
Böylece kişinin hem özel hem ticari, mesleki ve sosyal hayatında faydalı birey olabileceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tarhan, çatışmalı ilişki ve iletişimden uzak bir yıl için ise önemli önerilerde bulundu:
“Kişinin gerek ailesi gerek çevresiyle çatışmalı bir iletişimi olabilir. Yönetim bilimiyle ilgili yapılan araştırmalar önemli bir sonucu ortaya koyuyor. Çatışmaların %80’inin nedeni çözülemeyen %20’lik kısımda yatıyor. Yani problemin kaynağı %20’lik dilim çözüldüğünde %80 problem de ortadan kalkıyor. Problemlerin çoğu birbirini tekrar eder. Yönetimsel bu veriyi insan ilişkileri için de söyleyebiliriz. İlişki de geçerli problemlerin çözümünde de bu yasa söz konusu.”
Olumsuzlukları rafa kaldırın!
Bu bağlamda problemlerin çoğunun empati eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Tarhan, taraflar birbirlerine ön yargılı yaklaşıp, yanlış bilgilendirme ve temasta bulundukları için iş birliği ve diyalog oluşturamadığını söyledi. Özellikle özel günlerde negatif yönde süren çatışma üzerinden değil de tarafların iyi yönleri üzerinden birbirleriyle ilişki kurmasının gerekliliğini vurgulayan Tarhan, bu dönemlerde olumsuzlukların rafa kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Yeni yılın sihirli formülü!
“Yeni yıl sosyal şizofreniden sosyal empatiye geçiş yılı olsun” temennisinde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal katmanların birbiriyle çatışmadığı, birbirini anladığı bir yıl olmasını arzu ettiğini söyledi. Prof.Dr. Nevzat Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“2017 yılını hem bireysel hem sosyal olarak empati yılı haline getirebilirsek Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunlar bozulacaktır. Sevgi dolu bir bakış, tebessüm, sıcak bir dokunuş ve tatlı bir sözü uygulayabilirsek yeni yılda en güzel hediye birbirimize ve topluma bu olacaktır. Bu 4 özellikli hediyeyi birbirimize verebilmeliyiz. Ne yapıp edip verelim, pırlanta almış kadar oluruz.”
Altın orta noktada buluşmamız lazım
Altın orta noktaya dikkat çeken, “Türkiye’nin geleceği için zihinsel esneklik gösterilmesi gerekir” diyen Tarhan, zihinsel esnekliğin altını çizdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Taraflar adım atacak, illa benim doğrularım, benim prensiplerim derse bir insan bu durumda zihinsel esneklik gösteremez. Zihinsel esneklik gösteremediği için de kırılıp, dağılır. Şu an esnekliğe ihtiyaç var" diye konuştu.
- En son haberler
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uyku bedeni, rüya ise ruhu dinlendirir!”30 Haziran 2025
- Başarının sırrı "Yapay zekâ ile akıllı çalışmak"!28 Haziran 2025
- Engelli bireylerin bağımsız bir yaşam sürmeleri için rehabilitasyon şart!27 Haziran 2025
- Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!26 Haziran 2025
- Kanıta dayalı ergoterapi uygulamaları etkinliğinin 8’incisi düzenlendi26 Haziran 2025
- Haydi Tut Elimi Derneği 2025 Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi26 Haziran 2025
- Ebelik bölümünde yemin töreni coşkusu26 Haziran 2025
- Tarih öğrencileri akademik ve bilimsel sunum pratiği ile mezun oluyor26 Haziran 2025
- Çocuğunuz çevresel uyaranlara yeteri kadar maruz kalıyor mu?26 Haziran 2025
- Ergenlerde ekran süresi 9 saati buluyor!26 Haziran 2025