İstanbulun Kimliği ve Kentsel Dönüşümü Üsküdar Üniversitesinde tartışıldı
Üsküdar Üniversitesi hafta sonu önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Marmara Mühendis, Mimar ve Teknik Elemanlar Federasyonu tarafından düzenlenen "İstanbul Kent Kimliği Sosyal Yaşam ve Kentsel Dönüşüm panelinde, Şehrin Kimliği, Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Dönüşümde Jeofizik Mühendislerinin ve Meslek Odalarının Katkılarına kadar birçok konu ele alındı.
Önemli panel Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelkanın moderatörlüğünde yapılan panelde, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Dumankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay konuşmacı olarak katıldı.
Kent Kimliği başlıklı konuşmasında, şehrin medeniyet ve kültürel gelişmeyi yansıttığının altını çizen Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu, İstanbulun her şeyden önce derin bir kültür birikimine sahip olduğuna dikkat çekti. İstanbulun kimliğini konuşmak hem kolay hem de çok zor diyen Ömerustaoğlu, İstanbul bir ticaret, sanayi, turizm, Türkiyenin en fazla nüfusuna sahip, farklı kültürlerin bir arada bulunduğu ve sahip olduğu 53 üniversite ile bir üniversite şehri olduğunu kaydetti. Konuşmasında Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu;
Dünyada sadece bir şehir için, İstanbul için, hanımefendi ve beyefendiden bahsedilir. Şehirlerin bir kimliği bir otoritesi vardır. Şehirler karakterimizin bir parçasıdır, şiddeti artıran ve önleyen yapıları vardır. Şehrin mimari yapısı tarih ve kültürel birikimi duyguları etkiler, güçlendirir. İstanbul için bir şehir felsefesinin, şehir bilincinin geliştirilmesi ihtiyacı vardır. Kentsel dönüşüm çalışmaları İstanbulun mistik, otantik değerini koruyucu olmalıdır. Dönüşüm bir insan hakları sorunu bağlamında düşünülmelidir dedi.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, yaptığı sunumda kentsel risk eğitimlerinin önemini vurguladı. Prof. Dr. Ali Osman Öncel; Türkiye fay zengini bir ülke, aktif de olsa pasif de olsa faylardan kaçmak gerekiyor. Bu alanda pek çok ihtiyaç bulunuyor. Örneğin; Türkiyede yüksek yapılaşma ile ilgili bir yönetmelik bulunmuyor. Deprem Tehlike Haritası en son 1996 yılında hazırlanmış, acilen yeni bir çalışma hazırlanması gerekiyor. Belediyelere de denetimsel olarak çok büyük görevler düşüyor. Deprem hakkında bilimsel eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının okullara kadar indirilmesi gerekiyor dedi.
Dumankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya yaptığı konuşmada sektörde yetkin isimlerin olması gerektiğine vurgu yaparak, doğru kentleşmenin önemine değindi. Dumankaya; Çok dinamik, 14 tane ili 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip bir ülkede yaşıyoruz. Ekonomi ve kültürel hayatımızın büyük bir bölümü ise İstanbulda bulunuyor. İstanbul doğal ve kültürel güzelliklere sahip bir şehir ancak ciddi bir planlama sorunu bulunuyor. İstanbul için doğru planlama çalışmaları çok önemli... Gayrimenkul girişimcileri olarak bize göre İstanbul, gelecekte çok kozmopolit bir yaşam içinde olacak. Alışveriş alanlarının, ofis yaşamının artması, teknoloji ile birlikte oluşan yeni sosyal medya kimlikleri, günümüz kentlerinde toplumun yeni ihtiyaçlarını da beraberinde getiriyor. Yakın zamanda, dijital yaşam, sosyal medya ve akıllı cihazların devreye girmesiyle birlikte akıllı evler ve akıllı yaşam hayatımıza girmeye başlayacak. Sürdürülebilirlik ve çevreye verilen önem giderek daha çok gündemimizde yer alacak. Bu durum yapılacak her çalışmanın yetkin kişiler tarafından, planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ihtiyacını getiriyor. Devletin bu anlamda yaptırımlar getirmesi çok önemli... Türkiyeyi inşaa ederken liyakat ve performans odaklı olmamız gerektiğini düşünüyorum dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay ise yaptığı sunumda, kentsel dönüşüm konularının daha da çok konuşulmasından duyduğu mutluluğu belirterek, yapılan çalışmaların önemine değindi. Atabay; Kentsel dönüşüm daha çok konuşulması ve hiç unutulmaması gereken bir konu... Kentsel dönüşüm sadece can ve mal güvenliği için değil, ülke ekonomisi ve geleceği için de çok önemli bir konudur. Bir uzman tarafından ele alınması ve planlama yapılması gerekir. Kentsel dönüşüm sorunlu bir süreç ancak unutulmamalıdır ki bu çalışmalar kentlerin sorunlarının giderilmesi için yapılan bir operasyondur. Sürdürülebilir bir kentleşme çok önemli ancak hangi ugulamanın nasıl yapılacağını doğru bilmek ve uygulamak gerekir dedi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panel, panelistlere yöneltilen soru - cevapların ardından plaket töreni ile tamamlandı.
- En son haberler
- “I. Tasarruf ve İsraf Sempozyumu” yapıldı26 Aralık 2024
- Medeniyet coğrafyamızın geleceği ile ilgili iş birliği buluşması26 Aralık 2024
- Chicago East-West Üniversitesi Rektörü Üsküdar’ı ziyaret etti26 Aralık 2024
- Simülasyon oturumunun birincisi Üsküdarlı Yeter Aydemir oldu…26 Aralık 2024
- Masa başı çalışanlarda risk daha fazla!26 Aralık 2024
- Amalgam dolgular değiştirilirken dikkat edilmeli!26 Aralık 2024
- Kötülükle mücadeleye kendimizden başlayacağız!25 Aralık 2024
- Dinin Medyatikleşmesi25 Aralık 2024
- Sosyal medyada şiddetin canlı yayınlanması nelere yol açıyor?25 Aralık 2024
- Küresel eşitsizlikler ve çözüm önerileri konuşuldu25 Aralık 2024