Mustafa Merter: “Rüyalar psikolojiyi tedavi ediyor”
Giriş13 Mayıs 2017
Güncelleme10 Nisan 2023

Psikolojinin Arapçada ki anlamını ilm-i nefsiye olarak tanımlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan her ne kadar Batı psikolojiyi ‘başkasını anlama’ olarak tanımlasa da asıl ilimin kendini bilmek olduğunu bundan dolayı psikoloji de kendi nefsini tanıma bilimi olduğunu vurguladı.

Öncelikle katılımcıların hepsinden birbirlerine adını sormasını ve buraya neden geldiklerini söylemelerini isteyen Şule Alpay bu sayede kişilerin birbirlerini tanımasalar da bir iletişim ve diyalog içerisinde nasıl olacaklarını gösterdi.
Alpay; Üsküdar Üniversitesinin “İnsanı anla dünyayı değiştir” sloganıyla konuya başlayarak; ‘Nasıl ki bir kek tarifini araştırdığımızda karşımıza çıkan ilk şey o kekin malzemeleriyse, insanı anlamaya araştırdığımızda da bulduğumuz ilk bulgular insanın içinde olan şeylerdir.” Dedi.
Şule Alpay; “İnsan topraktandır’’ sözüyle yola çıkarak toprak, göktaşı gibi varlıkların insan ile aynı elementleri taşıdığını, bunlar incelendiğinde oksijen, hidrojen, su ve daha birçok malzemenin ortak olduğunu dile getirdi.

Nefs kavramı kuranda 268 defa geçerken, ruh kavramının sadece 20 defa geçmesi de dikkat çekti.Konuşmasında birçok deneye yer veren Alpay nefsi, yanan bir ampule benzetirken, ampulün üzerine sıktığı bir siyah boyayla, onu süper egomuzla kararttığımızı ifade etti.
Şule Alpay’dan sonra sahnede yerini alan Dr. Mustafa Merter birçok hastasını aslında rüyayla tedavi ettiğini ve bu yöntemin depresyon, unutulmayan acı geçmişler, affedilemeyen kişilikler, hissedilen korkular ve daha birçok sorunların tedavisinde olumlu sonuç aldıklarını dile getirdi.
Hastalarının rüyalarından da örnek veren Dr. Mustafa Merter her insanın içinde bir cennet ve cehennem olduğunu söyledi. İslam’da ki yedi nefs terbiyesinden de söz ederek insanın esfele safiline inebileceği gibi, nefs-i kamile mertebesine de yükselebileceğini belirtti.
Etkinlik, kulüp üyelerinin Şule Alpay ve Dr. Mustafa Merter’e çiçek ve plaket takdimi ile son buldu.
- En son haberler
- Yükseköğretimde Akreditasyon ve Kalite Yönetimi semineri gerçekleştirildi14 Haziran 2025
- Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri mezuniyet tez sunumlarını başarıyla sundu14 Haziran 2025
- ÜNİDES projesi kabul edilen kulüpler Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile bir araya geldi13 Haziran 2025
- Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinden beyaz önlük coşkusu13 Haziran 2025
- Üsküdar Üniversitesi EUCHEMBIOJ 2025’e hazırlanıyor…13 Haziran 2025
- Baba-çocuk arasındaki bağ, çocuğun benliğini etkiliyor13 Haziran 2025
- İSG’de Değişim ve Dönüşüm, kapsamlı bir programla ele alındı13 Haziran 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Sınav kaygısı nükleer enerji gibidir”13 Haziran 2025
- Oyunlaştırma, bağımlılık davranışlarını anlamada önemli bir anahtar!13 Haziran 2025
- 2’nci Nörodejeneratif Hastalıklar zirvesi düzenlendi13 Haziran 2025