Şeker dişlere zarar vermeden nasıl tüketilmeli?
Şekerlerin hepsinin diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden uzmanlar, bazılarının daha fazla, bazılarının da daha az olduğunu söylüyor.

Şekerler arasında yapışkan olanların yani dişin üzerinde daha uzun süre kalanların tükürükle de daha zor temizlendikleri için diğer tür şekerlere göre dişlerde daha çok çürük yapıcı özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, Ramazan Bayramı’nda aşırı şeker tüketiminin diş sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Dişler nasıl çürüyor?
Aşırı şeker tüketiminin halk arasında da bilindiği gibi dişlerde çürük oluşumuna sebep olduğunu kaydeden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker ağız florasını ve tükürüğün yapısını değiştirerek asidik bir ortam oluşturuyor ve ağız ortamının asiditesi artınca dişlerdeki mine yüzeyinin yumuşamasına ve çürüklerin oluşmasına sebep oluyor.” dedi.
“Şekerlerin hepsi diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahip.”
Dişlerin emayesini zayıflatan ve çürümeye neden olan şeker türleri hakkında da bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şekerlerin hepsi diş üzerinde çürük yapıcı etkiye sahiptirler bazıları daha fazladır bazıları da az. Şekerler arasında yapışkan olanlar yani dişin üzerinde daha uzun süre kalanlar tükürükle de daha zor temizlendikleri için diğer tür şekerlere göre dişlerde daha çok çürük yapıcı özelliğe sahiptirler.” diye konuştu.
Dişlerin çürümemesi için ne yapılmalı?
Bayramda fazla şeker yenildiği için dişlerin çürümesinden korkulup korkulmaması konusunda da Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Şeker tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanırsa şekerin çürük yapma özelliği ortadan kalkar. Diş fırçalama gibi bir olanak yoksa su içerek veya ağzı su ile çalkalayarak şekerin dişler üzerindeki negatif etkisi daha aza indirilebilir.” dedi.
- En son haberler
- Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!21 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dijital nesle dijital ebeveynlik gerekiyor”21 Nisan 2025
- Kick Boks Türkiye Şampiyonasında altın madalya Üsküdar’ın!21 Nisan 2025
- Üsküdar Üniversitesinde Bilim İletişimi Koordinatörlüğü kuruldu21 Nisan 2025
- Türk Devletleri Teşkilatı simülasyonunda Uluslararası İlişkiler deneyimlendi21 Nisan 2025
- Prof. Dr. Muhsin Konuk Eskişehir’de öğrencilerle bir araya geldi21 Nisan 2025
- Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!21 Nisan 2025
- Kişinin en çok önem verdiği konu neyse, vesvese oradan doğuyor!21 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nazife Güngör: "Bir deli bir kuyuya taş atar…"21 Nisan 2025
- Güncel Ayak Analizi Teknikleri ele alındı19 Nisan 2025