Tarhan: “Kriz Yönetiminde Algı Çok Önemli!”
Nevşehir İl Müftülüğü Aile ve Din Rehberlik Bürosu tarafından gerçekleştirilen programa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist, Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuk oldu. Pandemiyle birlikte insanlardaki kaygının arttığına ve algılarımızın değiştiğine değinen Tarhan kriz yönetiminde algının önemli olduğunun altını çizdi.
“Zor zamanlarda kriz yönetimini iyi yönetmeliyiz”
Moderatörlüğü Din Hizmetleri Uzmanı Adem Aydın’ın üstlendiği programda “Zor Zamanlardan Güçlenerek Çıkmak” başlıklı konu ele alındı.
Dijital sosyal medya platformunda gerçekleştirilen programda Tarhan, zor zamanlardan güçlenerek çıkmak konusunda değerlendirmelerde bulundu; “Zor zamanlardan ne anlıyoruz. Deprem, doğal afet, pandemi zor zamanlardır. Böyle zamanlarda kriz yönetimi önemlidir. Fırtınaya rağmen hayatımı nasıl devam ettirebilirim diye düşünür onu kötü algılamayız. Önce risk planımızın olması lazım ve risk analizi yapmamız lazım. Politika belirlenmişse panik olmazsınız, soğuk kanlı bir şekilde bu aşılır. Zincirin en güçlü noktası en zayıf halkasıdır. Sağlık politikanız iyi, ekonomi kötüyse oradan kopar zincir. Hayatın akış da bu zincir gibidir. Salgın döneminde hazırlıklı olabilmek ve stres var ama panik yok demek gerekiyor. Kriz yönetimini iyi yönetmeliyiz.” İfadelerini kullandı.
“Yaşadığımız süreç algılarımızı değiştirdi”
Pandemiyle birlikte insanlardaki kaygının arttığına ve algılarımızın değiştiğine değinen Tarhan; “Kriz yönetiminde algı çok önemli. Felaket düşünme eğiliminde kaygı ve korku yükseliyor. Bunlar yükseldikçe evden çıkamamaya başlayanlar oldu, çıksalar da önlemleri çok abarttılar. Kolonyadan elleri çatlayanlar oldu. Akıllı kişiler duruma uyum sağladılar diğer canlılardan farklı olarak insanda uyum sağlamak için akıl var. Varoluşunun farkında olan tek varlık insan, zaman, mekân ve ölümle ilgili algılama var insanda. İstekleri sınırsız ama gücü sınırlı. Yaşadığımız bu süreç algılarımızı değiştirdi.” Şeklinde konuştu.
“Ailede pozitif iletişim olursa sağlıklı çocuklar yetişir”
Zorlu süreçlerin kendimize ve ailemize fırsat olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Ailesel adalet oluşturulmalı çocuklara farklı davranılıyorsa güven oluşmaz ve huzur olmaz. Ülkede de öyle fikir ayrılıkları düşmanlaşma düzeyine gelirse şeytanlaşma düzeyine geliyor ve yıkım başlıyor. Pandemi dönemi ailelerle zaman geçirilen bir dönem oldu. Takdir ve onay arttı. Zaman ayırmak için bir fırsat verdi. Aile içinde şefkati ve nezaketi unutmayalım. Ailede pozitif iletişim olursa sağlıklı çocuklar yetişir.” İfadelerini kaydetti.
- En son haberler
- Depresyon, ergenlerin intihar düşüncelerini tetikleyebiliyor!16 Aralık 2024
- XR Teknolojileri ve Sanat ele alındı16 Aralık 2024
- Engellilere Yönelik Ayrımcılıkla Mücadele Stratejileri ele alındı…16 Aralık 2024
- Dijitalle mi şekilleniyoruz?16 Aralık 2024
- Bırakın, zaman biraz da sizsiz ilerlesin!16 Aralık 2024
- Dijitalleşme, otizmi tetikliyor!16 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Okula başlarken çocuğa yapılacak ilk aşı, öğrenme arzusu aşısıdır”14 Aralık 2024
- Soğuk hava ve kuruluk cildinizi yaşlandırmasın!13 Aralık 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Uğruna emek verilecek bir ego idealiniz olsun”13 Aralık 2024
- Sarılmak stres seviyesini düşürüyor, bağlılığı ve mutluluğu arttırıyor13 Aralık 2024