Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu?
Dondurmanın, yüksek şeker içeriği nedeniyle diş çürüğü riskini artırabileceğini belirten uzmanlar, ölçülü tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlığa neden olabilir. Yapışkan dondurmalar braketlere zarar verebilir.” dedi. Dondurma tüketiminden sonra ağız hijyeni için önerilerde de bulunan Erdoğan, dondurma yedikten sonra ağzı suyla çalkalamanın ve dişleri fırçalamak için 30 dakika beklemenin faydalı olduğunu ifade etti.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Dondurma diş sağlığını etkileyebilir
Havaların ısınmaya başlamasıyla dondurma tüketiminin arttığını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Dondurmanın diş sağlığı üzerinde bazı genel etkileri var.” dedi.
Dondurmanın, yüksek şeker içeriği nedeniyle diş çürüğü riskini artırabileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Şeker, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit üretir ve bu asit diş minesini aşındırabilir. Soğuk yapısı ise hassas dişlerde rahatsızlığa neden olabilir. Ancak ölçülü tüketildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz.” açıklamasını yaptı.
Soğuk hassasiyeti olanlar dondurma tüketirken dikkat etmeli
Halihazırda dolgu, kanal tedavisi veya ortodontik tedavi görenlerde dondurma tüketiminin dikkat gerektirdiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Şekerli içeriği çürük riskini artırabilir, yapışkan dondurmalar braketlere zarar verebilir. Soğuk hassasiyeti olan dişlerde ağrı tetiklenebilir. Tedavi sürecine göre diş hekimine danışılmalıdır.” dedi.
Soğuk hassasiyeti olanların dondurma tüketirken dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küçük porsiyonlarla, yavaşça tüketmek ve ağızda biraz ısıtarak yemek hassasiyeti azaltabilir. Hassasiyet için özel diş macunları kullanılabilir ve aşırı soğuk özellikle buz formunda olan dondurmalardan kaçınılmalıdır. Diş hekimine danışmak faydalıdır.”
Dondurma tüketmeyi sevenler, bu önerilere dikkat!
Dondurmanın kalsiyum ve fosfat içeriği sayesinde diş minesini güçlendirebileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Ancak şeker içeriği bu olumlu etkiyi gölgeleyebilir. Şekersiz veya düşük şekerli süt bazlı dondurmalar daha faydalı olabilir. Şekerli dondurmalar ise çürük riskini artırır.” dedi.
Dondurma tüketiminden sonra ağız hijyeni için önerilerde bulunan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Dondurma yedikten sonra ağzı suyla çalkalamak şeker ve asit kalıntılarını azaltır. Diş fırçalamak için 30 dakika beklenmeli, çünkü asit mineyi yumuşatır ve hemen fırçalamak mineye zarar verebilir. Diş ipi veya ağız gargarası kullanmak plak oluşumunu önler. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgısını artırarak asidi nötralize eder.”
- En son haberler
- Hisseden İnsandan, Hisseden Üniversiteye!22 Mayıs 2025
- T-FNS ile nörolojik hastalıklarda yeni umut!21 Mayıs 2025
- Craftian, 3B yazıcı teknolojileriyle kişiselleştirilebilir çözümler sunuyor21 Mayıs 2025
- 12. Uluslararası İletişim Günleri Azerbaycan Bakü’de düzenlendi21 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Aile desteğinin ruhsal hastalıkları engelleyici rolü var”21 Mayıs 2025
- AR-GE Odaklı Genişletilmiş Senato Toplantısının beşincisi düzenlendi21 Mayıs 2025
- Uzmanından YKS'ye hazırlıkta altın değerinde öneriler!21 Mayıs 2025
- Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu?21 Mayıs 2025
- 2. Her Yönüyle Kongre: Cerrahi etkinliğinde alanında uzman isimler bir araya geldi21 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Görünmeyen bir aile sigortamız var”20 Mayıs 2025