Türk Arşivciler Derneği Başkanlığına Dr. Meliha Nur Çerçinli seçildi
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Dr. Meliha Nur Çerçinli, Türk Arşivciler Derneği Genel Başkanlığına seçildi.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, arşivcilik, tarih ve Osmanlı Türkçesi alanında pek çok esere imza atan Orhan Sakin'in görev süresinin sona ermesinin ardından Çerçinli, derneğin genel başkanı oldu.
Yeni dönemde özellikle bireysel arşivlerin korunması, kolektif hafızanın dijital ortamlarda yaşatılması, yapay zeka destekli arşiv sistemlerinin geliştirilmesi ve mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi gibi projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Uluslararası Arşivler Konseyi (ICA) üyesi olan ve alanında uzman akademisyenlerin aktif görev aldığı Türk Arşivciler Derneği, Türkiye'nin arşiv hafızasını geleceğe taşımak adına çalışmalar yürütüyor.
Yurt dışındaki arşiv toplulukları ile işbirliği içinde olan dernek, aynı zamanda üniversitelerin ilgili bölümlerinde görev yapan akademisyenlere ve öğrencilere de mentörluk desteği sağlıyor.
Dr. Meliha Nur Çerçinli kimdir?
Meliha Nur Çerçinli, 2010'da Yeditepe Üniversitesinde lisansını, 2017'de İstanbul Üniversitesinde yüksek lisansını, 2022'de ise Yeditepe Üniversitesinde onur derecesi ile doktorasını tamamladı.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde Tarih ve Toplumsal Hafıza, Müzecilik ve Şehir Tarihi dersleri veren Çerçinli, 15 yıldır Devlet Arşivleri Başkanlığında araştırmacı olarak görev yapıyor.
Çerçinli, Mustafa Reşit Paşa’nın siyasi evrakını bugünün Türkçesine uyarlayarak “Bir Türk Diplomatının Evrak-ı Siyasiyyesi” adıyla yayınladı.
Çocuk, kadın ve hayvan hakları ile ilgili çalışmalarda bulunan yazar, ulusal ve uluslararası sempozyum ve kongrelerde bildiri sundu ve “keynote speaker” olarak yer aldı. Çerçinli, Türk Arşivciler Derneğinin bilimsel komitesinde yer alıyordu.
- En son haberler
- Deprem sonrası en büyük tehditlerden biri yangın riski!25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Ailede sıcak ortam yokluğu fail de kurban da yapabiliyor”25 Nisan 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Denetimli Serbestlik sisteminde 2.0’a geçilmesi gerekiyor”24 Nisan 2025
- Türkiye, omurga cerrahisinde ileri ülke seviyesinde!24 Nisan 2025
- Depremler sadece binaları değil, ruhları da sarsıyor!24 Nisan 2025
- Sigara dumanı ve hava kirliliği DNA’mıza hasar veriyor!22 Nisan 2025
- Türk devletleri tıpta iş birliği için Semerkand’da buluştu…22 Nisan 2025
- Kötülük yapay zekayı ele geçirebilir mi?22 Nisan 2025
- Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart!22 Nisan 2025
- Okuldaki zorbalığın nedeni evdeki duygusal ihmal olabilir!22 Nisan 2025