"Türk Barometresi 2024" umut veriyor!
Üsküdar Üniversitesi’nden sosyologların da aktif olarak yer aldığı "Türk Barometresi 2024: Türk Devletlerinde Eğitim ve Bilimsel İş Birliğine Yönelik Güncel Yaklaşımlar" adlı proje raporu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen geniş katılımlı uluslararası bir konferansla kamuoyuna tanıtıldı.
Proje ile Türk devletlerinde eğitim ve bilim alanında iş birliği için yol haritası belirlendi.
Türk devletleri arasında eğitim ve bilim alanındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen ve Üsküdar Üniversitesi sosyologlarının aktif rol aldığı kapsamlı bir araştırma projesi olan "Türk Barometresi 2024: Türk Devletlerinde Eğitim ve Bilimsel İş Birliğine Yönelik Güncel Yaklaşımlar" adlı proje raporu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen geniş katılımlı uluslararası bir konferansla kamuoyuna tanıtıldı.
Proje, Türk dünyasında eğitim ve bilim alanında ortak bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje ile Türk devletlerinde eğitim ve bilim alanında iş birliği için yol haritası belirlendi.
Merkezi Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Türk Akademisi tarafından hazırlanan ve Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı'nın koordinatörlüğünü yürüttüğü proje, 21 Nisan 2025 tarihinde Azerbaycan Sosyal Araştırma Merkezi'nde düzenlenen uluslararası bir konferansla detaylı bir şekilde paylaşıldı. Konferans, Türk devletlerinde eğitim ve bilim alanındaki mevcut iş birliklerini değerlendiren ve geleceğe yönelik stratejik öneriler sunan araştırmanın bulgularını akademik çevreler ve kamuoyu ile buluşturdu.
Azerbaycan Sosyal Araştırma Merkezi ve Türk Akademisi'nin iş birliğiyle düzenlenen uluslararası konferansa Azerbaycan milletvekilleri, üniversite rektörleri, büyükelçilik temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, uzman ve kurum temsilcisi katılım gösterdi. Etkinlik, Türk devletleri arasında eğitim ve bilimsel iş birliğini daha ileriye taşımaya yönelik somut adımların atılmasına zemin hazırlayan önemli bir platform olarak öne çıktı.
Konferans, Türk devletlerinde eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak
Konferansın açılışında konuşan Azerbaycan Sosyal Araştırma Merkezi Başkanı ve Azerbaycan Milletvekili Zahid Oruç, katılımcıları selamlayarak, Türk devletlerinde bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak olan konferansın öneminin altını çizdi.
Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev ise yaptığı açılış konuşmasında, araştırmanın Türk devletleri arasındaki mevcut eğitim ve bilimsel iş birliklerine yönelik yaklaşımları incelemeye odaklandığını ifade etti. Prof. Dr. Mustafayev, bu çalışmanın sadece mevcut durumu tespit etmekle kalmadığını, aynı zamanda Türk dünyasında eğitim ve bilimsel iş birliğini güçlendirecek uygulanabilir stratejiler geliştirmeyi amaçladığını vurguladı.
Etkinlikte, araştırmanın bulguları Türk devletlerinden olan araştırma grubunun akademisyenleri tarafından detaylı sunumlarla paylaşıldı.
Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı: “Araştırma Türk devletleri arasındaki mevcut eğitim ve bilimsel iş birliğinin durumunu analiz etmeyi amaçlıyor”
Proje araştırma koordinatörü Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, konuşmasında yapılan araştırmanın Türk devletleri arasındaki mevcut eğitim ve bilimsel iş birliğinin durumunu analiz etmeyi amaçlamakla birlikte bölgenin küresel eğitim ve bilim sistemine nasıl entegre olabileceği ve bu sürecin ekonomik, sosyal ve kültürel sonuçlarının neler olabileceği konusunda kapsamlı bir perspektif sunmakta olduğunu dile getirdi.
Türk devletlerinde eğitim ve bilim alanındaki iş birliklerine ilişkin sunumlar yaptılar
Azerbaycan adına Sosyal Araştırma Merkezi Uzmanı Elmin Nuri, Kazakistan adına L. N. Gumilyov Avrasya Millî Üniversıtesi’nden Doç. Dr. Nurlan Baigabylov, Türkiye adına Düzce Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Taner Atmaca ve İzmir Demokrasi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Çağırtkan, Özbekistan adına Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jumaniyaz Ramatov ve Alisher Novai Taşkent Devlet Özbek Dili ve Edebiyat Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Farogat Fayziеva, Kırgızistan adına Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim üyesi Dr. Ali Ünal, Türk devletlerinde eğitim ve bilim alanındaki iş birliklerine dair kamuoyu algısı, beklentiler, güçlü ve zayıf yönler ile potansiyel gelişim alanları istatistiki verileri ortaya koydular.
Sunumların ardından eğitim politikaları, akademik değişim programları, ortak araştırma projeleri ve kurumsal iş birliklerinin nasıl geliştirilebileceği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
Projenin Türkiye ekibinde Üsküdar Üniversitesi sosyoloji bölümünden sosyolog Melike Demir de görev aldı.
- En son haberler
- Adli bilimler bölümü velileri Prof. Dr. Sevil Atasoy ile bir araya geldi15 Mayıs 2025
- Sosyal medya artık oyun alanı değil, gelir kapısı!15 Mayıs 2025
- Hafif otizmde de multidisipliner yaklaşım önemli…14 Mayıs 2025
- Mezunlarımızın gururlandıran başarıları…14 Mayıs 2025
- "Türk Barometresi 2024" umut veriyor!14 Mayıs 2025
- Yoğun iş yükü, hemşireleri fiziksel ve ruhsal olarak yıpratıyor!14 Mayıs 2025
- Şeker, yetişkinlerde de ağız ve diş sağlığını tehdit ediyor!13 Mayıs 2025
- Türk dilinin kimliği tehlikede!13 Mayıs 2025
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsanın yapması gerekeni yapmaması da kötülüktür”13 Mayıs 2025
- 12 Üsküdarlı ‘Kalite Elçisi’ eğitimine katılmaya hak kazandı12 Mayıs 2025