Türkiye’nin risk haritası ve Koronafobi haritasında dikkat çeken benzerlik…
Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin “Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması” başlıklı araştırmanın sonuçları ile dün akşam açıklanan Covid-19 bölge haritası arasında ilginç bir bağlantı ortaya çıktı.
Türkiye'nin risk haritası
“Covid-19’dan en çok korkan bölge Doğu Anadolu olmuştu”
Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu tarafından, 2020 Nisan ayında 81 ilde 6 bin 318 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması” başlıklı araştırmada Koronavirüsün toplum psikolojisine yansımaları araştırılmıştı.
Araştırma sonuçlarında Covid-19’un korku ve kaygı açısından en çok Doğu Anadolu ve Ege’yi etkilediği ortaya konulmuştu. “Koronavirüsten çok korkuyorum” diyenlerin oranı Doğu Anadolu’da %50, Ege’de % 49 olurken, bu oranı %47 ile Akdeniz bölgesi izlemişti. Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da bu oran %43, Karadeniz bölgesi ise %41 ile en az korkan bölge olarak tespit edilmişti.
Prof. Dr. Tarhan: “Korku bazen korur, cesaret bazen risk yaratır”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilin risk gruplarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak renklendirilerek Türkiye'nin risk haritası oluşturulduğunu ifade etti.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise TGRT Haber canlı yayında yaptığı değerlendirmede Üsküdar Üniversitesi tarafından 2020 Nisan ayında yapılan araştırma ile açıklanan riskli bölgeler arasında ilginç bir bağlantı olduğu görüldü.
Tarhan; “Bu akşam açıklanan harita bölgelerle bizim Nisan ayında yaptığımız araştırmanın sonuçları arasında ilginç bir bağlantı var. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Covid-19’dan korkma oranı daha yüksekti. %50’ye yakındı. Mesela Karadeniz’de %40’larla daha düşüktü. Bugünkü harita da Covid-19’dan kendini koruyanların oranının en fazla olduğu bölgelerimizi Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz. Bu bölgelerdeki korku, demek ki sağlıklı bir korkuymuş. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz daha bilinçli davranmış. Korku bazen korur, cesaret bazen risk oluşturur.” İfadelerini kullandı.
- En son haberler
- Havuzdan maymun çiçeği virüsü bulaşır mı?06 Eylül 2024
- Medya araçları, kişilerin nasıl davranması gerektiğini empoze ediyor!06 Eylül 2024
- Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!06 Eylül 2024
- Çocuklarınızın omuz hizasında fark varsa dikkat!06 Eylül 2024
- Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal medyanın kolay ulaşılır olması risk oluşturuyor”05 Eylül 2024
- Bağımlılık ile Mücadele Çalışmaları Komite Toplantısı gerçekleştirildi05 Eylül 2024
- Masum görünen büyük tehlike: Uyku keki Bağımlılığa giden yol masum görünen ürünlerle başlıyor!05 Eylül 2024
- Küresel tembellik mi neden?05 Eylül 2024
- Çocukların güvenliği için ‘güvenlik kültürü’ oluşturulması şart!05 Eylül 2024
- Diş Fırçalama Alışkanlığı Çocuklarda Küçük Yaşta Başlamalı04 Eylül 2024