Üsküdar akademisyenlerine “Destek AFAD Gönüllüsü” eğitimi verildi

Abone ol

google news logo
Giriş15 Temmuz 2025
Güncelleme16 Temmuz 2025

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı tarafından, AFAD ve Üsküdar Belediyesi Afet İşleri iş birliğiyle akademisyenlere yönelik “Destek AFAD Gönüllüsü” eğitimi düzenlendi. Beş gün süren teorik ve uygulamalı eğitimlerde afet farkındalığı, arama-kurtarma, yangınla mücadele ve çadır kurulumu gibi konularda bilgi ve beceri kazanan akademisyenler değerlendirme sınavını başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) akademisyenlerine yönelik düzenlenen eğitimin ilk üç günü Çarşı Yerleşkede, kalan iki günü ise İstanbul AFAD İl Müdürlüğünde düzenlendi.

Öğr. Gör. Esad Sadık Demirtaş: “Toplumun tüm kesimleri bilinçli ve hazırlıklı olmalı”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Acil Durum ve Afet Yönetimi Program Başkanı Öğr. Gör. Esad Sadık Demirtaş afetlerin ne zaman, nerede ve nasıl meydana geleceğinin öngörülemeyeceğine dikkat çekerek toplumun tüm kesimlerinin bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, özellikle acil durum sonrası verilecek doğru ve etkili tepkinin, sürecin sağlıklı yönetilmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Demirtaş, kriz anlarında eğitimli bireylerin yapacağı doğru müdahalelerin, sahada görev yapan profesyonellerin iş yükünü azaltacağını ve müdahale süreçlerini daha etkili hale getireceğini de belirtti.

Gönüllülük çalışmaları kademeli olarak genişletiliyor

Afetlerle her an karşılaşılabileceğini hatırlatan Demirtaş, toplum genelinde afet farkındalığının artırılmasının bilinç düzeyinin yükselmesi anlamına geldiğini söyledi. Daha önce “Acil Durum ve Afet Yönetimi” ile “İş Sağlığı ve Güvenliği” programı öğrencileriyle başlatılan gönüllülük sürecinin, şimdi de akademisyenlerin katılımıyla sürdüğünü belirtti. Demirtaş, gönüllülük esasına dayanan bu çalışmaların ilerleyen dönemlerde kademeli olarak devam edeceğini kaydetti.

Teorikten pratiğe uzanan beş günlük eğitim programı…

Eğitim kapsamında SHMYO bünyesindeki akademisyenlere beş gün süren kapsamlı bir program sunuldu. İlk üç gün Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkede, AFAD eğitmenleri tarafından Kentsel Arama-Kurtarma, Afet Psikolojisi ve İlk Yardım gibi konularda teorik eğitimler verildi. Eğitimin kalan iki günü ise İstanbul AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen uygulamalı eğitimlerle devam etti.

Bu süreçte akademisyenler:

•    Yangın Söndürme Teknikleri

•    Yangın Simülatör Odası Uygulamaları

•    Deprem Bilinci ve Tahliye Eğitimi

•    Enkaz Ekipmanlarının Kullanımı

•    Barınma ve Çadır Kurulumu gibi pratik beceriler kazandı.

Sertifika ve kişisel koruyucu donanımlar takdim edildi

Program sonunda yapılan değerlendirme sınavında başarılı olan akademisyenler, üç yıl geçerliliği bulunan “Destek AFAD Gönüllüsü” sertifikası almaya hak kazandı. Ayrıca katılımcılara AFAD tarafından baret, fosforlu yelek, gözlük, maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu donanımlar da hediye edildi.