Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Aromatik Programı açıyor…

Abone ol

google news logo
Giriş04 Mart 2013
Güncelleme10 Nisan 2023

Son dönemlerde kullanımı ülkemiz ile bazı kıtalarda günden güne artan Tıbbi ve Aromatik bitki ve ürünleri, kimyasal ilaçların yan etkilerinden korunmak isteyen binlerce kişinin tedavide tercihi oluyor. İlgiye paralel sektörün hızla büyümesi ölümcül riskleri de beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili eğitim almadığı halde bu işle uğraşan kişiler toplum sağlığını tehlikeye sokabiliyor. Bitkilerle tedavi ve kişisel bakım işlemlerinde başarının bilimsel metotlarla geleceğine inanan Üsküdar Üniversitesi, yeni eğitim öğretim yılında Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümüyle nitelikle personeller yetiştirmeyi hedefliyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Aromatik Programı açıyor…Davranış Sağlığı ve Bilimlerinde Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi 2013-2014 eğitim öğretim yılında “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” programını açıyor.

Gıda, ilaç ve kozmetik alnında dünyada ve ülkemizde sentetik bazlı ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük oranda artış gösteriyor. Hal böyle olunca belirtilen endüstrilerde ekonomik değeri olan tıbbi bitkilerimizin korunması, kültüre alınması, özelliklerinin tespiti için gerekli yardımcı teknik personelin yetiştirilmesi de elzem hale geliyor.

Geçmişte çok fazla rağbet edilmeyen bitkisel tedavi yöntemlerine günümüzde ilginin arttığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, kimyasal ilaçların yan etkilerinden korunmak isteyen birçok kişinin bazı hastalıkların veya rahatsızlıkların tedavisi için tıbbi bitkileri tercih ettiğini söyledi.

Sektörün hızlı büyümesi, konuyla ilgili eğitim almayan birçok kişinin bu alanda çalışma yapmasını, insan sağlığını da tehdit eder hale geldiğini vurgulayan Konuk, bitkilerle tedavide başarının bilimsel metotlar ve bu alanda eğitim almış nitelikli personelle ancak mümkün olduğunu ifade etti.

Konuk, üniversite olarak amaçlarının Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı ile bu alandaki boşluğu dolduracak, insan sağlığını temel değeri haline getirmiş, bilimsel düşünebilen, gerekli mevzuata hâkim nitelikli elemanlar yetiştirmek olduğunu kaydetti. Konuk;

“Gıda, ilaç, boya ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi Bitkilerimizin korunması, kültüre alınması, özelliklerinin tespiti için gerekli yardımcı teknik personelin yetiştirilmesi düşüncesi ile bu program açılması düşünülmektedir.

Bu amaçla, öğrencilere gen kaynaklarının korunması ve bunların tarla bitkileri olarak kültüre alınmasını öğretmektir. Diğer yandan, ilaç endüstrisi için bu bitkilerin özelliklerinin ve etkili maddelerinin belirlenmesi; bu bitkilere tedavi gücünü veren etkili maddelerin artırma çalışmalarının yapılması da amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler, bulundukları bölgelerde arazi uygulamaları yaparak edindikleri teorik bilgilerini kullanma fırsatı bulmaktadır. Bitkileri, morfolojik özelliklerine göre tanıyan ve özelliklerini belirleyen öğrenciler, doğadan toplamayı ve uygun şartlarda saklanabilir hale getirmeyi de öğreneceklerdir.”

 

Konuk, mezun olan öğrencilerin iş olanaklarına da sahip olduklarına vurgu yaptı.

Mezunların İş Olanakları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programından mezun olan öğrenciler, Tarım Bakanlığı, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi v.b. gibi işletmelerde istihdam edilebilmektedirler.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri” olarak mezun olan öğrenciler, tıbbi bitki yetiştirme veya doğadan toplama ile ilgili kendi işlerini kurabilirler. Ayrıca bitkisel ilaç satan bir dükkân açabilirler.

Programdan başarı ile mezun olanlar kendilerine ait drog satışı yapan işletmeler açabileceği gibi bu alanda faaliyet gösteren her türlü üretici, satıcı ve ihracatçı firmalarda, turizm tesisleri bünyesinde bulunan aromaterapi uygulamaları yapan birimlerde ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinde çalışabilmektedirler.

Dünya standartları ve özellikle Avrupa Birliği kriterleri bitkisel tedavi alanında hizmet veren personelin ilgili alanda eğitim almasını zorunlu kılmaktadır ve Ülkemizin yetkili makamları da bunu gerçekleştirmek için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya başlamıştır. Bundan dolayı bu programı başarıyla bitiren öğrencilerimizin istihdam sorunu bulunmadığı düşünülmektedir.

Prof. Dr. Muhsin Konuk, dikey geçiş sınavı ile de öğrencilerin Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kimya, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması ve Tarla Bitkileri bölümlerine geçiş yapabileceklerini de sözlerine ekledi.